Ruoka-allergia - kysymyksiä ja vastauksia
Kysymyksiä ja asiantuntijan vastauksia ruoka-allergioista.
Soija-allergisen ruokavalio
K: Olen allerginen soijalle. Mitä ruoka-aineita ja lisäaineita minun tulee välttää? Luin, että pakkausmerkinnöissä tulisi olla merkintä emulgointiaine E 322 lesitiinin yhteydessä, jos se on soijasta tai kananmunasta peräisin. Jos pakkausmerkinnöissä ei ole tätä merkintää, onko lesitiini silloin jostain muusta alkuperästä?
V: Soija kuuluu hernekasveihin. Se voi aiheuttaa allergiaoireita kahdella tavalla, joko varsinaisena soija-allergiana tai ristiallergiana. Esimerkiksi voimakkaasti koivun siitepölylle allergiset voivat saada ristiallergiaoireita soijasta. Ristiallergiaoireet eivät ole henkeä uhkaavia, mutta varsinainen soija-allergia voi aiheuttaa oireita lievistä vatsavaivoista aina henkeä uhkaavaan anafylaktiseen reaktioon. Varsinainen soija-allergia pitääkin ottaa vakavasti. Uusilla allergian komponenttitutkimuksilla voidaan selvittää tarkemmin mahdollista anafylaksiariskiä.
Osa soija-allergisista saa ristiallergiaoireita myös muista palkokasveista, sillä soijan proteiinit muistuttavat hieman muiden palkokasvien proteiinirakenteita. Muita palkokasveja ovat esimerkiksi herneet, pavut, linssit, maapähkinä, makealupiini ja apilansiemen.
Soija-allerginen saa tyypillisesti oireita soijasta valmistetuista tuotteista kuten tofusta, soijakastikkeesta, soijarouheesta, soijamaitopohjaisista valmisteista tai muista soijapohjaisista tuotteista. Soijasta ja muista palkokasveista valmistetaan myös monia lisäaineita. Näistä käytetään usein termiä soijan johdannaiset. Soijan johdannaisia ovat esimerkiksi soijalesitiini (E322) ja sakeuttamis- ja emulgointiaineet, jotka on tehty palkokasveista tai niiden siemenistä (E410, E412, E413, E414, E417).
Suurin osa soija-allergisista pystyy käyttämään johdannaisia, vaikka soijatuotteet muuten aiheuttaisivat oireita. Hyvin vakavasti allergiset voivat kuitenkin saada allergiaoireita myös soijan johdannaisista.
Elintarvikkeen tuoteselosteessa pitää olla maininta, jos jokin sen raaka-aineista sisältää soijaa tai esimerkiksi lesitiini tai lisäaine on soijapohjainen. Jos tuotteessa ei ole tällaista merkintää, raaka-aineen alkuperä on joku muu ja soija-allerginen voi käyttää tuotetta. Vakavasti allergisen pitää välttää myös ”saattaa sisältää soijaa”-merkittyjä tuotteita.
Turvallinen ulkomaanmatka ruoka-allergiselle
K: Lapsenlapseni on vakavasti allerginen pähkinälle. Olemme matkustamassa yhdessä ulkomaille alueelle, jossa on paljon pähkinäpuita ja juuri kypsyviä pähkinöitä. Aiheuttaako tällainen ympäristö pähkinäallergiselle vaaratilanteita? Miten voisimme varautua matkaan, jotta voisimme matkustaa turvallisin mielin?
V: Ilman kautta tapahtuvaa pähkinöiden tai maapähkinöiden aiheuttamaa anafylaksiaan johtanutta altistusta ei ole todettu edes tutkimusolosuhteissa. Anafylaksia on äkillinen, vakava ja henkeä uhkaava allerginen yleisreaktio. Lentokoneolosuhteissakaan ei ole todettu, että tällaisia ilmavälitteisiä anafylaksioita olisi tapahtunut. Syynä pidetään sitä, että pähkinöiden allergeenit pysyvät huonosti ilman partikkeleihin sitoutuneina. Allergeenit ovatkin ominaisuuksiltaan erilaisia. Osa allergeeneista on kevyempiä ja pysyy paremmin ilmassa (kuten esimerkiksi koivun siitepöly), kun taas pähkinöiden allergeenit ovat yleensä raskaampia, eivätkä juurikaan leiju ilmassa.
