Allergia-, iho- ja astmaliitto käynnisti reilu vuosi sitten Kansallisen luontoterveysohjelman. Nyt myös tutkijat antavat tukensa ohjelmalle tuoreessa raportissa.
Luonnonvarakeskuksen (Luke) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkijat ehdottavat Suomeen kansallista luontoterveysohjelmaa tällä viikolla julkaistussa Sitran tukemassa selvityksessä. Luontoympäristön terveysvaikutukset ja niiden taloudellinen merkitys -selvityksessä on uutta tietoa luonnon terveysvaikutuksista ja niiden taloudellisesta merkityksestä kansantautien torjunnassa.
Selvitys osoittaa, että Suomi voi saada luonnon avulla jopa satojen miljoonien eurojen vuotuisen hyödyn pelkästään masennuksen ja tyypin 2 diabeteksen torjunnassa sekä astman lääkehoidossa.
– Olemme ehdottomasti mukana Suomen kansallisessa luontoterveysohjelmassa. Käynnistimme oman luontoterveysohjelman reilu vuosi sitten, koska sille oli ilmeinen tarve niin kansantaloudellisesti kuin kansanterveyden vuoksi. Meille oli selvää, että se oli jatkoa kansanterveysohjelmille, joissa olemme olleet mukana, kertoo Allergia-, iho- ja astmaliiton toiminnanjohtaja Paula Hellemaa.
Tällä hetkellä Allergia-, iho- ja astmaliiton Luontoterveyden osaamiskeskuksessa on meneillään Etelä-Karjalan liiton Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman (AKKE) -rahoituksella Luontoterveyttä varhaiskasvatukseen -hanke ja Euroopan unionin osarahoittama Luontolähtöisten palveluiden kehittämishanke (LuoPaKe) yhteistyössä LAB ammattikorkeakoulun kanssa. Lisäksi on meneillään opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) rahoittama Happihyppely.
Liitolla on 30 vuoden kokemus luonto- ja ympäristöterveyshankkeista Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutissa, jonka nimi on nyt Luontoterveyden osaamiskeskus.
– Kansallinen luontoterveysohjelma tarvitaan, koska luonto voi merkittävästi edistää väestön fyysistä ja henkistä hyvinvointia, Hellemaa painottaa.
– Ohjelma voisi lisätä tasa-arvoisia mahdollisuuksia hyötyä luonnosta, vähentää terveydenhuollon kustannuksia, edistää ympäristönsuojelua ja tukea kestävää kaupunkisuunnittelua. Selkeä ohjelma auttaisi myös integroimaan luonnon terveyshyödyt osaksi terveys- ja hyvinvointipalveluita sekä lisäisi tietoisuutta luonnon positiivisista vaikutuksista.
Lisätietoja
Toiminnanjohtaja Paula Hellemaa, puh. 041 513 0224, paula.hellemaa@allergia.fi
Luontoympäristön terveysvaikutukset ja niiden taloudellinen merkitys -raportti
Sitran tiedote: Luonto voi tarjota Suomelle jopa satojen miljoonien eurojen hyödyn kansantautien torjunnassa