Iho - kysymyksiä ja vastauksia

Kysymyksiä ja asiantuntijan vastauksia ihosairauksista ja ihonhoidosta.

Neulominen aiheuttaa iho-oireita

K: Neulon paljon ja jotkut langat saa sormien ihon haavoille. Mistä tämä voisi johtua?

V: Ensimmäiseksi tarkista käsiesi ihon kunto. Jos iho on kovin kuiva tai käsissä on atooppista ihottumaa, niin silloin käsien iho voi oireilla näistä syistä. Silloin on tärkeää tehostaa käsien ihon hoitoa. Jos oireet ovat hankalia niin kannattaa ottaa käyttöön perusvoiteen lisäksi myös lääkevoide, yleensä kortisonivoide, kuuriluontoisesti. Jos iho on muuten kunnossa, mutta neuloessasi saat käsiin tai sormiin oireita, tarkista seuraavaksi, mistä materiaalista käytössäsi olevat neulontalangat ovat tehty. Ovatko oireita aiheuttavat langat villalankoja vai aiheuttaako tietyn väriset langat oireita?

Monesti syynä käsien oireisiin voi olla joko villalankojen lanoliini, joka voi aiheuttaa kosketusihottumaa, tai herkistyminen tietylle väriaineelle, jolloin puhutaan väriaineallergiasta. Lanoliiniallergia voi oireilla neuloessa, sillä osassa villalangoista pyritään jättämään luontaista lanoliinia lankoihin mahdollisimman paljon. 

Lanoliini on lampaan villan rasvaa, joka auttaa villaa hylkimään vettä. Lanoliini sopii monelle, ja sitä on lisätty useisiin ihovoiteisiin sen ihoa hoitavan vaikutuksen vuoksi. Valitettavasti lanoliini voi aiheuttaa kosketusihottumaa, ja siten myös lanoliinia sisältävät langat voivat aiheuttaa oireita lanoliiniallergisille. Samoin osa väriaineista voi aiheuttaa kosketusihottumaa. EU-alueella nämä herkistävät väriaineet ovat kiellettyjä, mutta muualla kuin EU-alueella valmistetuissa tuotteissa näitä väriaineita voi olla.  

 

Atooppisen ihottuman alkamisikä

K: Voiko atooppinen ihottuma puhjeta missä iässä tahansa?

V: Atooppinen ihottuma voi puhjeta missä iässä tahansa. Yleisimmin atooppinen ihottuma alkaa jo lapsuusiässä mutta oireilu voi alkaa uudestaan pitkänkin tauon jälkeen tai alkaa ihan ensimmäistä kertaa aikuisena. Esimerkiksi stressaava elämäntilanne voi olla syy atooppisen ihottuman pahenemiseen tai puhkeamiseen.

 

Lapsen atooppinen iho ja meikkaaminen

K: Voiko meikkileikeistä olla haittaa lapsen atooppiselle iholle? Lapsi käyttää kaverin kanssa samoja meikkejä. 

V: Lapset ovat kiinnostuneet aikuisten tekemisistä ja haluavat mielellään matkia heitä omissa leikeissään. Monet lapset näkevät vanhemman meikkaavan, joten on täysin luonnollista, että lapsi ottaa meikkaamisesta vaikutteita omiin leikkeihin. Satunnaisista meikkileikeistä ei todennäköisesti ole mitään haittaa atooppiselle iholle, vaikka käytössä olisikin kaverin mahdollisesti vanhentuneetkin meikit. 

Lapsen iho kannattaa puhdistaa huolellisesti meikkileikkien jälkeen ja rasvata iho puhdistuksen jälkeen. Jos lapsen innostus meikkileikkeihin jatkuu pitkään, niin silloin voi sopia lapsen kanssa, että jokainen käyttää vain omia meikkituotteita, ja hankkia lapselle omat hajusteettomat ja herkälle iholle sopivat tuotteet. Lapsen kanssa kannattaa keskustella myös siitä, miten tuotteita säilytetään ja että meikkien levitykseen käytettäviä siveltimiä tai sieniä pitää säännöllisesti pestä. 

 

Atoopikon silmänympärysiho

K: Minulla on atooppinen iho, joka on nyt pääosin ihan ok kunnossa. Ongelmana on kuitenkin silmänympärysiho ja muutoinkin silmät kutisevat ja tuntuvat kuivilta. Kortisonia en ole ihan silmän lähelle uskaltanut laittaa, sitä ei kai pitäisikään. Mitä tähän voisi kokeilla?

