Sairastamisen kustannukset rasittavat allergiaa, ihotautia ja astmaa sairastavia

19.8.2024

Allergiaa, ihotautia ja astmaa sairastavat kokevat sairautensa kustannusten rasittavan merkittävästi heidän talouttaan, ilmeni järjestöjen kyselytutkimuksessa. Huolestuttavan moni heistä oli siirtänyt lääkkeiden ostamista tai sosiaali- ja terveydenhuoltoon menoa kustannusten vuoksi.

Neljän järjestön tekemän kyselyyn (n = 5 039) vastanneista allergiaa, ihotautia ja astmaa (n = 1 571) sairastavista 59 prosenttia kokee sairastamisen kustannukset vähintään melko suurena rasitteena suhteessa kokonaistaloudelliseen tilanteeseen. Koko kyselyn vastaajilla vastaava luku oli 47.

– On yllättävää, miten merkittävä vaikutus sairastamisen kustannuksilla on liittomme kohderyhmiin kuuluvien elämään, toteaa Allergia-, iho- ja astmaliiton erityisasiantuntija Risto Heikkinen.

Kyselyn mukaan sosiaali- ja terveydenhuoltoon menoa on siirtänyt 12 prosenttia kaikista vastaajista. Liiton kohderyhmillä vastaava prosenttiosuus on 19, atooppisen ihottuman ja harvinaisten ihosairauksien kohdalla jopa 23.

Lääkkeiden hankkimista on liiton kohderyhmissä siirtänyt kolmannes vastaajista. Koko kyselyn vastaajista hankkimista on lykännyt joka viides.

– Liitossa ollaan perustellusti huolissaan jo tehdyistä ja tulossa olevista heikennyksistä lääkkeiden maksukattoon sekä sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuihin. Heikennykset vaikuttavat siihen, että omaa sairautta hoidetaan yhä huonommin. Tämä voi viime kädessä tulla kalliimmaksi niin yksilöille kuin yhteiskunnalle, Heikkinen kertoo.

Neljän järjestön (Allergia-, iho- ja astmaliitto, IBD ja muut suolistosairaudet ry, Reumaliitto ja Psoriasisliitto) kysely tehtiin vuoden 2023 lopulla. Kyselyyn vastaajamäärä oli 5 039.

Lisätietoja

Yhteenveto neljän järjestön kyselystä pitkäaikaissairastamisen kustannuksista 2023

Sivua päivitetty: 19.8.2024