Siitepölyallergia - kysymyksiä ja vastauksia
Kysymyksiä ja asiantuntijan vastauksia siitepölyallergiasta.
Mistä löytyy tietoa siitepölytilanteesta?
K: Siitepölykauden alku ja -tilanne vaihtelee ja voi olla erilainen Etelä-Suomessa ja Pohjois-Suomessa, mistä saa tietoa eri alueiden siitepölytilanteesta?
V: Siitepölytilanne tosiaan vaihtelee monestakin eri syystä. Siitepölykausi voi alkaa Etelä-Suomessa jo aikaisin helmikuussa sillä Etelä-Suomeen voi kulkeutua kaukokulkeutumana siitepölyä eteläisestä Euroopasta. Parhaiten tietoa siitepölytilanteesta löytyy Norkko.fi-nettisivuilta. Siitepölytilannetta seurataan ympäri vuoden ja Norkko.fi-sivuilla ilmoitetaan siitepölytilanteesta heti kun siitepölyä alkaa löytymään ilmasta.
Mikä avuksi kuivaan nenään?
K: Allergialääkkeet kuivattavat nenän limakalvoja, mikä tähän auttaisi?
V: Apu voi löytyä kosteuttavista nenäsumutteista, -tipoista tai voiteista. Apteekissa on tarjolla esimerkiksi erilaisia öljypohjaisia tai A-vitamiinipitoisia tuotteita tähän tarkoitukseen. Myös suolavesisuihe tai nenäkannulla huuhtelu voi tuoda helpotusta.
Allergisoivatko pajunkissat?
K: Voiko allerginen tuoda kotiin pajunkissoja vai tekevätkö ne oireita?
V: Pajuallergia ei ole kovin yleistä, vaikka mahdollista toki. Pajunkissat eivät levitä siitepölyä, vaan sitä erittyy vasta kun paju kukkii, eli pajunkissoihin muodostuu keltaiset heteet. Useinhan pajut poistetaan jo maljakosta siinä vaiheessa joten yleensä pajun siitepöly ei ole ongelma.
Milloin on hyvä aika aloittaa allergialääke?
K: Pitäisikö jo nyt helmikuussa aloittaa säännöllinen allergialääkitys siltä varalta että siitepölyjen kaukokulkeumia alkaa tulla Suomeen? Voiko antihistamiinia käyttää turvallisesti syksyyn asti?
V: Antihistamiinin vaikutus alkaa nopeasti, joten ei ole tarpeen aloittaa sitä varmuuden vuoksi etukäteen. Riittää kun antihistamiinin aloittaa ensioireiden tullessa, tai silloin kun mahdollisista kaukokulkeumista tai siitepölykauden alkamisesta tiedetään. Nenäsumutteiden vaikutus alkaa hieman hitaammin, muutamissa päivissä joten niitä voi mahdollisuuksien mukaan aloitella hieman aiemmin.
Antihistamiinit ovat hyvin siedettyjä lääkkeitä. Yleisin haitta niiden käytössä on limakalvojen kuivuminen, jota voi hoitaa silmiä ja nenää kosteuttavilla tipoilla ja suihkeilla. Jos oireilee koko siitepölykauden, niin allergialääkitystä on syytä käyttää keväästä syksyn alkuun.
Nenäsuihke allergiaoireiden hoidossa
K: Auttaako allergiseen nuhaan ja silmäoireisiin nenäsuihke, jossa on kortisoni ja antihistamiini samassa?
V: Nenäsuihke auttaa ensisijaisesti nenäoireisiin. Antihistamiinin vaikutus on nopeampi, kun taas kortisonin vaikutus alkaa täydellä teholla vasta muutamien päivien kuluttua. Kannattaa siis käyttää suihketta säännöllisesti ainakin viikon ajan ennen kuin voi arvioida auttaako se omiin oireisiin.
Allergisia silmäoireita voi hoitaa lisäksi antihistamiinitableteilla tai allergian hoitoon tarkoitetuilla silmätipoilla.
Allergialääkkeet
K: Millainen allergialääke on paras siitepölykaudella?
V: Antihistamiini on siitepölyallergian perushoitoa. Sen voi aloittaa, kun ensimmäisiä oireita tulee. Lisäksi voi tarvittaessa käyttää silmätippoja ja nenäsuihkeita. Kortisonipohjaiset nenäsuihkeet vaikuttavat vasta muutamien päivien kuluttua, joten ne on hyvä aloittaa mahdollisuuksien mukaan jo noin viikkoa ennen siitepölykauden alkua. Osalle pelkkä nenäsuihke voi olla riittävä apu, ja toisaalta näitä kaikkia voi käyttää hyvin yhtä aikaa.
