Kemikaalit - kysymyksiä ja vastauksia

Asiantuntija vastaa kemikaaleja koskeviin kysymyksiin.

Ihottumaa uusista vaatteista

K: Miksi uudet vaatteet aiheuttavat joskus ihon kutinaa ja punoitusta? Vaatteet saattavat myös haista kemikaaleille. Onko niiden käyttäminen silti turvallista? Onko kaikissa vaatteissa ärsyttäviä kemikaaleja? Mitä asioita olisi hyvä huomioida vaateostoksilla välttyäkseen iho-oireilta?

V: Kankaiden valmistusprosesseissa käytetään paljon erilaisia kemikaaleja, joiden avulla vaatteille saadaan haluttuja ominaisuuksia. Kemikaalien avulla vaatteet voidaan värjätä, homehtuminen ja rypistyminen voidaan estää, hajuja voidaan poistaa ja ulkovaatteista voidaan tehdä vettä hylkiviä.

Vaatteiden turvallisuudesta huolehditaan lainsäädännön avulla. EU:n kemikaalilainsäädäntö rajoittaa haitallisten kemikaalien käyttöä tekstiileissä terveyden suojelemiseksi. Uusia kemikaalirajoituksia valmistellaan jatkuvasti. Tällä hetkellä EU:ssa on käsiteltävänä muun muassa ehdotus ihoa herkistävien kemikaalien rajoittamisesta vaatteissa. Kannattaa huomioida, että EU:n ulkopuolisesta verkkokaupasta tilatut tuotteet eivät välttämättä täytä EU:n turvallisuusvaatimuksia.

Jotkut vaatteiden kemikaalit saattavat aiheuttaa allergisia reaktioita. Ihoärsytysoireita voi välttää pesemällä uudet vaatteet ennen käyttöä. Tietyt ympäristömerkit tai standardit tekstiilituotteissa kertovat, että ne on tuotettu käyttämällä rajoitetusti haitallisia kemikaaleja. Kannattaa harkita sellaisten vaatteiden ostamista, joissa on esimerkiksi Ökö-Tex-standardi 100, GOT-standardi, EU-ympäristömerkki tai Pohjoismainen joutsenmerkki. Lisäksi myyjältä voi kysyä vaatteen sisältämistä haitallisista kemikaaleista.

 

Huuhteluaineen käyttö pyykinpesussa

K: Kannattaako herkkäihoisen käyttää pyykinpesussa huuhteluainetta?

V: Huuhteluaine vähentää vaatteen sähköisyyttä tekee sen pehmeämmäksi ja voi näin vähentää joustamattoman ja kovan tekstiilin ihoärsytystä. Huuhteluaine myös suojaa tekstiilin kuituja kulumiselta. Herkkäihoisen kannattaa valita hajusteeton ja väriaineeton tuote. Pesutuloksen kannalta huuhteluaineen käyttö ei kuitenkaan ole välttämätöntä.

Huuhteluaine ei sovi kaikille tekstiileille. Se voi vahingoittaa usein joustavissa materiaaleissa olevia elastaanikuituja sekä vettähylkiviä pintoja (esim. Gore-Tex). Mikrokuituisille siivouspyyhkeille ei suositella huuhteluainetta, koska niiden hyödyllinen sähköisyys vähenee.

Etikkaa voi käyttää pyykinpesussa huuhteluaineen tavoin. Lue lisää pyykinpesuohjeita Marttojen verkkosivuilta.

 

Pyykinpesuaineen valinta

K: Kumpi on parempi valinta pyykinpesuun, nestemäinen vai jauhemainen pesuaine? Kannattaako herkkäihoisen suosia jompaa kumpaa?

V: Herkkäihoiselle sopivia pyykinpesuaineita on sekä nestemäisessä että jauhemaisessa muodossa. Pyykinpesuainetta ei kannata valita pelkästään olomuodon perusteella, vaan kannattaa huomioida vaatteen väri ja materiaali. Valkopesuaineet sisältävät valkaisuaineita tai optisia kirkasteita, jotka auttavat säilyttämään valkoiset ja vaaleat vaatteet vaaleina. Kirjopesuaineet eivät sisällä värejä haalistavia valkaisuaineita ja sopivat siksi värillisille ja tummalle pyykille. Hienopesuaineissa ei ole käytetty entsyymejä, jotka voivat vaurioittaa villan ja silkin kuitujen rakennetta.

