Viisas auringonottaja ei polta ihoaan. Hän suojaa itsensä vaatetuksella ja käyttää runsaasti ja usein korkeasuojakertoimista aurinkosuojavoidetta. Takana ovat ajat, jolloin suojakerroin 10 riitti. Nyt käytetään suojakerrointa 50.
Allergia-, iho- ja astmaliiton neuvonnasta kysytään paljon auringosta. Asiantuntija Anne Vuorenmaa muistuttaa, että auringolla on myös suotuisia vaikutuksia. Se vaikuttaa mielialaa piristävästi ja sitä tarvitaan D-vitamiinin muodostumiseen elimistössä. Aurinko helpottaa myös muun muassa atooppisen ihottuman ja psoriasiksen kutinaa, punoitusta ja tulehdusoireita.
Palaa ei saa
Auringon haitallisten vaikutusten vuoksi tulee aurinkoa osata ottaa niin, että sen hyvistä vaikutuksista voi turvallisesti nauttia.
Etenkin lasten ihon suojaaminen auringolta on tärkeää. Lapsen iho on ohuempaa kuin aikuisen, eikä lapsen ihon oma suojamekanismi ole vielä yhtä kehittynyt kuin aikuisella, siksi lapsen iho palaa helposti auringossa. Neljännes elämän aikana kertyvästä aurinkoaltistuksesta saadaan lapsuuden aikana.
- Aurinkosuojavoidetta levitetään koko keholle riittävästi eli noin omalle kämmenelle mahtuva määrä kerralla. Ensimmäinen rasvaus tehdään puoli tuntia ennen aurinkoon menoa ja sen jälkeen vähintään kahden tunnin välein ja aina uinnin, runsaan hikoilemisen ja ihon kuivaamisen jälkeen, Anne Vuorenmaa neuvoo.
Suojavoiteiden riittävän käytön lisäksi auringolta suojaavat myös vaatetus ja aurinkolasit. Suojautumisessa olennaista on tietää kuinka oma ihotyyppi reagoi auringonvaloon eli kuinka nopeasti se palaa ja valita riittävän suuri suojakerroin sen mukaan.
Iän myötä kertyneestä säteilymäärästä ja ihon palamisesta voi seurata valovaurioita, ja riski saada vaarallisia ihomuutoksia kasvaa. Ihosyöpien määrästä voidaan estää arviolta 95 prosenttia suojautumalla auringolta oikein. Omien luomien ja ihon tarkkailu on hyvä aloittaa jo nuorena, ja ihomuutokset kannattaa tarkistuttaa ammattilaisella.
Lisätiedot:
Asiantuntija Anne Vuorenmaa, anne.vuorenmaa@allergia.fi, p. 040 558 3714
Allergia-, iho- ja astmaliiton opas Aurinko ja Iho: https://www.allergia.fi/site/assets/files/18752/aurinko_ja_iho_2018_web_opas.pdf
Allergia-, iho- ja astmaliiton ihoneuvonta p. 0600 413 146