Pähkinäanafylaksian laukaisee pähkinän sisältämä proteiini, allergeeni. Se, mikä määrä allergeenia laukaisee oireet, vaihtelee yksilöittäin. Yleensä allergeeni pitää saada kosketuksiin ihon tai limakalvojen kanssa, jotta anafylaksiareaktio alkaa. Pähkinäallergiset eivät yleensä saa oireita pähkinäpuiden koskettamisesta tai niiden siitepölystä, joten myöskään itse pensaiden tai puiden ei pitäisi aiheuttaa allergiaoireita. Ei kuitenkaan kannata lähteä ehdoin tahdoin kokeilemaan, aiheuttaako pähkinäpensaiden tai -puiden käsittely allergiaoireita.
Matkustaessa mahdollisten vaaratilanteiden tai vahinkoaltistusten ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa. Allergia- ja ruokasanastoa kannattaa ottaa mukaan sekä englanniksi että kohdemaankielelle käännettynä. Listasta on apua, kun käy ravintoloissa. Lentokoneen ruokailua varten voi ilmoittaa allergiat jo etukäteen, ja käsimatkatavaroihin on hyvä sujauttaa lapsenlapselle sopivia eväitä. Pähkinäjäämiä kannattaa pyrkiä välttämään, joten lentokoneen pöytätasot sekä esimerkiksi retkikohteiden pöytätasot voi pyyhkiä ennen kuin lapsi istuu niiden ääreen.
Tärkeintä on pitää mukana adrenaliini-injektoria ja käyttää sitä, jos lapsi kuitenkin saa vahinkoaltistuksen takia anafylaktisen reaktion. Adrenaliini-injektorit kannattaakin säilyttää käsimatkatavaroissa ja kuljettaa niitä mukana koko ajan myös matkakohteessa. Lisäksi adrenaliini-injektorien englanninkielinen resepti ja selostus lapsenlapsen allergioista ja hoidoista on hyvä olla jatkuvasti mukana laukussa.
Matkalle lähtiessä kannattaa ottaa matkavakuutus ja selvittää, mitä kaikkea vakuutus korvaa. EU-alueelle matkustaessa EU-sairaanhoitokortti takaa, että saatte tarvitsemanne kiireellisen hoidon. Ennen matkaa on järkevä selvittää myös matkakohteen lääkäripalvelut.
Sheavoi ja pähkinäallergia
K: Olen allerginen pähkinöille ja ne aiheuttavat suuni alueella kutinaa. Voinko saada oireita sheavoista? Mistä sheavoi tehdään?
V: Sheavoita saadaan voipuun siemenistä eli kyseessä ei ole varsinaisesti pähkinä. Sheavoi aiheuttaa todella harvoin mitään allergiaoireita, sillä yleensä allergiaa aiheuttaa tuotteen sisältämät proteiinit ja puhdas sheavoi on yleensä täyttä rasvaa. Allergia sheavoille on äärimmäisen harvinaista.
Sheavoi on monessa elintarvikkeessa ja kosmetiikassa raaka-aineena, joten suurin osa ihmisistä käyttää sheavoita jopa tietämättään sekä sisäisesti että ulkoisesti. Jos sheavoin soveltuvuus mietityttää, kannattaa tehdä iholle niin sanottu lapputesti, eli pienelle ihoalueelle voi laittaa pienelle alueelle sheavoita sisältävää tuotetta tai puhdasta sheavoita. Alueen voi peittää, jotta sheavoi pysyy paikallaan. Jos oireita ei tule 12 tunnin aikana voi sheavoita käyttää ulkoisesti turvallisin mielin.
Pähkinöiden aiheuttama suun kutina on usein ristiallergian aiheuttamaa. Ristiallergia tarkoittaa sitä, että elimistö luulee pähkinän tiettyjä proteiinirakenteita siitepölyn tai muun allergeenin proteiinirakenteiksi, ja siksi pähkinä aiheuttaa oireita. Jos oireet jäävät lieviksi ja paikallisiksi, yleensä kyse on ristiallergiasta.
