Asiakkaana anafylaktikko – 10 vinkkiä keittiöhenkilökunnalle

19.9.2024

images.png

Anafylaksia on hengenvaarallinen allergiareaktio. Sen voi saada jo murusesta tai tipasta anafylaksian aiheuttavaa ruoka-ainetta. Ruuanlaitossa onkin oltava erityisen huolellinen. Kun valmistat ja tarjoat ruokaa anafylaktikolle, huomioi nämä 10 asiaa.

1) Ruokavalioon sopivat raaka-aineet

Käytä ruokavalioon sopivia raaka-aineita. Tarkista ainesosaluettelot. Anafylaktikolle ei käytetä saattaa sisältää -tuotteita ellei ruokavaliotiedoissa toisin ilmoiteta.

2) Raaka-aineiden säilytys

Säilytä raaka-aineet siten, etteivät ne kontaminoidu muilla raaka-aineilla. Sulje avatut pakkaukset huolellisesti seuraavaa käyttökertaa varten.

3) Sopivan reseptin valinta

Anafylaktikon ruuan tulee olla ravitsemuksellisesti ja laadullisesti yhtä hyvää kuin muillakin. Valitse ruokavalioon sopiva ja ravitsemuksellisesti hyvä resepti. Allergisille suunniteltuja reseptejä löydät erimenu.fi.

4) Puhdas valmistus

Valmista ruoka erillään tai esimerkiksi ensimmäisenä ennen muita ruokia. Muista puhtaat pinnat, työvaatteet ja suojakäsineet.

5) Puhtaat välineet

Käytä puhtaita työvälineitä, suosi metallia ja lasia. Tarkista keittiökoneiden puhtaus. Tiedosta, ettei kiertoilmalla kypsentävä uuni välttämättä sovi allergiaruuanlaittoon.

6) Erillinen tarjoilu

Huolehdi oikea annos oikealle asiakkaalle. Turvallinen vaihtoehto on asiakkaan nimellä ja ruuan ainesosilla merkattu annos.

7) Erilliset lisukkeet

Varaa tarvittaessa omat leivät, erillinen margariini, sinapit, ketsupit ja hillot.

8) Ruokailutilan siisteys

Puhdista anafylaksiaruokailijan pöytä edellisten ruokailijoiden jäljiltä. Anafylaktikoille voi varata oman erillisen pöydän.

9) Ruuan sopivuuden tarkistus

Ainakin kaksi henkilöä tarkistaa joka kerta, että ruoka on asiakkaalle sopivaa.

10) Varaudu yllättäviin tilanteisiin

Tunnista toiminnan riskitilanteet: sijaiset, raaka-aineiden saatavuusongelmat, kiire, erityispäivien ruokailu. Mieti etukäteen, miten toimitaan.

Ilona Mähönen
ruoka-allergianeuvoja, Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys

 

Lähetä kommentti

Kommentit

  • Mari Liimatainen 3 kuukautta sitten

    Hyvä peruslistaus. Leikkulaudan puhtaudesta voisi myös mainita erikseen. Kaikki allergiaannoksen tekemiseen tarvittavat välineet kannattaa tiskata muista väliensitä ja astioista erillään astianpesukoneessa tai käsin ennen annoksen aloittamista. Valmista ensin ja eri kohdassa kuin muut annokset on paras varokeino. Myös erilliset ottimet olisi hyvä mainita.
    Allergiamargariinit yms olisi myös hyvä sijoittaa selvästi erilleen ei allergisoivien tuotteiden lähelle (voiveitsi eksyy helposti maidottomaan margariiniin). Erillinen pöytä toimii hyvin, jos kyseessä on noutopöytä tyyppinen ruokailu

  • anusauliala 3 kuukautta sitten

    Hyviä pointteja Mari! Tuo 10 kohdan ytimekäs listaus ei venynyt kertomaan aivan kaikkea, mutta toivottavasti herätti vähän miettimään miten ruokaa kannattaa valmistaa. Tarkkana pitää olla!

Sivua päivitetty: 19.9.2024