Allergia-, iho ja astmaliitto kannattaa SOSTEn eurovaalitavoitteita

15.5.2024

Kesäkuun alussa järjestettävissä EU-vaaleissa Allergia-, iho- ja astmaliitto kannattaa Sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö SOSTEn eurovaalitavoitteita. Niissä otetaan kantaa myös liiton kohderyhmän kannalta keskeisiin asioihin.

Sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö SOSTE korostaa hyvinvoinnin huomioonottamista erityisesti taloutta koskevassa päätöksenteossa. SOSTE myös esittää, että Euroopan unionissa panostettaisiin enemmän köyhyyden vähentämisen tavoitteisiin ja että jäsenvaltioille asetettujen kansallisten tavoitteiden toteutumista tulisi valvoa säännöllisemmin.

SOSTE painottaa EU:n Yhteinen terveys -ajattelumallin kehittämistä, mikä tarkoittaa muun muassa lisääntyvää rajat ylittävää toimintaa terveyden edistämiseksi. Osana tätä EU:n tulisi edistää kohtuuhintaisten lääkkeiden saamista markkinoille nopeammin kuin nyt tapahtuu. Toisena koko EU:ta käsittävänä tavoitteena SOSTE esittää, että EU:n tulisi luoda osallisuutta vahvistava kansalaisyhteiskuntastrategia.

Parempaa hyvinvointia ja elämänlaatua  

Euroopan unionissa tehdyt päätökset vaikuttavat suoraan jäsenvaltioiden kansalaisiin. Direktiivit ja asetukset velvoittavat jäsenvaltioita muokkaamaan omaa lainsäädäntöään. EU:ssa tehdään päätöksiä myös sosiaali- ja terveysasioihin liittyen. Esimerkiksi lääkkeiden saatavuuden varmistaminen on koko EU:ta koskeva asia.

EU:n parlamentissa käsitellään paljon hyvinvointiin ja terveyteen liittyviä asioita. Niiden saama julkisuus ei kuitenkaan ole yhtä suurta kuin esimerkiksi talouteen liittyvät asiat. Parlamentin tekemät päätökset voivat koskea hyvinkin arkipäiväisiä asioita, kuten esimerkiksi elintarvikkeiden pakollisia allergiamerkintöjä. Tämän vuoksi myös EU:n suuntaan kohdistuva kolmannen sektorin vaikuttamistyö on merkityksellistä.

Äänestämällä voi vaikuttaa

Euroopan unionin parlamentin vaalit järjestetään 9.6.2024. 720-paikkaiseen parlamenttiin valitaan 15 suomalaista jäsentä. Valitut jäsenet liittyvät yleensä johonkin Euroopan laajuiseen poliittiseen ryhmän. Kullakin ryhmällä on omat tavoitteensa esimerkiksi sosiaali- ja terveysasioissa. Äänestämällä voi omalta osaltaan vaikuttaa siihen, mitä sosiaali- ja terveydenhuoltoon liittyviä asioita EU-parlamentti tulee edistämään tulevaisuudessa.

EU-vaalit pidetään 9.6. Ennakkoäänestys on 29.5.–4.6.

Lisätietoja

SOSTEn eurovaalitavoitteet 2024

SOSTE järjestää eurovaalitentin 23.5.2024 klo 9.30–11.00. Vaalipaneelia voi seurata Voimatalossa sijaitsevassa Eurooppasalissa (os. Malminkatu 16, Helsinki) tai verkon kautta etänä. Katso ohjelma ja ilmoittaudu.

Sivua päivitetty: 15.5.2024