Haavanhoito
Tehokkaan haavojen hoidon ja sopivien haavasidosten avulla pyritään luomaan haavoille suotuisa paranemisympäristö ja ehkäisemään haavojen tulehtuminen.
Terve iho suojaa ihmistä elimistön ulkopuolisilta mikrobeilta. Palovamma rikkoo tämän suojan. Kaikki palovammahaavat tuleekin hoitaa suljetussa hoidossa eli haavasidoksilla peitettynä. Haavanhoitotuotteita on markkinoilla runsaasti. Eri sairaaloissa ja poliklinikoilla on käytössä erilaisia, mutta oikein käytettynä yhtä hyviä haavahoitotuotteita.
Sairaalassa haavanhoidot suoritetaan yleensä aamuvuoron aikana. Hoitojen pitkä kesto ja niiden aikana tarvittaessa tehty kevyt nukutus sekä kipulääkitys väsyttävät potilasta. Siksi sidevaihtojen ajankohta kannattaa ottaa huomioon vierailuja suunniteltaessa.
Leikkaamattoman palovamman puhdistaminen ja hoito
Palovammahaava voidaan pestä juomakelpoisella vedellä, jos potilaan tilanne sen sallii. Muussa tapauksessa haavat pestään haavapesuliuoksella.
Palovammahaavasta pestään noki, poistetaan lika ja vierasesineet, kuten vaateriekaleet, hiekka, neulaset sekä mahdolliset sidoksen kappaleet. Myös rakkulat ja pintaihon riekaleet poistetaan. Puhdistamisen jälkeen haava peitetään sopivalla haavanhoitotuotteella.
Haavahoitotuotteen valintaan vaikuttaa muun muassa haavan ikä, laajuus ja paranemisvaihe. Myös potilaan perussairaudet ja allergiat tulee ottaa huomioon. Infektoituneen haavan hoidossa käytetään mikrobien syntyä ja lisääntymistä hillitseviä tuotteita.
Palovammahaava jatkaa syvenemistä jopa kolme–viisi vuorokautta vamman sattumisesta. Haavat tulee tarkistaa alkuvaiheessa useammin palovamman lopullisen syvyyden ja mahdollisen leikkaustarpeen arvioimiseksi. Alkuvaiheessa palovammahaava myös erittää runsaasti kudosnestettä. Imeviä sidoksia joudutaan vaihtamaan päivittäin, laajoissa vammoissa jopa useita kertoja päivässä. Päivien kuluessa haavaeritteen määrä vähenee ja sidevaihtojakaan ei tarvitse suorittaa päivittäin.
Pinnallinen palovamma paranee noin kahdessa viikossa. Syvän palovamman paraneminen edellyttää leikkaushoitoa. Koska palovammojen syvyyden arvioiminen on vaikeata, paranemista ja leikkaustarvetta arvioivalta lääkäriltä edellytetään kokemusta palovammojen hoidosta.
Leikkauksen jälkeinen hoito
Palovammaleikkauksen jälkeen potilaalla on enemmän haavoja kuin leikkaukseen mennessä, koska leikkauksessa poistetaan palanut kudos ja haava peitetään terveeltä alueelta otetulta ihonsiirteellä. Haavahoitotuotteella leikkaussalissa peitetty siirteen ottokohta paranee kahdessa–kolmessa viikossa.
Ihonsiirteen tarttuminen kestää pari vuorokautta, mutta lopullinen parantuminen ja haavahoitojen tarve kestää jopa viikkoja. Ihonsiirteen kiinnittymisen ajan ihonsiirrealueen liikuttelua tulee välttää. Tarvittaessa nivelten liikuttelu estetään lastoilla. Ihonsiirteen tarttumista ja paikallaan pysymistä voidaan edesauttaa alipaineimuhoidolla, jolloin potilas voi mahdollisesti liikkua vapaammin.
Haavojen alipaineimuhoito luo haavan pinnalle alipaineen, joka parantaa haavanpohjan verenkiertoa, poistaa liiallisen kudosnesteen ja pitää tuoreen ihonsiirteen haavapohjaa vasten. Haavan alipaineimuhoito toteutetaan siihen luodulla laitteella, dreenillä ja ilmatiiviillä sidoksella. Alipaineimulaite pitää alipaineen halutulla tasolla sekä ilmoittaa mahdollisista tukoksista tai vuodoista.
Tästä huolimatta osa ihonsiirteistä tuhoutuu infektion tai hankautumisen takia, minkä vuoksi saatetaan joutua tekemään lisäleikkauksia ja asettamaan uudet ihonsiirteet.
Parantuneet palovammahaavat, ihonsiirteet ja ottokohtahaavat vaativat hoitoa. Iho tulee pestä ja rasvata päivittäin. Uusi iho on aluksi hyvin hento eikä kestä hankausta. Alkuvaiheessa uudelle hennolle iholle muodostuu herkästi rakkuloita ja ihorikkoja. Uudet ihot tulee suojata auringolta. Arven liikakasvun ehkäisemiseksi tarkoitetut painevaatteet estävät rakkulamuodostusta sekä suojaavat hankautumiselta ja auringon paisteelta.
Sivua päivitetty: 9.2.2023