Tatuointimusteet ja terveysvaikutukset
Tatuoidessa ihon uloin kerros lävistetään neulalla, jolloin tatuointimuste pääsee verinahkaan. Osa musteesta jää ihon päällimmäiseen kerrokseen, josta se poistuu ihosolujen uudistuessa. Tatuointimuste injektoidaan syvemmälle ihoon kuin kestopigmentoinnissa.
Tatuointimusteet
Tatuointimusteet ovat liuoksia, jotka koostuvat pääasiassa väriaineista (eng. colorant) ja kantaja-aineista (eng. carrier). Kantaja-aine on neste, joka kuljettaa väriaineen haluttuun paikkaan. Kantaja-aine voi sisältää esimerkiksi vettä, glyseriiniä ja isopropyylialkoholia. Lisäksi tatuointimusteet sisältävät useita erilaisia apuaineita, kuten pinta-aktiivisia aineita, sideaineita, täyteaineita ja säilöntäaineita. Apuaineiden tarkoitus on ylläpitää tatuointimusteen tasalaatuinen koostumus sekä estää mikrobien kasvu tuotteessa avaamisen jälkeen.
Terveysvaikutukset
Tatuointien pitkäaikaisista terveysvaikutuksista ei ole vielä riittävästi näyttöä. Kemikaalialtistuminen ja terveysvaikutukset riippuvat tatuointivärin koostumuksesta, väripigmenttien sisältämistä epäpuhtauksista, injektoitavan tatuointimusteen määrästä ja tatuoinnin koosta.
Tatuointivärien sisältämiä terveydelle haitallisia epäpuhtauksia:
- Atsovärien primaariset aromaattiset amiinit (PAA-yhdisteet)
- Pigmenttien raskasmetallisuolat (kromi, nikkeli, kupari, koboltti)
- Mustien väriaineiden polysykliset aromaattiset hiilivedyt (PAH-yhdisteet)
- Erityisesti mustien tatuointivärien sisältämien nanopartikkelien terveysvaikutuksien tunteminen edellyttävät lisätutkimuksia
Yleisimpiä tatuointeihin liittyviä komplikaatioita ovat väriaineiden ja pigmenttien aiheuttamat yliherkkyysreaktiot, jotka voivat ilmaantua välittömästi tai vasta vuosien jälkeen tatuoinnin ottamisesta. Yliherkkyysreaktiot voivat olla ohimeneviä, tai pahimmillaan jatkua häiritsevänä. Vaikeat tatuointien aiheuttamat komplikaatiot ovat harvinaisia, mutta lievempiä oireita, kuten kutinaa ja turvotusta, on raportoitu useammin.
Bakteeri-infektio, kuten karvatuppitulehdus, ektyyma, märkärupi ja ihopaise voi ilmaantua muutaman päivän sisällä kuluessa tatuoinnin ottamisesta. Infektio ei kuitenkaan ole allerginen reaktio.
Allergiset ihoreaktiot yhdistetään usein punaisiin tatuointeihin ja niiden aromaattisia amiineja sisältäviin atsoväreihin. Vaaleansiniset, vihreät ja mustat pigmentit aiheuttavat harvemmin allergisia reaktioita. Väliaikaisissa mustissa hennatatuoinneissa allergian aiheuttaja on yleensä parafenyleenidiamiini (PPD).
Allergiset reaktiot voivat ilmaantua viikkojen kuluessa ja krooniset ihosairaudet ja immuunireaktiot jopa vasta useiden vuosien jälkeen tatuoinnin ottamisesta.
Tatuoinnin jälkihoito
Tatuointiammattilainen antaa asiakkaalle tatuoinnin hoito-ohjeet. Jälkihoito on tärkeää tulehdusten estämiseksi. Herkistyneillä tatuoinnin hoitoon käytetyt voiteet voivat aiheuttaa välitöntä kosketusallergiaa.
Tulehtumisriskin välttämiseksi uimista, kylpemistä tai saunomista ei suositella ensimmäisten kahden viikon aikana tatuoinnin ottamisesta tai ennen kuin iho on täysin parantunut. Iho kannattaa suojata auringolta vaatteilla ja aurinkovoiteella, sillä tatuoitu iho palaa herkästi.
Tatuointien aiheuttamia ihoreaktioita voidaan hoitaa esimerkiksi paikallisilla kortisonivoiteilla tai kortisonipistoksilla. Mikäli tatuoinnin aiheuttamat oireet eivät lopu, voidaan tatuointi poistaa esimerkiksi laserilla tai kirurgisesti. Laserpoistoon sisältyy riski allergisesta reaktiosta, joka on kuitenkin harvinainen.
Sivua päivitetty: 4.4.2023