Aikuisten ruoka-allergia
Noin 2-5 prosenttia suomalaisista aikuisista saa ruoka-aineista allergiaoireita, jotka eivät liity siitepölyallergiaan.
Allerginen reaktio voi periaatteessa syntyä mistä vain ruoasta, jonka sisältämälle ainesosalle - useimmiten proteiinille eli valkuaisaineelle - henkilö herkistyy. Ruoka-allergia voi alkaa jo lapsuudessa tai ilmaantua vasta aikuisiällä. Onneksi suurin osa aikuisten ruoka-aineallergioista on lieviä.
Yleisin ruokiin liittyvä reaktio johtuu itse asiassa siitepölyallergiasta, ei varsinaisesta ruoka-allergiasta. Tämä johtuu siitä, että monissa ruoissa on siitepölyä muistuttavaa ja niiden kanssa ristireagoivaa valkuaisainetta. Tällöin henkilö on todellisuudessa herkistynyt siitepölylle, ei kyseiselle ruoka-aineelle. Ristireaktiosta johtuen ruoka kuitenkin aiheuttaa esim. suun limakalvolla kutinaa tai muita kohtalaisen lieviä oireita, koska elimistö luulee, että suussa on siitepölyä.
Esimerkiksi siitepölyallergiaan liittyvistä aiheuttajista tavallisimpia ovat omena, porkkana, kiivi, paprika, selleri ja tomaatti. Tilannetta monimutkaistaa hieman se, että jotkut ruoka-aineet (esimerkiksi pähkinät) voivat aiheuttaa oireita sekä ristireaktion että todellisen herkistymisen kautta.
Noin 2-5 prosenttia suomalaisista aikuisista saa allergiaoireita ruoka-aineista, jotka eivät liity siitepölyallergiaan. Tyypillisiä, niin sanottuja varsinaisia ruoka-allergian aiheuttajia aikuisilla ovat pähkinät, kalat ja äyriäiset. Vaikka monen lapsuudessa kokema kananmuna-, maito- ja vilja-allergia voi hävitä iän myötä, kouluiässä tai aikuisena alkanut ruoka-allergia ei yleensä katoa. Lisäaineiden aiheuttamista allergioista keskustellaan mediassa ja niitä ajoittain epäillään, mutta ne ovat ruoka-aineallergioiden joukossa harvinaisia.
Ruokaintoleranssit sekoitetaan joskus allergiaan. Suolisto-oireita tai ihottumaa voi ilmaantua muustakin syystä kuin allergiasta.
Ruoat voivat aiheuttaa monenlaisia ja vaikeusasteeltaan vaihtelevia reaktioita. Olennaista on selvittää tarkemmin:
1) onko oireiden taustalla ruoka-allergia vai muu sairaus;
2) onko kyseessä ristireaktio siitepölyjen kanssa vai varsinainen ruoka-allergia; ja
3) mikä on henkilön riski saada vaikea, yleistyvä allerginen reaktio (anafylaksia). Lisäksi on tärkeää, että ruoalle allerginen saa yksilöllistä ohjausta, miten ja missä määrin tietty ruoka on vältettävä ja miten allergiset oireet on hoidettava.
Lisätietoa ja hyödyllistä materiaalia
Lataa opas: Aikuisten ruoka-allergia (PDF)
Lataa tulostettava ohje "Minulla on anafylaksia" (PDF)
Teksti: Péter Csonka, LT, lastentautien ja lastenallergologian erikoislääkäri, Allergia- Iho- ja Astmaliitto ry:n asiantuntijalääkäri
Sivua päivitetty: 9.6.2023