Näin sujuu yhteiselo hyttysten kanssa

18.6.2020

Ihana kesä – sekä hyttyset, mäkärät, polttiaiset ja muut pistiäiset ovat täällä. Osa meistä saa pistoista vain juuri silmin huomattavan paukaman, ja toisilla voi kehittyä hoitoa vaativa allerginen reaktio.

Suomessa hyttyslajeja on reilut 40, ja niiden kesän ensimmäiset pisto aiheuttavat voimakkaimmat ärsytys- ja allergiareaktiot. Suurin osa suomalaisista on herkistynyt vaihtelevassa määrin hyttysille, arvioilta noin kymmenen prosenttia herkistyneistä reagoi voimakkaammin.

- Pistoskohtaan nousee heti piston jälkeen kutiseva paukama, joka laskee muutaman tunnin sisällä. Osa reagoi myös viivästyneesti eli paukama kehittyy vasta muutaman tunnin päästä pistosta ja paukama häviää vasta usean päivän kuluttua, sanoo asiantuntija Kaisa Toikko Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Hän neuvoo hoitamaan kutisevia paukamia paikallisesti kortisonivoiteilla ja suun kautta otettavilla antihistamiinitabletilla, jos kyse on allergiasta. Antihistamiinia voi ottaa myös ennakoiden. Jos tietää menevänsä paikkaan, missä on paljon hyttysiä, antihistamiini kannattaa ottaa ennen lähtöä.

Jos pistosten aiheuttamat oireet ovat hankalia, niitä hoidetaan suun kautta otettavilla kortisonitabletilla. Kortisonitabletit ovat reseptilääkkeitä, mutta ensiavuksi voi ottaa kyypakkauksen tabletit ohjeen mukaan.

 

Suojaudu turvallisesti

Ensisijaisena suojautumisena hyönteisiä vastaan kannattaa käyttää peittävää vaatetusta. Mitä suuremman osan ihosta suojaa vaatteilla, sitä parempi. Väljä ja tiheäkankainen vaatetus antaa parhaimman suojan, koska hyttyset eivät pääse pistämään näiden läpi.

- Jos suojautuminen ei ole mahdollista muulla keinoin, voi iholle ja vaatteisiin käyttää hyönteiskarkotteita. Niiden tehoaineet estävät hyönteisiä aistimasta kehosta ja hengityksestä huokuvaa hiilidioksidia, kosteutta ja lämpöä, joiden perusteella ne löytävät ihmiset, sanoo kemikaaliasiantuntija Kia Bertula Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Hänen mukaansa hyönteiskarkotteiden toiminta perustuu tehoaineisiin, joiden aiheuttamat allergiaoireet ovat melko harvinaisia. Tuotteet ärsyttävät kuitenkin voimakkaasti silmiä. Karkotteen laittamista silmien ja suun alueelle tuleekin välttää. Auringonpolttamalle, ärsyyntyneelle, tulehtuneelle tai vaurioituneelle iholle ei tule käyttää ollenkaan hyönteiskarkotteita. Käytön jälkeen iho kannattaa pestä saippualla.

Aerosolikarkotteet joutuvat helposti hengitysteihin, joten astmaatikkojen kannattaa käyttää mieluummin muita kuin sumutettavia tuotteita. Myös savuvia ulkokarkotteita astmaatikkojen kannattaa välttää.

- Pienille lapsille ei suositella käytettäväksi hyönteiskarkotteita. Ikärajoitus ja käyttömäärä kannattaa tarkistaa kyseisen tuotteen käyttöohjeesta, sillä ne vaihtelevat käytetyn tehoaineen ja sen pitoisuuden mukaan, Kia Bertula muistuttaa.

Sivua päivitetty: 18.6.2020