Jos oireet pahenevat tai saa vakavia yleisreaktioita, niin silloin taas kyse on varsinaisesta pähkinäallergiasta ja riski saada anafylaktinen reaktio on suuri. Anafylaksia on äkillinen ja henkeä uhkaava allergiareaktio, jonka tyypillisiä oireita ovat iho-oireet, turvotus, hengenahdistus, suolisto-oireet, verenpaineen lasku ja tajuttomuus. Anafylaksiassa oireita on aina useammassa kuin yhdessä elimessä ja anafylaksian ainoa tehokas hoito on adrenaliiniruiske.
Ristiallergiassa pähkinöitä voi syödä sietokyvyn rajoissa. Varsinaisessa pähkinäallergiassa niitä pitää välttää ehdottomasti, silloin ei voi käyttää edes tuotteita, joissa on merkintä "saattaa sisältää pähkinää". Jos epäillään, että oireet voisivat johtua varsinaisesta pähkinäallergiasta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Komponenttitutkimuksilla voidaan selvittää, onko kyseessä ristiallergia vai varsinainen allergia.
Saattaa sisältää -merkintä ja ruoka-allergia
K: Olen allerginen sinapille. Voinko käyttää tuotteita, joissa lukee ”saattaa sisältää sinappia”?
V: Sinappi (ja sinapinsiemen) tulisi merkitä tuotteen ainesosaluetteloon omalla nimellään aina, jos tuotteeseen on lisätty sinappia. Jos tuote saattaa sisältää sinappia, se tulee myös aina mainita tuoteselosteessa.
Saattaa sisältää -merkintä tarkoittaa sitä, että tuotteessa itsessään ei ole lisättynä kyseistä ainetta, mutta samassa tuotantotilassa on käsitelty tätä ruoka-ainetta, ja siksi on mahdollista, että tuote on kontaminoitunut. Kontaminaatio tarkoittaa, että ruokaan on joutunut pieniä määriä allergeenia kosketuksesta toisiin ruokiin tai valmistusvälineisiin.
Jos olet saanut sinapista vakavan allergisen reaktion, anafylaksian, niin silloin sinun tulee välttää myös niitä tuotteita, joissa on merkintä ”saattaa sisältää sinappia”. Jos sinappiallergia on lievä tai saat ristiallergian takia oireita sinapista, voit hyvin käyttää tuotteita, joissa on ”saattaa sisältää” -merkintä. Jos sinappiallergia on lievä niin silloin sinappia sisältäviä tuotteita voi käyttää oireiden sallimissa rajoissa.
Maapähkinäallergian siedätyshoito
K: Miten maapähkinäsiedätykseen pääsee?
V: Maapähkinäallergisen kannattaa selvittää, onko allergian toteamisen yhteydessä tehty niin sanottu komponenttitutkimus. Komponenttitutkimuksella saadaan selville se, miten todennäköisesti maapähkinäallergia aiheuttaa anafylaksian vaaran. Jos komponenttitutkimuksen perusteella anafylaksian vaara on todennäköinen, silloin kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kansa mahdollisuudesta siedätyshoitoon.
Cashewpähkinä ja siedätyshoito
K: Voiko cashewpähkinälle siedättää?
V: Cashewpähkinälle ei ole tällä hetkellä olemassa siedätyshoitoa.
Pähkinäallergian väistyminen iän myötä
K: Voiko 2-vuotiaana alkanut cashewpähkinäallergia väistyä, vai onko pähkinäallergia aina pysyvä?
V: Pähkinäallergioiden kohdalla kannattaa selvittää, onko kyse ristiallergiasta vai onko kyseessä varsinainen pähkinäallergia. Ristiallergiassa oireet voivat vaihdella iän ja esimerkiksi vuodenajan mukaan mutta vakava pähkinäallergia on usein pysyvä. Komponenttitutkimuksella voidaan selvittää, onko kyseessä ristiallergia vai varsinainen cashew-allergia.
Taateli ja pähkinäallergia
K: Yritän tehdä lastenleirille maidotonta, munatonta ja pähkinätöntä leivonnaista. Löysinkin taatelikakun ohjeen mutta jäin miettimään sopiiko taateli pähkinäallergikolle. Eli siis apua: voiko pähkinäallerginen syödä taatelia?
