Anafylaksian aiheuttajat

Anafylaksian aiheuttajat

Ruoka-aineet, kuten pähkinät, maito ja kananmunat ovat yleisimpiä anafylaksian aiheuttajia.

Kansallinen anafylaksiarekisteri on kerännyt Suomessa tietoa vaikeista allergisista reaktioista, niiden aiheuttajista ja hoidosta vuodesta 2000 lähtien. 

Kansallisen rekisterin tilastojen mukaan Suomessa ruoka-aineet, lääkkeet ja pistiäismyrkyt (mehiläinen ja ampiainen) ovat tärkeimpiä anafylaksian aiheuttajia.

Aikuisten anafylaksiailmoituksia on saapunut eniten ruoka-aineiden ja lääkkeiden aiheuttamista vaikeista allergisista reaktioista. Aikuisilla keskeisin anafylaksiaa aiheuttava ruoka-aineryhmän muodostavat pähkinät.

Lapsilla yleisin anafylaksian aiheuttaja on jokin ruoka-aine. Rekisteriin saapuneista lasten anafylaksiailmoituksista 20 % liittyy pähkinöihin, 17 % maitoon, 11 % kananmunaan ja 11 % vehnään. Lapsilla pähkinöiden aiheuttamien reaktioiden määrä on kasvanut viimeisten 10 vuoden aikana. Erityisesti maapähkinän ja cashew-pähkinän aiheuttamien reaktioiden määrä on lapsilla noussut.

Lääkeaineisiin liittyvistä ilmoituksista suurin osa on peräisin antibioottien, varjoaineiden, kipulääkkeiden ja lihasrelaksanttien aiheuttamista vaikeista allergisista oireista. Lasten anafylaksiailmoituksista lääkkeisiin liittyvien tapausten osuus on 9 %. Merkittävimpiä lääkeryhmiä ovat antibiootit ja kipulääkkeet.

Pistiäismyrkkyjen aiheuttamia anafylaksioita on sekä aikuisilla että lapsilla Suomessa 6 % kaikista ilmoituksista. Tämä on eurooppalaisen anafylaksiarekisterin tietoihin verrattuna alhainen määrä.

Sivua päivitetty: 28.6.2024