Maitoallergia ja laktoosi-intoleranssi
Maitoallergia on eri asia kuin laktoosi-intoleranssi.
Maitoallergia alkaa yleensä lapsuudessa, ja se paranee suurimmalla osalla kouluikään mennessä. 2–3 % suomalaisista imeväis- ja leikki-ikäisistä on maidolle allergisia.
Maitoallergia aiheuttaa iho- tai suolioireita. Oireet voivat olla välittömiä tai viivästyneitä. Vaikeasti maitoallergiset voivat pahimmillaan saada anafylaksian.
Laboratoriokokeista on apua, mutta lopullinen maitoallergiadiagnoosi tehdään välttämis-altistuskokeella. Mikäli lapsella epäillään maitoallergiaa, maidon sopivuuden selvittely kannatta aloittaa mahdollisimman nopeasti. Maidolle allergiselle lapselle on hyvä saada mahdollisiman pian sopiva eriyiskorvike käyttöön. Yli 2-vuotiaat eivät tarvitse erityiskorveikkeita, vaan voivat käyttää esimerkiksi soija- tai kaurajuomaa.
Maitoallergiassa maidon proteiineja vältetään lääkärin ohjeen mukaan. On hyvä muista, että ruokapakkauksen tuoteselosteessa saattaakin maidon sijaan lukea pelkästään maitoproteiinin nimi, kuten esim. hera tai kaseiini. Hyla-tuotteetkaan eivät sovellu maitoallergiselle.
Laktoosi-intoleranssi sekoitetaan usein maitoallergiaan, vaikka kyseessä on perinnöllinen taipumus maitosokeria pilkkovan laktaasientsyymin vähyyteen, ei allerginen reaktio. Vajaalla viidesosalla suomalaisista on laktoosi-intoleranssi, jossa maitosokeri, laktoosi, aiheuttaa laktaasientsyymin vähäisyyden takia ripulia, ilmavaivoja ja vatsakipuja. Laktoosi-intoleranssi kehittyy yleensä kouluiässä, joskus vasta aikuisena.
Lisätietoa muualla
Ruoka-allergiat (Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys)
Sivua päivitetty: 14.3.2024