Elintavat ja ympäristö
Ympäristötekijät, kuten katupöly ja siitepölyt, voivat pahentaa astmaa, mutta toisaalta astmaan voi vaikuttaa omilla elintavoilla.
Katso video: Astma ja elintavat
Tupakointi ja tupakansavulle altistuminen ovat merkittäviä haittoja astmaatikoille. Tupakointi haittaa astman hallintaa, heikentää astman hoitoon käytettävien hengitettävien lääkkeiden tehoa, lisää keuhkoahtaumataudin syntyä ja hidastaa hengitysteiden tulehdusten paranemista.
Liikunta on osa astman omahoitoa. Sopiva liikunta parantaa peruskuntoa, vähentää rasitusperäisiä hengitystieoireita ja jopa estää sairauden etenemistä. Liikunta parantaa myös rintarangan liikkuvuutta ja ryhtiä, mikä auttaa astman hallinnassa.
Katupöly ja siitepöly saattavat pahentaa astmaoireita. Astmaa sairastavan keuhkoputket reagoivat herkästi erilaisille ärsykkeille. Tämä johtuu siitä, että astmaatikon keuhkoputkissa on tulehduksellinen tila.
Kodin pitäminen siistinä ja ilmankostutin talvisin voivat helpottaa astmaatikon oireita. Lemmikkieläimet saattavat pahentaa astman oireita. Eläinkontakteja tai kodin lemmikkejä ei tarvitse kuitenkaan varmuuden vuoksi välttää.
Huono sisäilma on terveysriski kaikille, mutta siitä on erityisesti haittaa hengityssairaille. Materiaalivalinnoilla voit vaikuttaa sisäilman laatuun.
Hengityssuojaimet saattavat olla astmaatikoille avuksi esimerkiksi silloin, kun ilmassa on katu- tai siitepölyä. Hengityssuojain voi kuitenkin myös pahentaa astman oireita, koska se lisää hengitysvastusta. Kannattaa valita vähintään FFP2-tasoinen hengityssuojain, tällöin voi olla varma, että hengityssuojain todella suodattaa katupölyn ja siitepölyn hengitysilmasta.
Raskauden aikana astma saattaa pahentua, mutta useimmilla se pysyy ennallaan tai oireet saattavat jopa lieventyä. Astma ei ole este raskaudelle.
Matkustus ei ole astman suhteen rajoittava tekijä, kun astma on hyvässä hallinnassa. Lämpimissä maissa moni astmaa sairastava kokee voivansa paremmin, koska lämmin ja kostea ilma tekee hyvää hengitysteille.
Sivua päivitetty: 9.2.2023