Flunssa ja liikunta
Hengitystieinfektion aikana tai astman pahenemisvaiheessa raskasta liikuntaa tulee välttää.
Virusinfektioiden aikana ja niiden jälkeen on syytä pitää taukoa liikunnasta. Astmaa sairastavalla flunssasta toipuminen voi viedä tavallista pidempään. Toipumiseen on syytä varata kaksi kertaa se aika, mikä meni sairastamiseen.
Flunssan aikana ei kannata harrastaa raskasta liikuntaa, sillä se saattaa pitkittää flunssaa ja lisätä jälkitautien mahdollisuuksia. Kun yleisoireet, kuten kuume ja lihaskivut, ovat kadonneet, voi vähitellen palata liikunnan pariin. Kannattaa aloittaa kevyesti esim. rauhallisilla kävelylenkeillä.
Yleisohje on, että kevyttä liikuntaa harrastetaan saman verran kuin flunssan kesto oli. Kuormitusta voi lisätä, kun olo muuttuu paremmaksi. Jos flunssalle tyypilliset oireet, kuten kurkkukipu, jatkuvat, kannattaa liikunnan sijasta levätä.
On hyvä muistaa, että sairaana elimistö on rasitustilassa eikä liikunta tuota tavallista harjoitusvastetta. Tämän vuoksi fyysistä kuntoa ei pysty kehittämään flunssan aikana ja sen harrastaminen voi jopa pitkittää sairautta. Kevyt liikuskelu ja sängystä ylös nousu on kuitenkin suotavaa.
On hyvä tiedostaa, että kunto ei huonone äkillisesti levon seurauksena, vaikka siltä saattaisi tuntua. Silloinkin kun takana on useamman viikon vuodelepo, sairauden jälkeen aloitettu harjoittelu nostaa yleensä säännöllisesti liikuntaa harrastavan henkilön fyysisen kunnon aikaisemmalle tasolle melko nopeasti. Esimerkiksi voimaharjoittelusta jää ns. lihasmuisti, jonka myötä liikeradat ja voimatasot palautuvat nopeammin kuin aloittelijalla.
Sivua päivitetty: 14.9.2020