Lääkkeetön hoito
Allergiaoireita voi helpottaa myös nenäkannulla ja käyttämällä hengityssuojainta, kun allergeeneja on ilmassa.
Nenäkannu
Nenäkannu on lääkkeetön ja tehokas apuväline allergisen nuhan sekä muidenkin nuhien hoitoon. Nenäkannuhuuhtelun myötä lima kulkeutuu helpommin nenänielua kohti ja ohentaa sitkeää limaa sekä pehmittää ja irrottaa karstaa. Pelkkä suolaliuoksen sumuttaminen nenään ei ole yhtä tehokasta kuin huuhtelu.
Nenäkannun käytössä on tärkeää oppia oikea hengitystekniikka. Huuhtelua tehdessä hengitetään suun kautta. Pää tulee olla hieman etukumarassa asennossa, jotta huuhteluvesi ei valu nieluun. Kylmä, liian suolainen tai suolaton vesi ärsyttää nenän limakalvoja. Huuhteluveden tulee olla kädenlämpöistä ja suolapitoisuus on helppo annostella paketin mukana tulevalla mittalusikalla tai teelusikalla. Jos nenä on ihan tukossa, huuhtelua ei kannata tehdä.
Käyttöohje:
- Kannuun lisätään mittalusikallinen/teelusikallinen hienojakoista merisuolaa
- Kannu täytetään kädenlämpöisellä vedellä. Vesijohtovesi on Suomessa riittävän puhdasta, jotta sitä voi käyttää ilman keittämistä
- Sulje kannun aukot ja ravista tai sekoita lusikalla, niin että suola liukenee
- Aseta nokkaosa tiivisti sieramen suulle
- Hengitä suun kautta ja taivuta vartaloa hieman eteenpäin lavuaarin ylle
- Käännä päätä sivuttain ja pidä leuka alhaalla
- Vesi valuu ylemmästä sieraimesta sisään ja alemmasta ulos
- Vaihda puolen kannullisen jälkeen sieraimesta toiseen
- Niistä nenä tyhjäksi, vettä saattaa tiputella nenästä vielä tovin aikaa
- Huuhtelunestettä voi jäädä nenän sivuonteloihin, josta se voi pään asennon muuttuessa valua myöhemmin ulos. Joten pidä nenäliina lähettyvilläsi.
- Huuhtelua voi tehdä 1- 3 kertaa päivässä
Nenäkannun puhdistaminen:
Uusi kannu puhdistetaan ennen käyttöä lämpimällä vedellä juoksevan hanan alla ja annetaan kuivua vapaasti. Kannu puhdistetaan joka käytön jälkeen miedolla saippuavedellä. Säännöllisessä käytössä kannu tulisi steriloida viikon välein kiehuvassa vedessä n. 2 minuuttia.
Katso ohjevideo: Nenäkannun käyttö
Hengityssuojaimet
Hengityssuojainta valittaessa on tärkeää tietää, miltä pölyltä haluaa suojautua. Suodattimet jaetaan suodatustehokkuuden perusteella kolmeen luokkaan. FFP1-luokka suojaa pienitehoisilta ja ärsyttäviltä pölyiltä esimerkiksi kotisiivouksen yhteydessä. FFP2-luokka suojaa P1-luokan lisäksi terveydelle vaarallisilta kiinteiltä ja nestemäisiltä hiukkasilta, kuten siite- ja katupölyiltä. FFP3-luokka suojaa P1- ja P2-luokan lisäksi myrkyllisiltä pölyiltä, kuten esimerkiksi homepölyltä rakennuksen homevauriokorjauksen yhteydessä.
Lisäksi hengityksensuojainta valittaessa tärkeää on, että suojain on oikean kokoinen ja muotoinen, jotta se myös tiivistyy käyttäjänsä kasvoille. Suojaimen teho heikkenee huomattavasti, jos ilmaa pääsee reunojen kautta suojaimen sisälle. Suojaimen käyttömukavuus lisääntyy, jos suojaimessa on niin sanottu uloshengitysventtiili.
Sivua päivitetty: 27.2.2024