Allergiamerkinnät elintarvikkeissa

Allergiamerkinnät elintarvikkeissa

Tyypillisesti allergiaa ja yliherkkyyksiä sisältävät ainesosat tulee merkitä elintarvikepakkauksiin. Myös ravintoloissa tulee olla saatavilla tieto annosten ainesosista.

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnät

Suomessa on EU:n direktiivien myötä säädetty laki elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä. Laissa mainitaan yliherkkyyksiä aiheuttavat ruoka-aineet, jotka on merkittävä elintarvikepakkauksiin. Näitä ruoka-aineita ovat:

  • gluteenia sisältävät viljat eli vehnä, ruis, ohra, kaura ja niistä valmistetut tuotteet
  • kala
  • äyriäiset 
  • nilviäiset
  • kananmuna
  • pähkinät, manteli
  • seesaminsiemenet
  • maapähkinä
  • soija
  • maito
  • selleri
  • sinappi
  • lupiini
  • rikkidioksidi ja sulfiitit (>10 mg/kg tai litra).

Elintarvikkeiden aineosaluetteloissa käytetään paljon ”Saattaa sisältää pähkinää” -tyyppisiä lauseita. Jos pähkinät aiheuttavat oireita siitepölyristireaktion vuoksi, kyseisiä tuotteita ei ole tarpeen välttää. Sen sijaan anafylaksian saaneen henkilön on aiheellista välttää myös mahdollisen valmistuskontaminaation sisältäviä valmisteita.

Katso video: Saattaa sisältää pähkinää

Mitä teen, jos näen virheellisen allergiamerkinnän? Ohjeet Ruokaviraston sivuilla
 

Allergiamerkinnät ravintoloissa ja kahviloissa

Elintarviketietoasetuksessa (EU N:o 1169/2011) määritellään 14 allergeenia, joista on ilmoitettava pakkaamattomista elintarvikkeista:

  • viljat, gluteeni
  • maito, laktoosi
  • kananmuna
  • pähkinät 
  • maapähkinä 
  • seesaminsiemenet
  • kala 
  • äyriäiset 
  • nilviäiset
  • selleri
  • sinappi
  • soija
  • lupiini
  • sulfiitti, rikkioksidi

Lataa tulostettava lista: 14 allergeenia (PDF)

Tarjottavista ruuista tulee olla saatavilla tieto EU:n määrittelemistä 14 allergiaa ja intoleranssia aiheuttavista ainesosista. Tieto voi löytyä seinältä, menulta tai tarjottavan ruuan vierestä. Tarjottavasta ruoasta annettava seuraavat tiedot: elintarvikkeen nimi, allergiaa ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet. Tarjoilupaikassa voidaan antaa myös ilmoitus siitä, mistä kyseisen tiedon saa.

Myös muut kuin asetuksessa mainitut 14 ainesosaa saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita. Allergia-, iho- ja astmaliitto toivookin, että ruoka-annosten kaikista ainesosista olisi tieto saatavilla.

Olemme toteuttaneet yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön, Ruokaviraston, MaRa ry:n ja Päivittäistavarakauppa ry:n kanssa julisteen, jossa esitetään ilmoitettavat 14 allergeenia sekä esimerkkejä elintarvikkeista, jotka sisältävät mainittuja allergeeneja. Julisteen voi tulostaa käyttöön tästä linkistä (PDF).

Lue myös Allergia-, iho- ja astmaliiton kannanotto allergisen ruokailusta ravintolassa (PDF)

 

Sivua päivitetty: 12.10.2023