V: Silmänympärysihon ongelmat ovat tavallisia atoopikoilla. Kortisonia ei ohuelle silmänympärysiholle pääsääntöisesti pidäkään laittaa. Sen sijaan kalsineuriinin estäjiä (takrolimuusi, pimekrolimuusi) voidaan käyttää myös ohuille ihoalueille. Näihin tarvitaan resepti lääkäriltä. 

Silmänympärysiho voi hoitaa myös kyseiselle ihoalueelle tarkoitetuilla voitella tai perusvoiteilla. Ihan mitä tahansa vartalovoidetta ei kannata ohuelle ja herkälle silmänympärysiholle laittaa. Voiteen valinnassa kannattaa kääntyä apteekin henkilökunnan puoleen.

Silmien kuivuutta ja kutinaa voi hoitaa silmätipoilla. Kosteuttavien tippojen lisäksi voi kokeilla allergiaan käytettäviä silmätippoja. Silmäongelmissa kannatta kuitenkin herkästi kääntyä silmälääkärin puoleen. 

 

Atooppinen iho ja saunominen

K: Voiko atoopikko käydä saunassa tai onko ylipäänsä hyvä että on suihkussa kovin pitkään? Itselle saunominen tuntuu sopivan, mutta kuulin että kuuma ei tekisi iholle hyvää, miten on?

V: Kyllä atoopikkokin voi hyvin saunoa jos se tuntuu omalle iholle sopivan. Myöskään vesipesua ei ole tarpeen välttää. Pitkät kuumat suihkut voivat kuivattaa ihoa, mutta muutoin pesu lämpimällä vedellä tekee iholle vain hyvää. Rasvat on hyvä pestä pois eikä vain laittaa uutta kerrosta päälle. Nyrkkisääntönä: mitä enemmän ihottumaa, sitä enemmän pesua. Eli ihottumakohtiin kerääntyy mikrobeja ja myös lääkevoiteiden jäämät on syytä pestä välillä pois. Oleellista on ihon voitelu aina pesun jälkeen silloin kun iho on vielä kostea. Sopiva pesuväli ja peseytymistavat löytyy kokeilemalle. Jokaisen iho kun on erilainen. 

 

Kortisonivoiteen haitat -uskaltaako käyttää?

K: Käytän atooppisen ihon hoitoon kortisonivoiteita ja perusvoiteita. Kortisonin haitoista puhutaan paljon ja sen käyttö arveluttaa. En uskalla oikeastaan enää sitä paljoa käyttää, vaikka iho onkin aika huonona.

V: Kortisonilla, kuten kaikilla lääkkeillä on toki haittoja. Kortisonivoiteet ovat kuitenkin ensisijaisen tärkeitä atooppisen ihon hoidossa.  Haittoja miettiessä on myös hyvä huomioida, että on eri asia, puhutaanko sisäisesti otettavista kortisonitableteista vai iholle siveltävästä voiteesta. Voiteiden kohdalla myös käyttötapa vaikuttaa.

Hoitamaton, oireileva iho on suurempi riski terveydelle, kuin lääkevoiteet. Atooppisessa ihottumassa iholla on tulehdus, jota kortisoni rauhoittaa. Hoitamattomana iho voi paksuuntua, puhutaan jäkälöitymisestä. Hoitamattomalle iholle voi myös tulla herkemmin esim. bakteeri-infektio.  Puhumattakaan kutinan aiheuttamista haitoista esim. yöunelle ja sitä kautta terveydelle ja hyvinvoinnille.

Kortisonivoiteiden haitat liittyvät nimenomaan pitkään yhtäjaksoiseen käyttöön. Sen vuoksi niitä käytetään kuureina. Tavallisesti käyttöaika on 1-2 viikkoa (voi olla pidempikin, tämä yksilöllistä). Nyrkkisääntönä on, että välissä pidetään vähintään kuurin pituinen tauko. Tauon aikana iho elpyy.  Joskus ihon kunnossa pitäminen voi vaatia ylläpitohoitoa, eli kortisonivoidetta käytetään pari kertaa viikossa tauon aikana. Muutoin ihoa voidellaan perusvoiteilla tauon aikana.

Jos iho pysyy pelkillä perusvoiteilla hyvässä kunnossa, lääkevoiteita ei tietenkään tarvita. Mutta läheskään aina perusvoide ei ole riittävä vaan lääkevoiteita tarvitaan. Hoitamaton iho on terveysriski, jota kannattaa hoitaa. Ohjeiden mukaan, kuureittain käytettynä kortisonia uskaltaa kyllä käyttää.

 

Jätä oma kysymyksesi>>

Sivua päivitetty: 10.10.2024