Formaldehydin vapauttajat

Formaldehydin vapauttajat ovat joukko erilaisia kemikaaleja, jotka vapauttavat hajotessaan formaldehydia.

Formaldehydin vapauttajia käytetään alhaisina pitoisuuksina kosmeettisten valmisteiden ja hygieniatuotteiden säilöntäaineina. Ne estävät mikrobien kasvua tuotteissa. Formaldehydin vapauttajien käyttö on viime aikoina yleistynyt, sillä niitä on käytetty korvaamaan parabeeneja.

Formaldehydin vapauttajia voi olla muun muassa sampoissa, hoitoaineissa, suihkusaippuoissa, saippuoissa, deodoranteissa, kynsilakoissa, tekoripsiliimoissa, värikosmetiikassa sekä hiusmuotoilutuotteissa [1].

Formaldehydin vapauttajat ovat pitkäaikaisesti herkistäviä kosketusallergeeneja [2]. Euroopassa n. 2 %:lla väestöstä on formaldehydikosketusallergia [2]. Lue lisää kosketusihottumasta ja kosmetiikka-allergiasta sivun Allergiat -osiosta.

Yli 0,05 % formaldehydipitoisuus on ilmoitettava tuotteen pakkauksessa merkinnällä ”contains formaldehyde/sisältää formaldehydiä” [3]. Allergisilla jo pienempi formaldehydipitoisuus voi riittää allergisen kosketusihottuman puhkeamiseen terveellä iholla. Jo todella pieni pitoisuus riittää pahentamaan kosketusihottumaa niillä allergisilla, joilla kosketusihottuma on valmiiksi ärtynyt.

Allergiariski on pienempi iholta poishuuhdeltavissa valmisteissa, kuten saippuoissa ja sampoissa, kuin iholle jätettävissä valmisteissa, kuten ihovoiteissa ja meikeissä. Poishuuhdeltavissa tuotteissa ihoaltistuksen kesto on lyhyempi ja säilöntäaineiden pitoisuus pienempi.

Tunnista ja tarkkaile muun muassa seuraavia formaldehydin vapauttajia erityisesti iholle jätettävissä tuotteissa:

  • Imidatsolidinyyliurea (INCI: Imidazolidinyl urea)
  • Diatsolidinyyliurea (INCI: Diazolidinyl urea)
  • DMDM hydantoiini (INCI: DMDM hydantoin)
  • Natriumhydroksimetyyliglysinaatti (INCI: Sodium Hydroxymethylglycinate)
  • Kvaternium-15 (INCI: Quarternium-15)
  • Glutaarialdehydi (INCI: Glutaral)
  • 2-bromi-2-nitropropaani-1,3-dioli (INCI: 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol)

Minimoi riskit

  • Mikäli oireilet, selvitä oletko allerginen jollekin tuotteen säilöntäaineelle
  • Tutustu tuotteen ainesosaluetteloon
  • Vältä tuotteita, jotka sisältävät formaldehydin vapauttajia, jos sinulla on allergista kosketusihottumaa tai muuten ärtynyt iho 
  • Jos olet formaldehydiallerginen, tarkista sisältääkö tuote formaldehydin vapauttajia (erityisesti iholle jätettävissä tuotteissa)
  • Vältä vanhentuneiden tuotteiden käyttöä (lisääntynyt formaldehydin vapautuminen)
  • Älä säilytä tuotteita auringossa tai huoneenlämpötilaa huomattavasti korkeammassa lämpötilassa (lisääntynyt formaldehydin vapautuminen)

Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen ihonhoidon ja kosmetiikan tuoteneuvonta antaa yksityiskohtaista tuotetietoa kosmetiikan säilöntäaineista: www.kosmetiikka-allergia.fi, kosmetiikka@allergiahelsinki.fi.


Kirjallisuutta:

  1. Työterveyslaitos. Formaldehydi. Saatavilla: https://www.ttl.fi/teemat/tyoturvallisuus/altistuminen-tyoympariston-haittatekijoille/kemiallisten-tekijoiden-hallinta-tyopaikalla/kemikaalit-ja-tyo-altistumistietosivusto/formaldehydi
  2. Goossens A, Aerts O. Contact allergy to and allergic contact dermatitis from formaldehyde and formaldehyde releasers: A clinical review and update. Contact Dermatitis. 2022;87(1):20-27.
  3. Euroopan komissio. Komission asetus (EU) 2022/1181 kosmeettisista valmisteista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1223/2009 liitteen V johdannon muuttamisesta. Saatavilla: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=CELEX:32022R1181&from=EN

Sivua päivitetty: 22.2.2024