Hiusväriallergia
Hiusvärien allergisoivat vaikutukset ovat yksilöllisiä. Toisille hiusvärit eivät aiheuta oireita, mutta toiset voivat saada vakavan allergisen reaktion.
Kevyt- ja kestovärit
Hiusvärit voivat aiheuttaa viivästynyttä eli hidasta allergista kosketusihottumaa. Monet hiusvärit sisältävät herkistäviä ainesosia kuten p-fenyleenidiamiinia (PPD), sen sukuisia para-aminoyhdisteitä sekä resorsinolia.
Tyypillisiä oireita ovat punottava, kutiseva ja turvonnut iho pään alueella. Lievemmissä oireissa voi olla pientä kutinaa muutaman päivän ajan hiusten värjäämisen jälkeen. Voimakkaassa reaktiossa voi turvotuksen takia muurautua silmät umpeen ja oireet voivat vaatia sairaalahoitoa.
Allerginen reaktio ei yleensä tule heti värjäyksen yhteydessä, vaan vasta viiveellä värjäämisestä. Reaktio voi ilmaantua, vaikka aiemmin värjääminen olisi sujunut ongelmitta [1].
Tavallisin kosketusallergiaa aiheuttava ainesosa on parafenyleenidiamiini eli PPD (p-fenyleenidiamiini, p-Phenylenediamine) [1,2,3]. PPD voi imeytyä ihon läpi verenkiertoon, ja aiheuttaa allergian lisäksi myös ihoärsytystä.
Hapettavissa hiusväreissä eli kevyt- ja kestoväreissä on lähes aina PPD:tä tai sen johdannaisia, joiden kesken esiintyy ristiallergiaa. Jos on kerran saanut allergisen reaktion PPD:stä, ei tule värjätä enää hiuksia kevyt- tai kestoväreillä ollenkaan.
Kesto- ja kevytvärien yleisimpiä herkistäviä aineita:
- p-fenyleenidiamiini (INCI: p-Phenylenediamine)
- tolueeni-2,5-diamiini (INCI: Toluene-2,5-Diamine)
- 2-nitro-p-fenyleenidiamiini (INCI: 2-Nitro-p-Phenylenediamine)
- 4-amino-2-hydroksitolueeni (INCI: 4-amino-2-hydroxytoluene)
- p-aminofenoli (INCI: p-Aminophenol)
- m-aminofenoli (INCI: m-Aminophenol)
- resorsinoli (INCI: Resorcinol)
PPD:tä saatetaan käyttää nahan ja turkisten värjäyksessä. Myös tekstiilien väriaineet voivat muistuttaa rakenteeltaan PPD:tä. Lisäksi ripsien ja kulmakarvojen väreissä voi olla PPD:tä. Jos on voimakkaasti allerginen PPD:lle, oireita voi saada myös edellä mainituista materiaaleista.
Vaalennusaineet
Vaalentavissa valmisteissa käytetään vetyperoksidia ja persulfaatteja sekä vaalennusaineina että hapettavina ainesosina. Persulfaatit voivat aiheuttaa välitöntä eli nopeaa allergista kosketusihottumaa. Välittömään allergiaan voi liittyä myös hengitystieoireita kuten nuhaa ja astmaa. Lisäksi vaalennusaineet ovat voimakkaita aineita, jotka voivat polttaa ja ärsyttää ihoa [4,5].
Vaalennusaineiden yleisimpiä herkistäviä aineita:
- ammoniumpersulfaatti (INCI: ammonium persulfate)
- kaliumpersulfaatti (INCI: potassium persulfate)
Kasvivärit
Lawsonia Inermis -kasvista valmistettu luonnonhennan uute soveltuu PPD-allergiselle. Hennauute voi aiheuttaa välitöntä eli nopeaa allergista kosketusihottumaa ja sen seurauksena astmaa, nuhaa ja iho-oireena kosketusnokkosihottumaa [6]. Henna-allergia on kuitenkin harvinainen. Sen sijaan muokatut hennavärit, kuten ”musta henna”, voivat sisältää PPD:tä, joka on herkistävä aine.
Musta hennatatuointi lisää riskiä saada hiusväreistä allergisen reaktion
Mustissa hennatatuoinneissa käytetään PPD:tä, jolloin altistus allergisoivalle aineelle kestää iholla useita viikkoja [6]. Kosmetiikkalainsäädännön mukaan PPD:tä saa käyttää vain hiusten väriaineisiin. Tatuoinnit eivät kuitenkaan kuulu kosmetiikkalainsäädännön piiriin.
Musta hennatatuointi lisää riskiä saada myöhemmin vakava allerginen reaktio hiusten värjäämisen yhteydessä. PPD:tä sisältäviä hiusvärejä ei suositella henkilöille, joilla on tai on joskus ollut musta hennatatuointi.
Kirjallisuutta:
- Søsted H, Rustemeyer T, Goncalo M, et al. Contact allergy to common ingredients in hair dyes. Contact Dermatitis. 2013;69(1):32–39.
- Schuttelaar ML, Vogel TA. Contact allergy to hair dyes. Cosmetics. 2016;3:21.
- Han JH, Lee HJ, Bang CH, et al. P-phenylenediamine hair dye allergy and its clinical characteristics. Ann Dermatol. 2018;30(3):316–321.
- Hoekstra M, Schuttelaar ML, Coenraads PJ. Anaphylaxis, contact urticaria, and allergic asthma caused by persulfates in hair bleaching products. Contact Dermatitis. 2010;63(Supplement 1):51.
- Hoekstra M, van der Heide S, Coenraads PJ, Schuttelaar ML. Anaphylaxis and severe systemic reactions caused by skin contact with persulfates in hair-bleaching products. Contact Dermatitis. 2012;66(6):317–322.
- Kind F, Scherer K, Bircher AJ. Contact dermatitis to para-phenylenediamine in hair dye following sensitization to black henna tattoos – an ongoing problem. J Dtsch Dermatol Ges. 2012;10(8):572–578.
Sivua päivitetty: 20.2.2024