Kutsunnat edessä: miten sujuu asepalvelus astman, atooppisen ihottuman tai allergioiden kanssa?

29.4.2024

Kevään koittaessa moni täysi-ikäistyvä osaa jo odottaa Puolustusvoimien kutsuntakirjettä. Osa odottaa kutsuntoja ja inttiin menoa innolla, osalla tuleva herättää huolta. Miten inttiaika sujuu allergioiden, atooppisen ihottuman tai astman kanssa? Voiko tulevaan varautua etukäteen?  

Tänäkin talvena on ollut mediassa puhetta varuskunnissa kiertävästä adenovirusepidemiasta. Aika ajoin mediassa myös kerrotaan varuskuntien sisäilmahaasteista. Tällaisia uutisia lukiessa voi sekä tulevaa alokasta että vanhempaa hieman hirvittää. