Maailman astmapäivä 2.5.2017: Hengästyminen on hyväksi

27.4.2017

Liikkuminen kannattaa aina, eikä astma ole este liikunnalle. Päinvastoin sairaus pysyy paremmin hallinnassa, kun peruskunto kohenee. Allergia- ja astmaliiton mukaan hengästyminen on hyväksi ja eri asia kuin hengenahdistus.

-Liikunta on lääkettä astmaatikolle. Monet astmaatikot arastelevat liikkumista astmaoireiden pelossa. Pelko on kuitenkin turhaa, mikäli astma on tasapainossa. Sopiva liikunta parantaa peruskuntoa, vähentää rasitusperäisiä hengitystieoireita ja jopa estää sairauden etenemistä, sanoo asiantuntija Kaisa Toikko Allergia- ja astmaliitosta.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että säännöllinen liikunta parantaa astmaa sairastavan suorituskykyä ja elämänlaatua. Liikunnan harrastamisella on positiivisia vaikutuksia hengityselimistön lisäksi myös immuunijärjestelmään.

Hengästyminen on eri asia kuin hengenahdistus tai astmakohtaus. Normaali hengästyminen helpottaa, kun tahtia hidastaa. Jos ottaa yhtäkkisen nopean juoksuspurtin, hengästyminen voi lisääntyä vielä hetken sen jälkeen, kun pysähtyy. Se alkaa kuitenkin aina helpottaa lyhyessä ajassa itsestään.

-Hengenahdistus sen sijaan tarvitsee yleensä avaavan lääkkeen, eikä se helpota rasituksen päätyttyä. Uloshengitys voi vinkua merkkinä keuhkoputkien supistumisesta, Kaisa Toikko sanoo.

Säännöllinen hengästyminen on hyväksi hengityslihaksille. Kun hengästyy, rintakehän alue, kylkivälilihakset ja pallea aktivoituvat ja säilyttävät siten luonnollisen liikkuvuuden ja toimintakyvyn. Tämä on erityisen tärkeää astmaatikolle. Kaisa Toikko kertoo lisää hengästymisen hyödyistä videolla:

 

 

Allergia- ja astmaliitto kannustaa maailman astmapäivänä erityisesti ikäihmisiä liikkumaan Harmaapantterit liikkeelle -teemalla. Paikallisia liikuntatapahtumia järjestetään eri puolilla maata. Katso tapahtumat täältä!

Liikunta on lääkettä astmaatikolle

  • Valitse lajisi mieltymystesi ja terveydentilasi mukaan
  • Aloita kohtuutehoisella liikunnalla
  • Pidä avaavat lääkkeet mukana
  • Ota huomioon ympäristön vaikutukset
  • Lähde rohkeasti liikkeelle

 

Lisätietoja toimituksille: 

Asiantuntija Kaisa Toikko p. 040 1522024

Tiedottaja Maija Krappe p. 050 440 6916

tiedotus@allergia.fi

Sivua päivitetty: 27.4.2017