Lepän ja koivun siitepölykausi 2024

Keskikertainen siitepölykevät

Kevään tärkeimpien allergiapuiden lepän ja koivun kukinta oli keskinkertaista. Lepän ensimmäiset kaukokulkeumat havaittiin jo helmikuun lopussa, varsinainen kukintakausi oli huhtikuussa. Keski-Euroopan lämmin kevät toi ensimmäiset koivun kaukokulkeumat jo huhtikuun alussa, mutta takatalvet venyttivät paikallisen kukinnan toukokuun puoliväliin.

Leppä aloitti siitepölykauden jo helmikuussa

Lepän siitepölymäärät olivat kaksiverroin suuremmat kuin edellisenä keväänä, mutta jäivät silti hieman alle Kaakkois-Suomen keskiarvojen. Maaliskuun alkupuoliskon talvisessa säässä lepän siitepölyä oli ilmassa vain muutamana päivänä. Kuun lopun lämmin jakso toi etelästä suurimmat päivittäiset siitepölymäärät (500-600 siitepölyhiukkasta kuutiossa ilmaa).

Paikallisen kukinnan alkaessa huhtikuun alussa pakkassäät hyydyttivät kukinnan ja kuun puolivälin lämpimällä jaksolla siitepölymäärät nousivat enää kahtena päivä hieman yli suuren pitoisuuden rajan (100). Huhtikuun loppupuoliskolla lepän kukinta oli jo päättynyt ja ilmassa oli enää yksittäisiä siitepölyhiukkasia.

Koivun kukinta eteni nopeasti hellesäässä

Myös koivun siitepölykausi sai vauhtia eteläisistä ilmavirtauksista. 10.4. koivun siitepölypitoisuus nousi suureksi aikaisemmin kuin kertaakaan Kaakkois-Suomen 2000-luvun alussa alkaneen mittaushistorian aikana. Viikon kestäneen jakson jälkeen takatalvinen sää lopetti kaukokulkeumat ja venytti paikallisen kukinnan alkua toukokuulle saakka.

Etelätuulten avulla koivun siitepölymäärät nousivat suuriksi huhtikuun lopussa. Kukinnan huippukausi oli viikon mittainen 13.5.–20.5. Siitepölyä oli seitsemänä päivänä erittäin runsaasti ilmassa (yli tuhat koivun siitepölyhiukkasta ilmakuutiossa). Runsaimmin siitepölyä oli 16.5., jolloin siitepölyhiukkasia mitattiin lähes 6000 ilmakuutiossa.

Hellesään vauhdittamana koivun kukinta eteni nopeasti ja toukokuun lopussa ilmassa oli enää yksittäisiä siitepölyhiukkasia. Kevään aikana koivun siitepölymäärät nousivat suuriksi hieman keskimääräistä useampana päivänä. Siitepölyjen kokonaismäärä jäi silti alle keskivertokevään.

Myös mänty ehti melkein kukkia toukokuun aikana, vaikka sen kukinta alkoi vasta 23.5. Männyn kukkiessa suurikokoiset siitepölyhiukkaset näkyvät pinnoilla keltaisena jauheena, mutta vain harva saa siitä allergia oireita.

Allergisen oirekautta jatkavat nyt heinät, joista ensimmäiset aloittivat kukintansa toukokuun lopulla. Toistaiseksi heinän siitepölyä on ilmassa vähän, mutta kukinta voimistuu kesän edetessä. 

Sivua päivitetty: 5.6.2024