Allergia-, iho- ja astmaliitto on laatinut uuden lomakkeen, jolla vanhemmat voivat ilmoittaa lapsen vaikeat allergiat päiväkotiin ja kouluun. Lomakkeessa on myös ohjeet, miten toimitaan anafylaksiatapauksessa.
- Adrenaliiniinjektorin pistäminen ei ole vapaaehtoista, vaan kyse on anafylaktisen reaktion saaneen henkilön hengen pelastamisesta, tähdentää 8-vuotiaan Hermannin äiti Hanna-Kaisa Lehtiniemi. Kuka tahansa voi joutua tilanteeseen, jossa oikealla toiminnalla voi pelastaa toisen hengen.
Hermanni on anafylaktisesti allerginen muun muassa maidolle, kananmunille ja pähkinälle, joita hitunenkin riittää aiheuttamaan anafylaktisen reaktion. Hermannilla on aina mukana adrenaliini-injektori, antihistamiinit ja kortisonilääkkeet. Anafylaksian mahdollisuus on huomioitava kaikessa arjen tekemisessä.
- Anafylaksia on aina otettava vakavasti, mutta siitä ei pidä tehdä liian vaikeaa, Hermannin äiti toteaa.
Hän on oppinut pyörittämään lapsiperheen arkea, koulua, kavereita ja harrastuksia Hermannin allergiat huomioiden. Myös lähipiiri huomioi hänen mielestään hienosti Hermannin ruokarajoitteet. Hanna-Kaisa toivookin ihmisiltä avointa mieltä, ymmärrystä ja rohkeutta kysyä, mitä vakava allergia tarkoittaa.
Uskalla pistää!
Huomenna vietettävä 112-päivä on Suomen turvallisuustoimijoiden yhteinen kampanja arjen turvallisuuden parantamiseksi. Allergia-, iho- ja astmaliitto haluaa muistuttaa anafylaksian tunnistamisen ja nopean sekä rohkean toiminnan tärkeydestä.
- Adrenaliiniinjektorin pitäisi aina olla mukana henkilöllä, jolla on todettu anafylaksia. Tärkeää on tunnistaa oireet ja toimia rohkeasti. Injektori pistetään suoraan reisilihakseen, tarvittaessa vaikka vaatteen läpi ja sen saa tehdä kuka tahansa, asiantuntija Kaisa Toikko Allergia-, iho ja astmaliitosta painottaa.
Adrenaliinia pistetään heti, kun anafylaksian oireet tunnistetaan. Valtaosalla oireet ilmaantuvat välittömästi, muutaman minuutin sisällä altistuksesta.
Oireet voivat vaihdella, mutta yleisimpiä ensioireita ovat ihon kutina, kihelmöinti ja punoitus, yskiminen ja hengenahdistus. Kun ensiapu on annettu, soitetaan aina 112:een ja varmistetaan jatkohoito.
Lue lisää anafylaksiasta ja sen hoidosta >>
Lataa tulostettava ohje koulun tai päiväkotiin lapsen anafylaksiasta (PDF)