Nestemäinen pesuaine on yleensä helpompi annostella ja käyttää. Se myös liukenee ja huuhtoutuu nopeammin, jolloin pyykin pesuainejäämiä on helpompi välttää. Myös ohjeen mukaisella annostelulla voidaan ehkäistä pesuainejäämiä ja siten ihoärsytystä. Jauhemainen pesuaine saattaa pöllytä, joten allergisen ja astmaatikon kannattaa olla annostelussa varovainen.

Säilöntäaineilla on tärkeä rooli nestemäisten pyykinpesuaineiden turvallisuuden ja laadun varmistamisessa, sillä ne estävät mikrobien kasvua ja tuotteiden pilaantumista. Jauhemaisia pyykinpesuaineita käyttämällä voi välttyä säilöntäaineilta.

Valkopyykin pesuun hyvä vaihtoehto on yleensä jauhemainen pyykinpesuaine, johon on lisätty valkaisuainetta. Nestemäisissä pyykinpesuaineissa ei ole valkaisuainetta. Sen sijaan niissä voidaan käyttää optisia kirkasteita, jotka tarttuvat tekstiilikuitujen pinnalle, jolloin vaate näyttää valkoisemmalta.

 

Maalien terveysvaikutukset

K: Sain huonetta maalatessani allergista ihottumaa. Voiko maali allergisoida myös kuivumisen aikana? Kuinka kauan seinämaalin tulee antaa kuivua ennen huoneen käyttöönottoa? Onko juuri maalatussa tilassa oleskelu terveydelle vaarallista?

V: Maalatessa kannattaa käyttää suojakäsineitä ja välttää maalin ihokosketusta. Maalit ärsyttävät ihoa ja esimerkiksi säilöntäaineet voivat aiheuttaa allergisen reaktion. Jotkut voivat saada allergiaoireita myös hengitysilmaan höyrystyvästä maalista.

Lue käyttöohjeet pakkauksesta. Huolehdi aina riittävästä tuuletuksesta ja hyvästä ilmanvaihdosta maalauksen ja maalin kuivumisen aikana. Sisällä maalatessa ristiveto huoneessa vähentää altistumista maalin raaka-aineille. Maalaustyö kannattaa jättää itsekseen kuivumaan, kunnes hengitysteitä ärsyttävät hajut on saatu tuuletettua pois. Maalin kuivumisaika ja yhdisteiden haihtuminen ilmaan riippuvat käytetystä maalista sekä maalattavasta pinnasta ja sen koosta.

Liuoteohenteisista maaleista haihtuu ilmaan voimakkaasti haisevia terveydelle vaarallisia liuotepäästöjä (VOC-yhdisteet). Vesiohenteisten maalien kuivumisen aikana ilmaan haihtuu pääosin vettä sekä lisäksi jonkin verran muita maalin raaka-aineita. Vesiohenteinen maali on terveyden kannalta turvallisempi vaihtoehto. Vesiohenteisen maalin haju voi aiheuttaa ärsytystä hengitysteissä.

 

Luonnonhartsiallergia

K: Minulla on todettu allergia luonnonhartsille. Mitä tuotteita tulisi välttää?

V: Hartsille allerginen voi saada oireita esimerkiksi laastarin liimasta. Myös mehiläisvahaa sisältävät tuotteet, pihkavoiteet, jotkin ripsivärit, säärikarvanpoistovahat, mäntysuopa ja purukumi ovat hartsilähteitä. Luonnonhartsi löytyy kosmetiikkatuotteiden ainesosaluettelosta nimellä colophonium (tai se voi olla myös nimellä rosin tai resin). Vältä siis tuotteita, joissa lukee colophonium, rosin tai resin.

Apteekissa asioidessa epävarmoissa tilanteissa kannattaa kysyä henkilökunnalta, sisältääkö tuote hartsia.

Lisätietoa saat luonnonhartsiallergiasta verkkosivuillamme: https://www.allergia.fi/allergia/allergiset-iho-oireet/kosmetiikka-allergia/luonnonhartsi/#67f58909.

 

Ihottumaa kloorivedestä

K: Saan klooripitoisesta vedestä ihottumaa. Onko olemassa kloorittomia uimahalleja tai kylpylöitä, joissa kloorille herkistyneet voisivat käydä?

