Allergia

Allergiaan liittyviä kysymyksiä ja asiantuntijan vastauksia.

Allergisoivat haavanhoitotuotteet

K: Olen menossa lonkkaleikkaukseen. Minua mietityttää minkälaisia haavataitoksia leikkaushaavan päälle laitetaan? Olen saanut aiemmin ihottumaa laastareista ja haavateipeistä enkä ole käyttänyt niitä vuosikausiin.

V: Laastareiden ja ihoteippien aiheuttamat iho-oireet johtuvat usein luonnonhartsiallergiasta. Tällöin luonnonhartsia sisältävät laastareiden ja teippien liima-aineet saavat aikaan ihottumaa niissä kohdissa, missä laastari on ollut. Noin 5 prosenttia ihmisistä on herkistynyt luonnonhartsille eli kolofonille. 

Nykyään löytyy myös haavatuotteita, jotka sopivat luonnonhartsille allergisoituneille tai muuten herkkäihoisille. Silikonihaavateipit ja -laastarit ovat hyvä vaihtoehto, jos perushaavateipeistä ja laastarin liimoista saa ihottumaoireita. Silikonituotteita löytyy myös muista haavanhoitotuotteista. 

Teippiallergiasta kannattaa kertoa hoitohenkilökunnalle jo ennen leikkausta. Tiedon voi kirjata esimerkiksi esitietolomakkeeseen.  Näin leikkauksen jälkeen hoitohenkilökunta osaa valita sellaiset haavanhoitotuotteet, joissa ei ole luonnonhartsia tai muuten ihoa helposti ärsyttäviä ainesosia. 

Suurin osa terveydenhuollon käyttämistä haavanhoitotuotteista on hypoallergeenisia. Kotiin hankittavien haavanhoitotuotteiden kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana. Apteekin henkilökunta osaa auttaa valitsemaan itselle soveltuvia tuotteita. Myös verkkoapteekeissa löytyy laajat valikoimat erilaisia herkälle iholle soveltuvia, luonnonhartsittomia tuotteita.

 

Lateksiallergia

K: Mitä lateksiallergia tarkoittaa ja mitä pitää ottaa huomioon? 

V: Lateksi- eli luonnonkumiallergia aiheuttaa kosketusihottumaa ja tarkoittaa välitöntä reaktiota kumipuun lateksin valkuaisaineille. Lateksi allergia ei ole sama asia kuin kumikemikaaliallergia. Lateksiallergiaa on noin 1–2 prosentilla suomalaisista ja sen oireet vaihtelevat vähäisestä kutinaoireesta hengenvaaralliseen anafylaksiaan. Lateksiallergiaa voidaan tutkia allergiatesteillä, sekä verikokeella, ihopistokokeella tai altistustestillä.

Luonnonkumia on monissa kulutustavaroissa kuten suojakäsineissä, kondomeissa, ilmapalloissa ja auton renkaissa. Myös erilaiset terveydenhuollossa käytetyt välineet ja hoitotarvikkeet voivat sisältää luonnonkumia. Erityisesti terveydenhuollossa asioidessa, esimerkiksi hammashuollossa tai pientoimenpiteiden yhteydessä, kannattaa kertoa joka käynnillä lateksiallergiasta. 

Lateksiallergian hoitona on lateksia sisältävien tuotteiden välttäminen. Osa lateksiallergisista voi saada ristiallergiaoireita tietyistä kasviksista ja hedelmistä. Lateksin kanssa ristiallergiaa voi aiheuttaa ananas, avokado, banaani, kastanja, kiivi, limoviikuna, litsi, mango, melonit (kurkku melonin sukulaiskasvina), munakoiso, passionhedelmä, papaija, saksanpähkinä, peruna ja tomaatti. Ristiallergiaoireita aiheuttavien kasvisten ja hedelmien käsittely, esimerkiksi kuumentaminen, vähentää ja poistaa ristiallergiaoireet.

 

Allergiatestien eroja?

K: Miksi nykyään tehdään enemmän allergiatestejä verikokeilla kuin Prick-testeillä, onko verikoe yhtä luotettava?

V: Allergiatestauksessa verikoe sekä Prick-testit ovat molemmat käytössä. Monelle verikoe on helpompi sillä ennen verikoetta ei tarvitse tauottaa allergialääkitystä ja verikoe on todella nopea, ennen Prick-testejä pitää tauottaa allergialääkkeet ja testin tekoon kuluu pitempi aika. Molemmat testit ovat yhtä luotettavia.

 

Suojahanskat kumikemikaaliallergiselle?

K: Minulla on todettu kumikemikaaliallergia. Olen miettinyt, minkälaisia suojahanskoja voisin käyttää sillä nitriilihanskat eivät taida sopia kumikemikaaliallergiselle?

V: Kumikemikaaliallergia aiheuttaa viivästynyttä kosketusihottumaa. Monesti virheellisesti luullaan, että nitriilihanskat, jotka sopivat siis luonnonkumiallergisille, sopisivat myös kumikemikaaliallergisille. Nitriilihanskat sisältävät kuitenkin myös kemikaaleja, joille kumikemikaaliallerginen voi olla herkistynyt.  Vinyylihanskat tai polyeteenihanskat ovat valmistettu muovista ja ne sopivat yleensä myös kumikemikaaliallergiselle eivätkä aiheuta viivästynyttä kosketusihottumaa.

 

Kylmäallergia

K: Miten herkästi kylmäallergia oireilee ja miten sitä lääkitään? Minulla oireet ovat lisääntyneet rajusti tänä syksynä; ehkä tämä Etelä-Suomen kylmän kostea ilma on syynä. Tällä hetkellä otan yhden antihistamiinin vuorokaudessa, ja se ei selvästikään riitä. Uskaltaisinko lisätä lääkitystä joksikin aikaa?

V: Kylmäallergiaa kutsutaan virallisesti kylmäurtikariaksi tai kylmänokkosihottumaksi. Oireilun herkkyys on yksilöllistä. Osa saa oireita kesäisinkin viileässä järvivedessä uidessa. Kylmän ilman lisäksi myös esim. tuuli voi vaikuttaa oireiluun. Kannattaa hakeutua lääkäriin ja jutella lääkityksen lisäämisestä tai muuttamisesta silloin kun tavanomainen annostus ei auta oireisiin.  Antihistamiini on siis tavallisin lääkitys, mutta vaikeissa oireissa myös muita hoitoja voidaan käyttää.

 Jätä oma kysymyksesi>>

Sivua päivitetty: 10.10.2024