Kosmetiikka-allergia

Kosmetiikka-allergia

Kosmetiikka koskettaa päivittäin meitä kaikkia. Esimerkiksi saippuat, hammastahnat, sampoot, meikit ja perusvoiteet ovat kaikki kosmetiikkaa.

Kosmetiikan aiheuttamat ärsytysreaktiot voivat johtua tuotteen sopimattomuudesta omalle iholle, ihon kunnosta tai kosmetiikan käyttötavoista. Ärsytysreaktiossa iho tuntuu epämiellyttävältä ja saattaa punoittaa ja kihelmöidä [1,2,3]. Käyttöohjeet kannattaa lukea huolella ja tuotteen sopivuus tarkistaa esimerkiksi kysymällä ammattilaiselta apua. Kosmetiikkaa, kuten hiusvärejä ei pidä myöskään laittaa rikkinäiselle iholle.

Kosmetiikka-allergisia henkilöitä on arviolta noin 10-20 % väestöstä [3,4]. Yleisimpiä allergian aiheuttajia kosmetiikassa ovat hajusteet, formaldehydiä vapauttavat säilöntäaineet sekä hiusvärit.  Allergiaoireita ovat kutina, turvotus, punoitus ja näppylät yleensä siinä kohdassa, johon tuotetta on laitettu. Allergiaoireet kosmetiikalle alkavat yleensä muutaman päivän viiveellä altistumisesta ja voivat kestää kauankin. Jos epäilet kosmetiikka-allergiaa, ota yhteys lääkäriisi. Kosmetiikka-allergia selviää vain asianmukaisilla, iholle tehtävillä lappu- eli epikutaanitesteillä.

Katso video: Mitä tarkoittaa INCI?

Kosmetiikan allergiaportaali

Kosmetiikan allergiaportaali on Helsingin allergia- ja astmayhdistyksen tuottama palvelu.

Voit rekisteröityä maksutta sivuille ja tehdä itsellesi allergiaprofiilin testitulostesi perusteella, tai voit tallentaa ja tulostaa yksilöllisen luettelon allergioidesi kannalta sopivista tuotteista. Palvelu on maksuton.

Lisätietoja tuotelistauksista tai kosmetiikka-allergioista voit kysyä Helsingin allergia- ja astmayhdistyksen valtakunnallisesta kosmetiikkaneuvonnasta: kosmetiikka@allergiahelsinki.fi.


Kirjallisuutta:

  1. Zirwas MJ. Contact dermatitis to cosmetics. Clinic Rev Allerg Immunol. 2019;56:119–128.
  2. Alani JI, Davis MP, Yiannias JA. Allergy to cosmetics. Dermatitis. 2013;24(6):283–290.
  3. Orton DI, Wilkinson JD. Cosmetic allergy: incidence, diagnosis, and management. Am J Clin Dermatol. 2004;5(5):327–337.
  4. Tammela M, Lindberg M, Isaksson M, et al. Patch testing with own cosmetics - a prospective study of testing and reporting of adverse affects to the Swedish Medical Products Agency. Contact Dermatitis. 2012;67:42–46.

Sivua päivitetty: 25.1.2023