Anafylaksia on hengenvaarallinen allergiareaktio. Sen voi saada jo murusesta tai tipasta anafylaksian aiheuttavaa ruoka-ainetta. Ruuanlaitossa onkin oltava erityisen huolellinen. Kun valmistat ja tarjoat ruokaa anafylaktikolle, huomioi nämä 10 asiaa.
1) Ruokavalioon sopivat raaka-aineet
Käytä ruokavalioon sopivia raaka-aineita. Tarkista ainesosaluettelot. Anafylaktikolle ei käytetä saattaa sisältää -tuotteita ellei ruokavaliotiedoissa toisin ilmoiteta.
2) Raaka-aineiden säilytys
Säilytä raaka-aineet siten, etteivät ne kontaminoidu muilla raaka-aineilla. Sulje avatut pakkaukset huolellisesti seuraavaa käyttökertaa varten.
3) Sopivan reseptin valinta
Anafylaktikon ruuan tulee olla ravitsemuksellisesti ja laadullisesti yhtä hyvää kuin muillakin. Valitse ruokavalioon sopiva ja ravitsemuksellisesti hyvä resepti. Allergisille suunniteltuja reseptejä löydät erimenu.fi.
4) Puhdas valmistus
Valmista ruoka erillään tai esimerkiksi ensimmäisenä ennen muita ruokia. Muista puhtaat pinnat, työvaatteet ja suojakäsineet.
5) Puhtaat välineet
Käytä puhtaita työvälineitä, suosi metallia ja lasia. Tarkista keittiökoneiden puhtaus. Tiedosta, ettei kiertoilmalla kypsentävä uuni välttämättä sovi allergiaruuanlaittoon.
6) Erillinen tarjoilu
Huolehdi oikea annos oikealle asiakkaalle. Turvallinen vaihtoehto on asiakkaan nimellä ja ruuan ainesosilla merkattu annos.
7) Erilliset lisukkeet
Varaa tarvittaessa omat leivät, erillinen margariini, sinapit, ketsupit ja hillot.
8) Ruokailutilan siisteys
Puhdista anafylaksiaruokailijan pöytä edellisten ruokailijoiden jäljiltä. Anafylaktikoille voi varata oman erillisen pöydän.
9) Ruuan sopivuuden tarkistus
Ainakin kaksi henkilöä tarkistaa joka kerta, että ruoka on asiakkaalle sopivaa.
10) Varaudu yllättäviin tilanteisiin
Tunnista toiminnan riskitilanteet: sijaiset, raaka-aineiden saatavuusongelmat, kiire, erityispäivien ruokailu. Mieti etukäteen, miten toimitaan.
Ilona Mähönen
ruoka-allergianeuvoja, Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys