Huonekalut, patjat ja vuodevaatteet kriteerit
TUOTTEET EIVÄT SAA SISÄLTÄÄ:
- hajusteita
- luonnonkumia
- formaldehydiä
- raskasmetallivärejä
- nikkeliä
- antibacterial viimeistelyaineita
- lianestoaineita
- pölypunkkienestoaineita
- pintakäsittelyaineita
- allergeeneja sisältäviä liimoja, maaleja tai lakkoja
- yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä ainesosia.
- homeenestoaineita
- palonsuoja-aineita kuluttajatuotteissa
MUUT VAATIMUKSET:
- tuotteiden tulee kestää toistuvaa korkeapesulämpötilaa, joka on vähintään 60C
- puumateriaalien tulee täyttää vähäpäästöisyyskriteeri (suomalainen M1-luokka tai vastaava kansainvälinen luokitus).
- nikkelitodistus koskien vetoketjuja, niittejä, nauloja ja muita mahdollisia metalliosia.
- kankaan tulee olla kudottu kaksiakseliseen sidokseen ja sen tulisi olla yhtä monta metriä kuin loimilangat.
- tekstiilien pintamateriaalin tulee olla sileäpintaisia, hengittäviä, pölyämättömiä, pölyä keräämättömiä, nihkeä pyyhinnän kestäviä ja imuroitavissa.
- Ökö-Tex sertifikaatti tai vastaava, jolla osoitetaan, etteivät tekstiilit sisällä formaldehydiä tai muita terveydelle haitallisia aineita.
- sijauspatjoissa ja sohvatyynyissä tulee olla irrotettavissa oleva verhoilu, joka kestää 60C vesipesun.
- tekstiilin langan paksuus Nm 40, kankaan tiheydessä on oltava vähintään 280 lankaa/neliö/tuuma (kansainvälinen määritelmä). Sama tiheys on saavutettava, vaikka käytetään ohuempaa lankaa, esimerkiksi Nm 60.
- Silkki ei sovellu Allergiatunnusmateriaaliksi vuodevaatteissa tai tyynyissä, mikäli se ei kestä 60 asteen vesipesua.
Tuotteita tutkitaan siitä näkökulmasta, että tuotteet ovat jokapäiväisessä läheisyydessä ihmisten ihoon ja hengitysteihin. Ihminen viettää päivittäin vuoteessa noin 8h. Kuluttajat ovat tiedustelleet useita vuosia neuvoa tuotteiden materiaaleista ja niiden soveltuuvedesta heidän oireet huomioiden.
Allergiatunnuksen tarkoituksena on auttaa kuluttajia ostopäätöksen tekemisessä jakamalla tietoa tuotteissa käytetyistä aineista, materiaaleista ja valmistustavasta. Allergiatunnuksen käyttöoikeuden saaneet valmistajat kiinnittävät valmistuksessa erityisesti huomiota myös valmiin tuotteen ilmaantumiseen ennen kuluttajalle toimittamista.
Viskoelastinen-patja ja kemikaaliherkkyys
Viskoelastisia eli älyvaahto-patjoja ei suositella ensisijaisesti ympäristöherkille (monikemikaaliyliherkkä, tuoksuyliherkkä, homealtistunut) ihmisille. Ohjeistus liittyy uuden viskoelastisen materiaalin muita voimakkaampaan ominaistuoksuun. On havaittu, että toistaiseksi tuntemattomasta syystä viskoelastinen materiaali saattaa ajoittain "tuoksua uudelle" määrittelemättömän ajan. Aika voi olla muutaman päivän tai jopa viikkoja. Uutuuden haju voi olla voimakkaimmillaan juuri ensimmäisinä päivinä, kun tuotteen avaa kuljetuksen aikana käytetystä likaantumista estävästä muovisuojakääreestä.
Viskoelastinen materiaali soveltuu allergisille materiaalien näkökulmasta, mutta erityisesti ympäristöherkkä voi aistia tuotteessa muita voimakkaammin "uutuudenhajua". Tuotteen materiaaleissa ei käytetä hajustekemikaaleja. Ympäristöherkän ihmisen kannattaa tutustua tuotevalikoimiin laajasti, vaikka älyvaahtomateriaali on tällä hetkellä hyvin suosittu materiaali esimerkiksi sijauspatjoissa.
Suomessa ei toistaiseksi ole huonekaluille ja patjoille olemassa matalapäästöisyystestauksia. Asiasta ovat tietoisia myös Tukes ja Valvira ja yhteistyössä pyritään löytämään ratkaisua patjojen päästöarviointia varten.