Lääkkeettömistä keinoista kannattaa kokeilla nenäkannuhuuhtelua ja myös hengityssuojainta voi kokeilla.
Nenäkannun käyttö
K: Työterveys käski hankkia nenäkannun, koska olen melkoisen pölyallerginen. Minusta tuntuu, että sitä vettä jää päähän. Voiko sitä oikeasti jäädä? Työterveyslääkärin mukaan ei. Mutta minusta tuntuu, että lorotan sinne enemmän vettä kuin toisesta sieraimesta tulee ulos. Kaiken muun lisäksi pitkin päivää sellainen suolainen maku suussa. Teenkö jotain väärin?
V: Vesi kyllä tulee nenäonteloista ulos eikä sitä jää sisään. Nenäontelosta on yhteys nieluun, joten suolainen maku voi hyvin valua myös suuhun. Siinä ei sinänsä ole mitään epätavallista eikä tarkoita, että teet jotain väärin. Suolaa laitetaan kannuun n. 3g mikä on n. ½-1 tlk.
Allergiaa vai flunssaa?
K: Mistä erottaa onko kyse siitepölyallergiasta vai flunssan oireista?
V: Allergiassa tyypillistä oireilua on nenän ja silmien kutina ja vuotaminen. Flunssassa kutinaa ei samalla tavoin ole. Allergiassa nenä vuotaa kirkasta vesinuhaa. Flunssassa taas vuoto voi olla myös paksumpaa eritettä ja kellertävän tai vihertävän väristä. Myöskään lihassäryt tai kurkkukipu eivät kuulu allergian oireisiin. Alkuvaiheessaa näitä voi olla vaikea erottaa, jos ainut oire on esim. aivastelu. Mutta muutamien päivien aikana kyllä selviää jos allergian sijaan onkin tulossa flunssa. Ja jos tietää olevansa allerginen siitepölylle ja kotoa löytyy antihistamiinia, niin sitä voi toki ottaa. Jos kyse on flunssasta, niin antihistamiini ei oloa helpota.
Onko antihistamiini turvallinen?
K: Minulla on monia allergioita, leppä, koivu, heinät ja pujo. Lisäksi ristiallergioita ruuista. Olen joutunut tänä vuonna aloittamaan antihistamiinin ottamisen jo helmikuussa. Ja joudun varmaankin syömään näitä ainakin elokuulle asti. Onko näin pitkä kuuri turvallinen?
V: Antihistamiinia voi hyvin syödä läpi koko allergiakauden. Osa joutuu käyttämään näitä läpi vuoden. Kaikilla lääkkeillä on toki mahdollisia haittavaikutuksia, mutta yleisesti ottaen antihistamiinit ovat hyvin siedetyjä. Ensisijaista on kuitenkin saada allergian oireet hoidettua. Hoitamaton allergia aiheuttaa mm. väsymystä ja jatkuva hoitamaton allerginen nuha altistaa astmalle.
Poikkeuksellisen voimakkaat oireet vähäisestä siitepölystä
K: Olen saanut tänä keväänä (v. 2020) poikkeuksellisen voimakkaita allergiaoireita siitepölyistä. Katsoin kuitenkin että tänä keväänä pitäisi olla melko vähän siitepölyä. Mistä voi johtua?
V: Siitepölyjen määrä vaihtelee vuosittain ja kevät 2020 on tosiaan siitepölyjen osalta vähäisempi verrattuna vaikka edelliseen vuoteen. Oireiden voimakkuus voi kuitenkin vaihdella elämän aikana kun elimistö muuttuu. Esimerkiksi muut sairaudet tai stressi voivat voimistaa kehon reagointia niin, että oireilu tuntuu vaikeammalta. Ja allergia itsessäänkin muuttuu elämän aikana. Osalla oireilu helpottaa, toisilla taas voi voimistua. Siitepölyjen määrissä on alueellisia eroja ja myös kaukokulkeumia voi tulla pitkienkin matkojen päästä joten nekin voivat osaltaa selittää asiaa. Jos oireet eivät pysy kurissa käsikauppalääkkeillä, kannattaa käydä lääkärissä. Myös siedätyshoitoa kannattaa harkita jos oireet ovat vaikeita.
Sivua päivitetty: 10.10.2024