Tatuoinnit ja hennatatuoinnit

Tatuoinnit ja hennatatuoinnit

Tatuoinnissa väriaineet pistetään ihon sisään, jossa ne pysyvät useita vuosia. Tatuointivärien koostumuksesta ja tatuointeihin liittyvistä pitkäaikaisvaikutuksista on vielä melko vähän tietoa.

Tatuoinneissa käytetyt väriaineet voivat aiheuttaa allergiaoireita. Oireet saattavat ilmetä pian tatuoinnin ottamisen jälkeen tai vasta jopa vuosikymmenien kuluttua. Joskus tatuoinnin poistaminen on ainoa tapa päästä allergiaoireista eroon [1,2].

Tatuointivärit voivat sisältää raskasmetalleja ja muita terveydelle haitallisia aineita. EU ylläpitää listaa vaaralliseksi ilmoitetuista tatuointiväreistä. Erityisesti suuret tukut yleensä seuraavat listaa ja poistavat valikoimistaan vaarallisiksi ilmoitetut väriaineet. Tatuointipakkauksia myydään kuitenkin verkossa maailmanlaajuisesti. EU:n ulkopuolisista maista kuten Kiinasta ostettujen tuotteiden laatu ja sisältö saattavat vaihdella merkittävästi [3,4].

Suomessa tatuointiväreille ei ole omaa lainsäädäntöä, vaan niitä säätelee kemikaalilainsäädäntö. EU:n kemikaalilainsäädännön puitteissa on annettu tatuointi- ja kestopigmentointiväreissä käytettäviä aineita koskeva rajoitusehdotus. Rajoitus tulee voimaan vuoden 2022 alusta ja se koskee ihoa ärsyttäviä ja herkistäviä sekä muita vakavia terveyshaittoja aiheuttavia aineita.

Tuleva EU-laki myös velvoittaa yrittäjät kertomaan asiakkaille tarkat tuotetiedot. Tatuointipakkauksen etikettiin on merkittävä ainesosaluettelo ja asianmukaiset turvallisuutta koskevat tiedot. Asiakkaan kannattaa kysyä väriaineista tatuointiliikkeestä [5].

Hennatatuointi tehdään yleensä ihon pintaan pienellä tikulla. Tavalliseen luonnon hennatatuointiin liittyy pienempi allergiariski kuin värjättyyn hennatatuointiin, johon on lisätty herkistäviä väriaineita. Mustassa hennassa voi olla parafenyleenidiamiinia (PPD), joka on herkistävä aine. Musta hennatatuointi voi aiheuttaa vakavan elinikäisen hiusväriallergian. Hiusten värjäämistä ei suositella henkilöille, jotka ovat joskus ottaneet mustan hennatatuoinnin [2].

Lisätietoa

Lue uutinen: Tatuoinnin terveyshaitta voi ilmetä vasta vuosikymmenien kuluttua

Lataa miniopas: Tatuoinnit ja hennatatuoinnit (PDF)

Lue lisää tatuoinneista ECHA:n sivuilta.

Lue lisää tatuoinneista Tukesin sivuilta.


Kirjallisuutta:

  1. De Cuyper C. Tattoo allergy. Can we identify the allergen? Presse Med. 2020;49(4):104047.
  2. De Groot AC. (2013). Side-effects of henna and semi-permanent "black henna" tattoos: a full review. Contact Dermatitis. 2013;69(1):1-25.
  3. Euroopan kemikaalivirasto (ECHA). Tatuointi- ja kestopigmentointivärit. Saatavilla: https://echa.europa.eu/fi/hot-topics/tattoo-inks
  4. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Tatuoinnit ja kestopigmentoinnit. Saatavilla: https://tukes.fi/koti-ja-vapaa-aika/kodin-kemikaalit/kosmetiikka/tatuoinnit-ja-kestopigmentoinnit
  5. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Tatuointipalvelut ja tatuointivärit. Saatavilla: https://tukes.fi/tuotteet-ja-palvelut/kuluttajille-tarjottavat-palvelut/kauneudenhoito-ja-kehonmuokkaus/tatuointi

Sivua päivitetty: 26.2.2024