MI ja MCI
Metyyli-isotiatsolinonia (MI tai MIT) ja Metyylikloori-isotiatsolinonia (MCI) käytetään eri tuoteryhmissä, kuten kosmetiikassa, hygieniatuotteissa, pesu- ja puhdistusaineissa, astianpesuaineissa, liimoissa ja maaleissa.
MI ja MCI ovat jo pieninä pitoisuuksina tehokkaita säilöntäaineita. Ne voivat aiheuttaa yksittäin tai seoksena herkistymistä sekä viivästynyttä allergista kosketusihottumaa [1].
Herkistyminen MI:lle on viime vuosina yleistynyt, sillä sen käyttö säilöntäaineena on lisääntynyt parabeenien korvaajana [2]. Herkistyneellä jo hyvin pienikin pitoisuus MI:tä voi aiheuttaa oireita.
Lue lisää kosketusihottumien oireista ja hoidosta, käsi-ihottumasta sekä kosmetiikka-allergiasta.
Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen ihonhoidon ja kosmetiikan tuoteneuvonta antaa yksityiskohtaista tuotetietoa kosmetiikan säilöntäaineista: www.kosmetiikka-allergia.fi, kosmetiikka (a) allergiahelsinki.fi.
MI:n ja MCI:n tunnistaa tuotteen INCI-listasta nimillä Methylisothiazolinone ja Methylchloroisothiazolinone.
MI:n käyttö iholle jätettävässä kosmetiikassa on kielletty 12.2.2017 alkaen. Poishuuhdeltavissa kosmeettisissa valmisteissa sitä saa edelleen olla 0.01% enimmäispitoisuudella. MCI:n ja MI:n seoksen käyttö on sallittu ainoastaan poishuuhdeltavissa kosmeettisissa valmisteissa 0.0015 % enimmäispitoisuudella [3].
Kirjallisuutta:
- Lundov MD, Krongaard T, Menné TL, Johansen JD. Methylisothiazolinone contact allergy: a review. Br J Dermatol. 2011;165(6):1178–1182.
- Lammintausta K, Aalto-Korte K, Ackerman L, et al. An epidemic of contact allergy to methylisothiazolinone in Finland. Contact Dermatitis. 2014;70(3):184–185.
- Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Säilöntäaine metyyli-isotiatsolinoni kielletään kosmeettisissa valmisteissa, joita ei huuhdella pois. Saatavilla: https://tukes.fi/-/sailontaaine-metyyli-isotiatsolinoni-kielletaan-kosmeettisissa-valmisteissa-joita-ei-huuhdella-po-1#430f2079
Sivua päivitetty: 14.3.2023