HAE:n oireet
HAE:n tyypillisiä oireta ovat ihonalainen turvotus kasvoissa ja raajoissa sekä vatsan turvotus ja kipu.
HAE:n oireet alkavat yleensä jo lapsena, ja ne saattavat pahentua murrosiässä. Tyypillisin oire on ihonalainen turvotus, ja sitä esiintyy tavallisimmin kasvoilla ja raajoissa, esimerkiksi käsissä. Yleisiä oireita ovat myös vatsan alueen oireet: turvotus, voimakkaat vatsakivut ja oksentelu. Pelätyin ja vaarallisin oire on kurkunpään turvotus, joka voi hoitamattomana vaikeuttaa hengitystä ja olla hengenvaarallinen. Onneksi se on kuitenkin oireista harvinaisin.
Turvotukset alkavat tyypillisesti vähitellen useiden tuntien aikana, kehittyvät noin vuorokaudessa ja alkavat sitten laskea pois kestettyään 2-5 päivää. Vatsakipukohtaukset voivat kuitenkin alkaa hyvin nopeasti ilman turvotuksia. Turvotuksiin ei liity kutinaa eikä nokkosrokkoa, mutta joskus turvotuksia voi edeltää kihelmöivä tai pistelevä ennakkotunne, tai punoittava verkkomainen tai rengasmainen ihottuma. Ennakko-oire voi olla myös päänsärky, väsymys tai henkinen ahdistus.
Kohtausten vaikeus ja esiintymistiheys vaihtelevat yksilöllisesti mutta myös samalla henkilöllä kerrasta toiseen. Välillä tauti siis saattaa oireilla lievästi esimerkiksi käsien turvotuksena, välillä saattaa olla ajanjaksoja, jolloin oireet ovat pääasiassa voimakkaita vatsakipukohtauksia.
Naisilla on todettu miehiä voimakkaampia oireita luultavasti hormonaalisten tekijöiden takia. Hormonaaliset muutokset, kuten murrosikä, kuukautiset, raskaus ja vaihdevuodet, saattavat pahentaa ja tihentää oireita. On myös hyvin tyypillistä, että estrogeenia eli naishormonia sisältävät hormonivalmisteet kuten ehkäisytabletit pahentavat HAE-kohtauksia.
Lääkkeistä myös ACE estäjä -verenpainelääkkeet voivat pahentaa HAE:n oireita, ja niitä tulee välttää.
Kohtauksen saattaa laukaista myös henkinen stressi, fyysinen ponnistus, pienet vammat, kuten ihohaavat, ja infektiot. Pään alueen toimenpiteet ja leikkaukset ovat niin tyypillisiä laukaisevia tekijöitä, että osalle sairastavista tulee antaa ehkäisevää lääkehoitoa aina ennen hammastoimenpiteitä.
Teksti: Ihotautien erikoislääkäri, LT Maria Huttunen 2017
Sivua päivitetty: 14.6.2019