V: Vaikka kloori on suurina pitoisuuksina terveydelle haitallinen, pieninä pitoisuuksina sen käyttö on turvallista ja erittäin tarpeellista allasvesien mikrobien torjunnassa. Vaikka kloorin määrä vedessä on pieni, joillekin se voi kuitenkin aiheuttaa iho-oireita tai hengitysteiden ärsytystä. Joissakin uimahalleissa ja kylpylöissä kloorin määrää on vähennetty käyttämällä klooridesinfioinnin lisäksi muita menetelmiä, kuten otsonointia, jolloin kloorille herkistyneetkin ovat pystyneet nauttimaan uimisesta ilman oireita. Otsonointi ei kuitenkaan ihan yksinään riitä, koska haitallisuutensa vuoksi otsonia ei käytetä altaassa, vaan ainoastaan puhdistusprosessissa. Lisäksi tarvitaan siis klooria. Kloorille herkistyneen kannattaa tiedustella uimahalleista niiden käyttämistä puhdistusmenetelmistä.

 

Otsonoinnin terveysvaikutukset

K: Voisiko vanhan huonekalun ummehtuneen hajun poistaa otsonoimalla? Mitä terveysnäkökulmia kannattaa huomioida otsonointia tehtäessä?

V: Otsoni voi poistaa hajuja ja epäpuhtauksia kemiallisessa reaktiossa, jossa otsoni ja sen muodostamat happiradikaalit reagoivat epäpuhtauksien kanssa hajottaen niitä. Otsoni ei kuitenkaan ole tehokas homeitiöiden ja bakteerien tappaja. Otsonipitoisuuksien tulee olla todella suuria, jotta homeitiöt ja bakteerit kuolevat. Otsonoinnin haitallisuudesta johtuen huonekalut ja tavarat kannattaa puhdistaa ensisijaisesti muilla menetelmillä, kuten imuroimalla, nihkeäpyyhinnällä tai pesemällä noudattaen tavaroiden omia puhdistusohjeita.

Mikäli otsonointia käytetään hajujen ja epäpuhtauksien poistoon, tulee otsonin haitallisuus huomioida. Otsonointi kannattaa antaa ainoastaan ammattilaisen tehtäväksi. Otsoni voi aiheuttaa hengitysteiden ärsytystä, rintakipua, yskää ja hengitysvaikeuksia sekä pahentaa astman oireita ja heikentää vastustuskykyä. Otsonoinnissa tapahtuvien kemiallisten reaktioiden seurauksena muodostuu mahdollisesti myös muita terveydelle haitallisia yhdisteitä.

Otsonin leviäminen tilasta toiseen esimerkiksi ilmanvaihdon kautta on estettävä. Tila, jossa otsonointi tapahtuu, on merkittävä varoituskyltein. Otsonoinnin jälkeen tila on tuuletettava huolellisesti. Lisäksi on noudatettava riittävää varoaikaa (2 vuorokautta) ennen tilan käyttöönottoa. Varoajan jälkeen pinnat on puhdistettava pyyhkimällä, jotta niille otsonoinnin seurauksena päätyneet epäpuhtaudet saadaan pois.

Otsoni saattaa reagoida erilaisten pintamateriaalien kanssa ja haurastuttaa ja haalistaa niitä.

 

Allergiaystävällinen rakentaminen

K: Suunnittelen talon rakentamista. Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon rakennettaessa allergiselle asukkaalle? Miten voi välttää herkistymistä erilaisille rakennusmateriaaleista vapautuville kemikaaleille?

V: Rakentamisen vaiheet kannattaa suunnitella etukäteen niin, että rakennustyössä noudatetaan puhtautta ja kosteuden pääsy rakenteisiin minimoidaan. Materiaalit kannattaa suojata epäpuhtauksilta, pölyltä ja kosteudelta.

Ulkomateriaalien lisäksi sisäpintojen, maalien, ovien, lattiamateriaalien ja kiinteiden kaapistojen vähäpäästöisyyteen kannattaa kiinnittää huomiota. Kannattaa valita helposti puhdistettavat ja pölyämättömät materiaalit. Vähäpäästöisille materiaaleille on M1-luokitus, joka täyttää tietyt vähäpäästöisyysvaatimukset. Rakennustiedon hakupalvelusta löytyy lisää tietoa M1-luokituksesta ja vähäpäästöisistä rakennusmateriaaleista: https://cer.rts.fi/

Rakennuksen hyvän sisäilman edellytys on toimiva ilmanvaihtojärjestelmä. Hyvin suunniteltu ja toteutettu ilmanvaihto poistaa rakennuksesta ylimääräisen kosteuden­ ja ilman epäpuhtaudet, kuten sisustusmateriaaleista, tekstiileistä ja pesuaineista vapautuvat kemikaalit, ja tuo tilalle raikasta ulkoilmaa. Tehokkaiden suodattimien avulla voidaan estää katu-­ ja siitepölyjen sisäänpääsyä.

Jätä oma kysymyksesi>>

Sivua päivitetty: 10.10.2024