”Ihanaa, lapseni on kutsuttu kaverisynttäreille! Hän on niin iloinen. Ja ihan hirveää! Miten ihmeessä se onnistuisi? Uskallanko päästää hänet sinne? Voi ei, pelottaa!”
Näitä asioita miettii moni ruoka-allergialapsen vanhempi. Kun pienikin määrä allergisoivaa ruoka-ainetta aiheuttaa oireita, on vanhempi syystäkin huolissaan. Jos kutsujan perheessä ei ole allergioita, niiden huomioimisen tarkkuuden ymmärtäminen voi olla vaikeaa.
Miten kertoa allergioista ja siitä mitä saa syödä ja mitä ei? Miten varmistaa, että kutsuja on oikeasti ymmärtänyt asian? Miten sekä allergialapsen vanhemmalle, että juhlien järjestäjälle syntyy luottamus siitä, että juhlat voidaan järjestää turvallisiksi kaikille?
Todella hienoa on, kun synttärien järjestäjä pyytää kutsussa ilmoittamaan ruokarajoitteista. Erityisesti jos lapsella on paljon kiellettyjä ruoka-aineita tai jos joku ainesosa aiheuttaa vaikeita oireita, tiedot kannattaa antaa kirjallisesti. Listasta on helppo tarkistaa ruokarajoitteet esimerkiksi kaupassa tai synttäreiden aikana.
Ruoka-allergioista kannattaa myös keskustella puhelimessa tai kasvokkain. Silloin allergialapsen vanhempi voi kertoa tarkemmin allergioista ja siitä, miten ne voi huomioida. Samalla synttäreiden järjestäjä voi ottaa puheeksi tarjoilusuunnitelmansa, ja yhdessä miettien löytyy varmasti keinot turvalliseen ruokailuun myös allergialapselle.
Kutsuja voi ostaa valmiita tuotteita, joiden sopivuudesta hänelle on vinkattu, leipoa ehdotetuilla jauhoilla tai allergialapsen vanhempi voi tuoda lapsen mukana synttäreille jotain hänelle sopivaa. Olisi hyvä, jos tämä keskustelu voitaisiin hoitaa lapsen kuulematta. On tärkeää, että ruoka-allergiat huomioidaan turvallisesti aikuisten kesken, eikä lapsen tarvitse itse kantaa niistä huolta.
Ruoka-allergialapsi kohtaa arjessaan toistuvasti sen, että kaverit syövät eri ruokaa. He saavat syödä kaikkea, ja hänellä itsellään on erilaista ruokaa.
Moni allergialapsen vanhempi pyrkii laittamaan lapselleen samannäköistä herkkua, leivonnaista ja ruokaa. Se on vanhemman jaksamisen rajoissa ilman muuta hyvä juttu. Mahtavaa, jos synttärien järjestäjä osaa kertoa, millaista on aikonut tarjota ja jompikumpi osapuoli valmistaa allergialapselle samanoloista syötävää.
Kauppojen valikoima allergisille soveltuvissa tuotteissa on laaja. Helppoja ja moneen ruokavalioon sopivia tarjottavia löytyy esimerkiksi perussipseistä ja -naksuista, hedelmä- ja marjasoseista, tietyistä makeisista ja kekseistä sekä kaupan tuoreista kasviksista. Tuote-ehdotuksia kannattaa kysyä allergialapsen vanhemmalta.
Monia allergiselle soveltuvia leivonnaisia voi tehdä samaan tapaan kuin perinteisiä leivonnaisia. Korvaavia tuotteita löytyy ja usein allergialapsen vanhempi tietääkin kätevimmät ja sopivimmat korvaavat tuotteet.
Kakun voi tehdä vehnän sijaan perunajauholla. Täytekakun voi kuorruttaa kermavaahdon sijaan kasvipohjaisella tuotteella. Muffinssit onnistuvat ilman kananmunaakin. Vieraiden allergiat kannattaa huomioida osassa tarjoiluista tai vaikka kaikissa!
Erimenu-verkkopalvelusta löytyy tuhat reseptiä, joissa huomioidaan eri ruoka-allergioita. Jos kaipaat jotain erityistä tietoa tai vinkkiä juuri omaan tilanteeseesi, voit ottaa yhteyttä valtakunnalliseen ruoka-allergianeuvojaamme.
Ja hei! Kun vietetään allergialapsen omia synttäreitä, pöytään laitetaan tarjolle vain sitä, mikä sopii myös sankarille itselleen. Allergialapselle yhtä hyvät synttärit kuin muillekin. – Ja huomioidaan myös eri tavalla allergiset vieraat.
Jonna Nurminen
kehittämispäällikkö, Erimenu
Ilona Mähönen
ruoka-allergianeuvoja, Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys ry
Jonna Nurminen ja Ilona Mähönen
ovat toteuttamassa 13.10.2022 Ruoka-allergiapäivää.