Kodin siivous korona-aikana

17.4.2020

Korona-aikana kotia kannattaa siivota säännöllisesti – kuten normaalitilanteessakin. Tavalliset kotikonstit riittävät hyvin myös nyt. Jos kotona on flunssainen potilas, kannattaa siivousta kuitenkin tehostaa.

Tämänhetkisen tiedon mukaan koronavirus tarttuu esisijaisesti pisaratartuntana yskimisen tai aivastamisen kautta. On mahdollista, että virus tarttuu kosketuksen välityksellä pinnoilta, joille on hiljattain päätynyt viruspartikkeleita. Pintojen tai tavaroiden välityksellä tapahtuvia tartuntoja ei kuitenkaan ole toistaiseksi todettu.
 

Perussiivouksella pääsee pitkälle

Hyvä periaate siivouksessa on, että etenee aina puhtaammista kohteista likaisempiin. Tarkoituksena on, ettei mennä siivouksen aikana edestakaisin huoneista toisiin. Esimerkiksi keittiö ja vessa on hyvä siivota eri aikaan ja eri välineillä.

Kodin siivouksessa kannattaa käyttää tavallista yleispuhdistusainetta. Erityisen tärkeää on noudattaa kyseisen pesuaineen annosteluohjetta. Älä yliannostelu varmuuden vuoksi, sillä se voi herkistää tai aiheuttaa ärsytys- ja allergiaoireita. Sumutettavat aerosolit saattavat ärsyttää hengitysteitä tai pahentaa astmaoireita.

Jos pesuainepullossa on turvakorkki, se on yleensä merkki siitä, että pullossa on vaarallisia aineita ja tällöin tulee noudattaa erityistä varovaisuutta. Pesuaineita ei myöskään tule sekoittaa keskenään, sillä ne voivat reagoida yhdessä ja aiheuttaa haitallisia yhdisteitä. Lisäksi kannattaa tarkistaa pinnan soveltuvuus kyseiselle pesuaineelle, sillä kaikki pesuaineet eivät sovellu kaikille pinnoille ja voivat vaurioittaa materiaaleja.

Siivouksessa voi käyttää käsineitä, jotta ei herkisty siivouskemikaaleille. Kertakäyttöiset käsineet hävitetään ja kestokäsineet puhdistetaan siivouksen jälkeen. Lopuksi siivoustekstiilit pestään vähintään 60 asteessa sekä kuivataan hyvin ennen kaappiin laittoa.
 

Harkiten desinfioivia pesuaineita

Tavallisesti kotona ei tarvitse käyttää desinfioivia pesuaineita, ja niitä kannattaakin käyttää harkiten.

Desinfiointiaineet ovat antibakteerisia biosidivalmisteita, ja niiden tarkoituksena on tappaa haitallisia mikrobeja. Samalla niiden turha käyttö vaikuttaa kuitenkin myös haitallisesti normaaliin, hyödylliseen bakteerikantaan. Tämän takia desinfioivia pesuaineita ei tule käyttää päivittäin. Ne ovat tarpeen vain, kun on erityinen riski haitallisten mikrobien esiintymiseen.

Kylpy- ja wc-tilojen pesuaineissa on usein käytetty sekä puhdistus- että desinfiointiainetta. Normaalioloissa kodin muissa tiloissa ei tarvitse desinfioivia pesuaineita. Yleensä keittiön puhdistukseen riittää tavallinen yleispuhdistusaine.

Desinfiointiaineet voivat herkistää tai aiheuttaa herkille henkilöille ärsytys- ja allergiaoireita. Siksi desinfioivat aineet kannattaakin aina huuhdella pinnoilta lopuksi vedellä. On myös hyvä muistaa, että pelkästään desinfioiva aine ei poista likaa, joten lika tulee ensin poistaa pesuaineella.
 

Pidä kosketuspinnat ja käsipyyhkeet puhtaana

Korona-epidemian aikana on hyvä pyyhkiä paljon kosketeltuja pintoja säännöllisesti yleispuhdistusaineella. Tällaisia pintoja ovat esimerkiksi ovenkahvat, pöytien pinnat, valokatkaisijat ja vesihanat. Jos perheessä on flunssaa sairastava tai todettu koronavirustartunta, kosketus- ja pöytäpinnat on hyvä pyyhkiä päivittäin.

Käsipyyhkeitä kannattaa vaihtaa usein ja jokaisella perheen jäsenellä olisi hyvä olla oma henkilökohtainen käsipyyhe. Sairastuneiden henkilöiden käyttämiä liinavaatteita ja astioita ei tarvitse pestä erillään muista. Tavanomainen pesu on niille riittävä.

Yhteisissä tiloissa kuten keittiössä, vessassa ja kylpyhuoneessa kannattaa huolehtia hyvästä ilmanvaihdosta esimerkiksi tuulettamalla, jolloin epäpuhtauksien ja viruksien määrä sisäilmassa vähenee.

Käsihygieniasta huolehtiminen ja lähikontaktien välttäminen on edelleen arkielämän tapa ehkäistä koronavirustartuntaa. Päivitettyä tietoa koronaviruksesta ja sen kanssa elämisestä kannattaa seurata Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta.

 

Kokoamme sivuillemme tietoa koronaviruksen vaikutuksesta astmaa ja allergioita sairastaviin. Lue myös THL:n ajantasainen koronavirusseuranta ja ohjeistus kansalaisille.

Sivua päivitetty: 17.4.2020