Moni allergia- tai astmalapsi aloittaa ekaluokan ensi syksynä. Vanhemmat pohtivat lapsensa pärjäämistä etenkin, jos lapsella on vaikea ruoka-allergia, tai astman hoito vaatii erityishuomiota. Voiko lapsi mennä turvallisesti ruokailemaan muiden kanssa? Entä jos lapseni ei pystykään liikuntatunnilla juoksemaan pallon perässä kuten ikätoverinsa?
Koulun ja kodin välinen yhteys on tärkeää. Jo ennen koulun alkua on hyvä keskustella tulevan opettajan kanssa, mitä lapsen allergia tai astma käytännössä tarkoittaa.
Ruoka-allergioista tarvitaan lääkärintodistus
Kouluun viedään lääkärintodistus ruoka-allergioista. Se on hyvä uusia vuoden välein. Eri kouluissa ja kunnissa on erilaisia käytäntöjä ruoka-allergioiden ilmoittamisesta, mutta yleensä opettaja välittää tiedon keittiölle. Joissain kouluissa lääkrintodistus viedään kouluterveydenhoitajalle tai suoraan keittiöön. Koululainen onneksi ymmärtää jo itse kertoa oireistaan ja tietää, mikä ruoka on kielletty. Selkeät ohjeet ja hyvä yhteistyö auttavat joka tilanteessa.
On hyvä, että myös luokkakaverit ovat tietoisia ruoka-allergiasta. Lapsi itse voi kertoa esimerkiksi, millaisia oireita hänelle tulee väärästä ruuasta, ja että silloin tarvitaan nopeasti siihen tarkoitettua lääkettä. Kouluun voi pyytää myös terveydenhuollon ammattilaista kertomaan asiasta ja ohjaamaan miten tilanteessa toimitaan.
Astmalääke aina mukana oireiden varalle
Astma rajoittaa harvoin koulunkäyntiä. On kuitenkin tilanteita, jolloin saatetaan tarvita ns. kohtauslääkettä eli keuhkoputkia avaavaa lääkettä. Lapselle saattaa tulla esimerkiksi urheillessa tai pakkasella yskäoireita, johon tarvitaan lääkettä. Siksi on hyvä pitää lääke mukana.
Kouluikäisillä on useimmiten lääkkeenä helppokäyttöinen jauhemainen lääke, jonka hän osaa itse ottaa. Lapsen voi kuitenkin voi olla vaikeaa tunnistaa tilanne, jossa lääkettä tarvitaan. Silloin on opettajan apu tarpeen. Jotta opettaja pystyy arvioimaan tilannetta, hänen täytyy tietää, millaisiin oireisiin lääkettä käytetään.
Vinkkejä vanhemmille:
- Sovi ajoissa tapaaminen opettajan kanssa.
- Kertaa toimintatavat vakavan allergisen reaktion tai astmakohtauksen varalle – kenelle soitetaan, millaisiin oireisiin mitäkin lääkettä.
- Kerro opettajalle mahdollisimman tarkkaan, mitä ruoka-aineita tulee välttää ja kuinka tarkasti.
- Opeta adrenaliini-injektorin käyttö harjoitusinjektorilla.
- Hanki lääkärintodistus ruoka-allergioista.
- Pakkaa lapsen reppuun kirjallinen ohje, miten toimitaan astma- tai allergiakohtauksen kanssa.
- Keskustele lapsen kanssa ja kysele hänen tuntemuksiaan – häntä saattaa pelottaa tai hän saattaa kokea itsensä erilaisiksi ja siksi salata oireensa.
Lataa tulostettava ohje lapsen astmasta kouluun vietäväksi (PDF)
Lataa tulostettava ohje lapsen anafylaksiasta kouluun vietäväksi (PDF)
Vinkkejä opettajille:
- Kysele ja kuuntele vanhempia sekä lasta.
- Keskustele luokassa vanhempien luvalla lapsen sairauksista ja oireista.
- Sovi selkeät toimintatavat perheen kanssa, mutta myös muiden opettajien kanssa – huomoi välitunnit ja muut erityistilanteet, jolloin oma opettaja ei ole paikalla.
- Sovi käytännöt keittiön ja ruokahuollon kanssa, toimita lääkärintodistus heille.