Elämää ruusufinnin kanssa

5.11.2024

Ruusufinni on yleinen ihotauti, jota esiintyy eniten keski-ikäisillä naisilla. Ruusufinnin taustatekijät ovat moninaiset, mutta ainakin perintötekijöillä on vaikutusta taudin ilmenemiseen. 

Haastattelin blogiin Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen pitkäaikaista jäsentä, Terttua. Hän on sairastanut ruusufinniä reilut 20 vuotta, vaikka varsinaisen diagnoosin hän saikin oireilulleen vasta hiljattain. 

Punoitusta ja näppylöitä

Ruusufinnin oireet voivat olla lievemmillään ihon punoitusta ja lehahtelua. Monesti tätä ruusufinnin muotoa kutsutaan nimellä couperosa, joka onkin varmasti monelle tuttu termi. Ruusufinni oirehtii kuitenkin usein myös märkänäppyläisenä, jolloin ihon punoituksen lisäksi iholla on pieniä märkäpäitä. Iho voi kuumottaa ja kirvellä.

Vaikka ruusufinni onkin naisilla yleisempi, ruusufinnin rinofyyma-muodosta kärsivät pääosin miehet. Rinofyyman oireena on nenän muuttuminen muhkuraiseksi ja punoittavaksi. Iho-oireiden lisäksi ruusufinni voi aiheuttaa myös silmäoireita, joihin kuuluu silmien kuivumista, kirvelyä ja sidekalvon sekä luomireunan tulehdusta.

– Kasvojen iho punoittaa, kutisee ja pientä näppylääkin esiintyy ajoittain, Terttu kertoo omista iho-oireistaan.
Hän sanoo ihon myös reagoivan herkästi moniin eri asioihin, kuten kuumuuteen ja aurinkoon.

Aurinko saa ruusufinnin kukkimaan 

Aurinko pahentaa ruusufinnin oireita ja ruusufinniä sairastavan yhtenä tärkeimpänä hoito-ohjeena onkin ihon suojaaminen auringolta. Auringossa oleskelua kannattaa välttää, suojata iho vaatteilla ja korkeasuojakertoimisella (SK 50+) aurinkovoiteella. 

– Kasvojen edessä pidän kesällä auringossa huivia ja suojaan ihoa tarvittaessa myös aurinkovoiteella. Sopivan aurinkovoiteen löytäminen on ollut hankalaa, koska monet aurinkosuojavoiteetkin ovat ärsyttäneet ihoa. Tämän vuoksi huivi onkin ollut käytössä, vaikka ei sen käyttö kesällä niin mukavaa olekaan, Terttu kertoo. 

Auringon lisäksi muita ruusufinnin oireita pahentavia tekijöitä voivat olla esimerkiksi viima, pakkanen, saunominen, tuliset sekä kuumat ruoat, alkoholi, kortisonivoiteet sekä mekaaninen ärsytys.  

Miten ruusufinniä tulisi hoitaa?

Lieväoireisen ruusufinnin hoitoon voi riittää pahentavien tekijöiden välttäminen ja ihon hoitaminen sille sopivilla kosmetiikkatuotteilla. Hoitotuotteiksi kannattaa valita hajusteettomia, herkälle iholle tarkoitettuja ja ihoa rauhoittavia tuotteita. Ainesosia, joita couperosa/ruusufinni-ihon tuotteista saattaa löytyä, ovat esimerkiksi antibakteerinen atselaiinihappo tai ihoa rauhoittava allantoiini.

Rakeisia kuorinta-aineita ja muuta mekaanista ärsytystä ruusufinnisen kannattaa välttää, koska ne voivat lisätä ihon punoitusta entisestään. Kevyt perusvoide sopii usein ruusufinni-iholle, mutta myös monella kosmetiikkabrändillä on erityisesti couperosa/ruusufinni-iholle kehitettyjä tuotteita. 

– Kosmetiikkatuotteita käytän minimaalisesti ja ihon kosteutukseen käytössä onkin vain kevyt hajusteeton kosteusvoide, Terttu kertoo.
Lääkäriltä Terttu on saanut reseptin lääkevoiteeseen, joka onkin ollut hyväksi avuksi. 

Mikäli ruusufinnin oireet eivät itsehoidolla pysy aisoissa, kannattaakin suunnata hyvissä ajoin lääkärin vastaanotolle. Ruusufinnin hoitoon on saatavilla tehokkaita, sekä ulkoisesti että sisäisesti käytettäviä lääkkeitä.

– Lääkärin lisäksi olen saanut apua ruusufinnin hoitoon myös Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen iho- ja kosmetiikkaneuvonnasta, Terttu mainitsee, ja antaa loppuun vielä lukijoille vinkin. – Kuuntele itseäsi ja vältä sitä, mikä tuntuu iholla pahalta. 

Mikäli sinulle heräsi kysymyksiä ruusufinnin hoidosta tai tuotevalinnoista, voit olla yhteydessä Helsingin Allergia- ja Astmayhdistyksen valtakunnalliseen maksuttomaan neuvontapalveluun. Neuvonta palvelee ma–to klo 10–15 numerossa 040 834 8803 sekä sähköpostitse kosmetiikka@allergiahelsinki.fi.

Merike Laine 
iho- ja kosmetiikka-asiantuntija
Helsingin Allergia- ja Astmayhdistys ry


 

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 5.11.2024