Siitepölyt tulevat koronasta huolimatta

24.3.2020

Aivastuttaa, nenä vuotaa ja keuhkoissakin vähän kutkuttelee – tyypilliset siitepölyallergia oireet. Mutta mitä jos tämä onkin koronaa?

Miten erotan oireet? Uskallanko käyttää kortisonipohjaisia nenäsuihkeita? Kuulunko riskiryhmään, jos minulla on siitepölyallergia? Jos käytän vain siitepölyaikana hengitettäviä lääkkeitä, kuulunko silloin riskiryhmään? Mistä saan hengityssuojaimia siitepölyltä suojatumista varten?

Näitä kysymyksiä on tullut neuvontapuhelimeemme ja somekanavien kautta viime päivinä runsaasti. Tässä vastauksia useimmin kysyttyihin kysymyksiin

Miten erotan, ovatko oireet koronaa vai siitepölyallergiaa?

Siitepölyallergiassa pääasialliset oireet ovat nenän vuotaminen, aivastelu, silmien kutiaminen ja vuotaminen. Joillakin astmaoireet tai atooppinen ihottuma saattavat pahentua. Siitepölyallergiaan ei yleensä liity kuumetta. Allergialääkkeet tepsivät oireisiin.

Koronan tyypilliset oireet ovat päänsärky, kuiva yskä, hengenahdistus, lihaskivut, kuume ja väsymys. Nuhaoireet eivät ole tyypillisiä koronan oireita. Jos olet epävarma oireista, voit arvioida tilannetta Omaolo-palvelun avulla tai soittaa omaan terveydenhuollon yksikköösi.

Nyt on erityisen tärkeää hoitaa allergiaoireensa kuntoon, koska ihmiset ovat herkkänä kaikenlaisille aivasteluille ja niiskutteluille!

Uskallanko käyttää kortisonipohjaisia nenäsuihkeita?

Kortisonipohjaiset nenäsuihkeet ovat nenän limakalvojen paikallista hoitoa. Kortisonilääkkeet paikallisesti käytettynä eivät vaikuta merkitsevästi vastustuskykyyn, joten ne ovat ihan turvallisia käyttää.

Kortisonipohjaiset nenäsumutteet vaikuttavat hitaasti, vasta noin viikon säännöllisen käytön jälkeen. Käytä suihketta säännöllisesti koko allergiakauden ajan. Muista myös oikea tekniikka nenäsumutteiden käytössä.

Kuulunko riskiryhmään, jos minulla on siitepölyallergia?

Siitepölyallergiset eivät kuulu koronan riskiryhmään.

Jos käytän vain siitepölyaikana hengitettäviä lääkkeitä, kuulunko silloin riskiryhmään?

Jos sairastat ns. kausiluonteista astmaa, et kuulu riskiryhmään. On kuitenkin hyvä aloittaa hengitettävät lääkkeet ajoissa, jos astmaoireita ilmenee. Näin pääset vähemmällä lääkityksellä.

Mistä saan hengityssuojaimia siitepölyltä suojatumista varten?

Siitepölyltä ja katupölyltä suojatumista varten on olemassa hengityssuojaimia, mutta niiden saatavuus on tällä hetkellä heikkoa ainakin apteekeista ja rautakaupoista. Esimerkiksi verkkokauppa Suomen Jonas Oy myy nimenomaan siitepöly- ja katupölysuojaimia. Muistathan, että suojaimen teho tulee olla luokitusta FFP2. Suojain aiheuttaa hengitysvastusta ja siksi niitä ei suositella käytettäväksi, jos sairastaa keskivaikeaa tai vaikeaa astmaa.

 

Kokoamme sivuillemme tietoa koronaviruksen vaikutuksesta astmaa ja allergioita sairastaviin. Lue myös THL:n ajantasainen koronavirusseuranta ja ohjeistus kansalaisille.

Sivua päivitetty: 24.3.2020