V: Taateli sopii pähkinäallergiselle (paitsi jos pähkinäallerginen on allerginen myös taatelille). Taateli kuuluu palmukasveihin ja allergia sille on hyvin harvinaista. Jotkut saavat ristiallergiana oireita tuoreesta taatelista mutta kypsennettynä se ei aiheuta oireita edes siitepölyallergiselle ristiallergikolle.
Oletko tutustunut Erimenu.fi-palveluun, sieltä löytyy vinkkejä erityisruokavalioon ja voi hakea reseptejä huomioiden erilaiset ruokavaliot? Reseptit erityisruokavalioihin | erimenu.fi
Ristiallergiaa ruuasta
K: Lapseni (8v) on allerginen siitepölyille ja saa oireita monista juureksista, hedelmistä ja mm. pähkinöistä ja mausteista. Välillä tuntuu että mikään ns. terveellinen ruoka ei sovi tai lapseni ei suostu niitä syömään oireiden vuoksi. Mitä asialle voisi tehdä? Pelkään että lapsen ruokavalio ei ole riittävän monipuolinen. Voiko ristiallergian oireita olla talvellakin?
V: Ristiallerigan oireet voivat vaihdella vuoden kierron ja muutoinkin elämän aikana. Eli keväällä oireita on monilla enemmän ja talvella siitepölykauden ulkopuolella vähemmän. Mutta niitä voi siis olla ympäri vuoden. Oireet ovat suuoireita eli kutinaa, pistelyä ja kihelmöintiä. Ne menevät ohi, mutta voivat olla todella epämukavia.
Ravitsemuksellisesti hedelmät voi hyvin korvata marjoilla, jotka useimmiten sopivat. Mustikat, herukat ja vadelmat vaikkapa kokeiluun. Juurekset kannattaa kypsentää. Kypsennettyinä monien ruoka-aineiden allergeenisuus häviää ja ristiallergiasta kärsivä voi hyvin syödä keitettyjä, paistettuja tai vaikka soseutettuja juureksia. Poikkeuksena selleri ja palsternakka, jotka eivät sovi kypsennettyinäkään! Myös eri lajikkeita kannattaa kokeilla. Esim. omenoista kannattaa kokeilla Golden Delicious-, Gloster- ja Jonagold-lajikkeita.
Aikuisen maitoallergia
K: Minkälaisia oireita aikuisen maitoallergiaan liittyy? Miten allergia todetaan? Voikohan maitoallergia tehdä refluksioireita tai iho-oireita?
V: Maitoallergiaa esiintyy pääasiassa lapsilla. On harvinaista, että aikuisiällä puhkeaa maitoallergia. Toki sekin on mahdollista.
Allergia voi aiheuttaa moninaisia iho-, suolisto- ja hengitystieoireita. Vakavassa allergiassa oireita voi tulla jo hyvin pienestä määrästä. Vakavan allergisen reaktion eli anafylaksian oireita ovat mm. äkillisesti alkanut ihon punoitus, lehahtelu, turvotus, yskiminen, äänen käheytyminen, vatsaoireet, urtikaria, hengenahdistus ja verenpaineen lasku ja pahimmillaan hengenvaarallinen sokkitilan.
Ruoka-allergiaa tutkitaan verikokeilla, ihotesteillä ja altistuskokeilla. Pelkkä tavallisen verikokeen tulos ei kuitenkaan vielä kerro allergiasta. Allergian toteamisessa tarvitaan aina lääkärin asiantuntemusta.
Yksinään refluksi tai iho-oireet eivät vielä kuulosta tyypilliseltä allergialta. Nyt tosin en tiedä tarkemmin, millaisia iho-oireita tarkoitetaan. Maitoproteiiniallergiaa yleisempää ovat laktoosin aiheuttamat oireet laktoosi-intoleranssista kärsiville. Tässä ei ole kyse allergiasta vaan laktaasientsyymin puutteesta, eikä maidon nauttiminen ole tällöin vaarallista, vaikka oireet voivatkin olla ikäviä. Todellisessa maitoallergiassa maitoproteiinia tulee välttää täysin.
Osa ihmisistä kokee, että rasvattomat maitotuotteet aiheuttavat aknen tyyppisiä iho-oireita, mutta tästä ei ole luotettavaa tutkimusnäyttöä eikä kyse ole allergiasta.
