Liikunta ja sairaudet
Sairaus ei ole este liikunnalle, kunhan sairauden aiheuttamat rajoitteet otetaan huomioon liikkuessa.
Liikunnasta saa parhaan hyödyn irti, kun se on säännöllistä. Siksi sopivan liikuntamuodon löytäminen on tärkeää. Erilaiset sairaudet aiheuttavat rajoitteita sopivan liikuntamuodon löytymiselle, mutta jokaiselle löytyy varmasti se sopivat muoto liikkua.
Tulosta itsellesi ja ota käyttöön Lähde liikkeelle -liikkumiskortti (pdf) ja merkitse siihen liikkumisesi. Jokainen askel vie kohti terveempää arkea.
Astma ja liikunta
Astma ei rajoita liikkumista, mutta ennen liikunnan aloittamista on kuitenkin hyvä tarkistaa lääkärillä, että astma on tasapainossa ja lääkitys kohdallaan. Useimmat liikuntalajit sopivat astmaatikolle. Erityisen hyviä lajeja ovat sellaiset, jotka voi keskeyttää nopeasti ja turvallisesti. Lajit, joita astmaatikon ei kannata harrastaa ovat lähinnä sukeltaminen, vuorikiipeily ja laskuvarjohyppy.
Luontoliikunta voi olla hankalaa astmaatikolla siitepölykauden ollessa pahimmillaan tai kovien pakkasten aikaan.
Lue lisää astmasta ja liikunnasta
Hyvä rintarangan liikkuvuus parantaa ryhtiä ja helpottaa hengittämistä. Katso hyviä liikkeitä (pdf).
Katso astma ja liikunta -video
Luentomateriaali: liikunta ja astma (pdf)
Liikunta ja ihosairaudet
Ihosairauksia tunnetaan yli kolme tuhatta. Ne ovat oireilultaan hyvin yksilöllisiä ja niiden vaikeusaste vaihtelee. Osa ihosairauksista voi olla harmittomia ja ohimeneviä, mutta monet niistä vaativat jatkuvaa hoitamista ja vaikuttavat voimakkaasti elämänlaatuun. Yleisimpiä iho-ongelmia aiheuttavia sairauksia ovat akne, atooppinen ihottuma ja psoriasis.
Lievät ihotaudit eivät vaikuta liikunnan harrastamiseen, mutta vaikeiden pitkäaikaisten ihosairauksien kohdalla liikunnan harrastaminen voi olla hyvinkin hankalaa ja liikunta voi pahentaa ihon oireilua. Liikunnan tuoma mielihyvä ja sen merkitys toimintakyvyn ylläpitäjänä on kuitenkin tärkeää myös pitkäaikaista ihotautia sairastavalle.
Suurimpia haasteita ihotautia sairastaville saattaa aiheuttaa liikuntaan liittyvä hikoilu. Myös vaatteiden aiheuttama hankaus, kylmyys tai auringonvalo voivat pahentaa iho-oireita. Osalle sairastuneista käsissä ja jalkapohjissa olevat iho-oireet voivat vaikeuttaa liikkumista. Alopeciaa sairastaville haasteita liikkumiseen saattaa tuoda peruukki, joka voi olla hiostava tai hankala erityisesti lajeissa, jossa päätä pidetään alaspäin. Ihosairaudet voivat aiheuttaa myös sosiaalisia hankaluuksia – ihmisten ennakkoluulot ja pelot taudin tarttumisesta voivat estää sairastuneita lähtemästä liikuntaharrastusten pariin.
Koska oireet voivat olla hyvin yksilöllisiä, niiden vaikutusta liikuntaan osallistumiseen kannattaa pohtia tapauskohtaisesti.
Lue lisää:
Liikunta ja atopia
Liikunta ja alopecia
Luento: liikunta ja ihosairaudet (pdf)
Liikunta ja allergiat
Joka toinen meistä kärsii elämänsä aikana allergian aiheuttamista oireista. Yleinen allergisten oireiden aiheuttaja on siitepöly. Allergiaa voivat aiheuttaa myös mm. ruoka-aiheet, lääkkeet, hyönteisten pistot ja erilaiset kemikaalit.
Allergiat eivät suoranaisesti vaikuta liikunnan harrastamiseen. Suurin haittatekijä on siitepölykausi, jolloin ulkoliikunnan harrastaminen voi tuntua allergikosta mahdottomalta. Allergia voi oireilla esimerkiksi nuhana, yskänä, silmien vuotamisena, ihottumana tai vatsavaivoina. Siitepälyallergia vaikuttaa myös yleiseen vireystilaan, sillä allergikon elimistössä vapautuu histamiinia, joka kuormittaa elimistöä, alentaa suorituskykyä ja vaikuttaa yleiseen vireystilaan. Myös allergian aiheuttamat hengitystieoireet voivat vaikeuttaa liikkumista.
Ulkoliikuntatuokiot kannattaakin ajoittaa siitepölykaudella sellaiseen ajankohtaan, jolloin siitepölyä on ilmassa vähiten. Tällaisia ajankohtia on yleensä aamut ja illat. Myös kostealla säällä siitepölynmäärä ilmassa vähenee. Huomioi, että tuulisella ja aurinkoisella ilmalla siitepölyä on ilmassa paljon etenkin aamupäivällä.
Vinkkejä allergikon liikuntaan:
- Kun lääkitys on kunnossa, mikään ei estä urheilemasta täysipainoisesti.
- Kuuntele kehoasi ja tunnista sairauden vaikutus vireystilaan.
- Ajoita luontoliikunta siitepölykaudella sellaiseen ajankohtaan, jolloin siitepölyä on ilmassa vähiten, useimmiten aamuisin ja myöhään illalla.
- Vältä pahimpaan siitepölyaikaan raskasta liikuntaa esim. reipasta pyöräilemistä tai pitkiä juoksulenkkejä.
Luentomateriaali: liikunta ja allergiat (pdf)
Sivua päivitetty: 19.1.2024