Tutkija Juha Jantunen siitepölykeväästä: Paljon ei voi sanoa ja sekin mitä arvaa, voi mennä pieleen

22.3.2018

Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutin tutkija Juha Jantuselle esitetään joka kevät sama kysymys monta kertaa: Millainen siitepölykevät on tulossa?

– Kysymys kevään siitepölyn määristä kuulostaa vähän samalta kuin, että kerro minkälainen on koko kesän sää. Paljon ei voi kertoa ja nekin mitä arvaa, voi mennä pieleen, hän sanoo.

Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti seuraa siitepölyn ilmanäytteitä jatkuvatoimisilla keräimillä, joilla voidaan määrittää ilman hiukkaspitoisuus kahden tunnin tarkkuudella. Siitepölypitoisuus luokitellaan asteikoilla matala, kohtalainen tai suuri. Matalassa pitoisuudessa vain herkimmät allergikot oireilevat ja suuressa useimmat allergikot saavat oireita.

Sää on siitepölyn määrän arvioinnissa tärkeä tekijä ja se vaihtelee. Ilman lämpötila, tuulten voimakkuus ja suunta vaikuttavat siitepölymääriin nopeasti. Pääsääntö on, että lepän siitepölyä on ilmassa huhtikuussa ja koivun vuoro on toukokuussa.

– Lepän ja koivun kukinta oli viime vuonna heikkoa, joten tänä keväänä siitepölymäärät voivat olla keskimääräistä suurempia. Koivun kukinnalla on ollut Etelä-Suomessa jo parikymmentä vuotta vuorovuotinen rytmi. Parillisina vuosina pölyä on ollut enemmän kuin parittomina, Juha Jantunen sanoo.

Allergia-, iho ja astmaliiton mukaan siitepölyallergisilla ei siitepölyn määrästä huolimatta ole syytä paniikkiin, sillä oireisiin on olemassa hyvät lääkkeet. Allergiaoireita voi helpottaa joko antihistamiineilla tai paikallisesti silmätipoilla ja nenäsumutteilla. Siitepölykauteen voi varautua hankkimalla tarvittavat lääkkeet kotiin hyvissä ajoin. Niiden käyttöä ei kuitenkaan tarvitse aloittaa turhan aikaisin.

Ilman siitepölymääriä on Suomessa seurattu jo yli 40 vuoden ajan. Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti on yksi seurantaverkostoon kuuluvista yksiköistä. Se tekee muun muassa siitepölymäärien mittauksia, analysoi näytteitä ja tiedottaa maakunnallisesti siitepölymääristä. Seurannan ohessa se on tehnyt myös useita siitepölyihin liittyviä tutkimuksia.

 

Lisätietoja

Tutkija Juha Jantunen p. 040 721 4201 juha.jantunen@allergia.fi, Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti

Asiantuntija Kaisa Toikko p. 040 1522024, kaisa.toikko@allergia.fi

Tiedottaja Maija Krappe p. 050 440 6916, tiedotus@allergia.fi

Sivua päivitetty: 22.3.2018