Kaurasta epämääräisiä oireita
K: Jätin vähäksi aikaa kaikki viljat pois ruokavaliosta ja sen jälkeen huomasin, että kaura aiheuttaa sekä vatsavaivoja että limaista yskää ja jatkuvaa vähäistä nuhaa. Muita viljoja voin syödä normaalisti. Jo lautasellinen kaurapuuroa (joka oli aikaisemmin tavallinen aamu- tai iltapala) aiheuttaa samaiset oireet. Mistä on kyse? Voiko ruoka tehdä todella tällaiset oireet?
V: Ruokavalion muutokset voivat tehdä monenlaisia oireita, vaikka kyse ei olisikaan allergiasta, niin kuin todennäköisesti tässä ei ole. Tavallinen syy vatsavaivoihin on äkilliset muutokset ravinnon kuitumäärissä. Moni myös kokee kaurapuuron lisäävän limaisuutta. Suosittelisin jatkamaan kauran syömistä ja seuraamaan tottuuko elimistö taas siihen. Jos jatkossakin tuntuu, että syystä tai toisesta kaura ei itselle sovi, niin sen voi hyvin korvata muilla viljoilla.
Histamiini-intoleranssi
K: Olen kärsinyt kummallisista oireista pitkän aikaa: huimausta rasituksessa, hengenahdistusta, nenän limakalvot kipeinä ja huonoa oloa. Nyt olen alkanut yhdistää oireet ruokaan, ja törmäsin Googlessa histamiini-intoleranssiin. Kun jätin sivustolla mainitut ruuat pois, olo parani hurjasti. Näkyykö histamiini- intoleranssi prick testeissä? Tai miten se testataan? Onko ainut tie kaventaa ruokavaliota ja palautella yksi ruoka-aine kerrallaan, vähitellen?
V: Histamiini-intoleranssista ei ole selkeää tieteellistä näyttöä. Eikä sitä voida millään yksittäisellä tutkimuksella todeta.
Hyvä että vointisi on parantunut. Kannattaa varmasti palauttaa yksitellen noita ruoka-aineita takaisin ruokavalioon, jotta turhia rajoituksia ei jää päälle eikä ruokavaliosi kavennu. Muuta keinoa asian selvittämiseen ei ole. Jos hengenahdistus ja oireilu rasituksessa jatkuu niin kannattaa hakeutua lääkäriin.
Rakkula kurkussa
K: Voiko olla kyse ruoka-aineallergiasta, jos kurkkuun tai kitalakeen ilmestyy silloin tällöin vesikellomainen rakkula? Viimeksi se tuli, kun join omenamehua ja söin tonnikalapitsaa.
V: Jos rakkulan syntyminen on ainut oire, ei kyse ole ruoka-allergiasta. Jo oireilu on toistuvaa ja vaivaa, kannattaa hakeutua lääkäriin.
Sitrusallergia ja sitruunaruoho
K: Olen allerginen sitrushedelmille, voinko syödä sitruunaruohoa sisältävää ruokaa?
V: Sitruunaruoho on eri asia kuin sitruuna tai muut sitrushedelmät. Ne eivät ole sukua keskenään eivätkä muutoinkaan samankaltaisia proteiinirakenteeltaan. Eli kyllä sitruuna-allerginen voi syödä sitruunaruohoa.
Kutina kitalaessa
K: Voiko joku ruoka-aine aiheuttaa ainoastaan kitalaen kutinaa ja ärsyyntymistä? Vai onko tämä yleinen vaiva monessa?
V: Suun alueen oireilu voi liittyä siitepölyjen ristiallergiaan. Tyypillisesti oireita tulee tällöin kypsentämättömistä juureksista ja hedelmistä. Mutta ärsytysoiretta voi tulla myös muutoin voimakkaista ruoka-aineista tai esim. mausteista ruuasta. Kyse ei ole tällöin välttämättä allergiasta, vaan limakalvojen ärsytysoireesta.
Homealtistus ja ruoka-allergia
K: Voiko homealtistuksella olla vaikutuksia ruoka-aineallergioiden syntymiseen?
V: Tutkimusnäyttöä tällaisesta ei ole.
Ihminen on kuitenkin aina kokonaisuus ja monilla asioilla meidän elämässämme voi olla yhteys toisiinsa erilaisten mekanismien kautta.
Sivua päivitetty: 10.10.2024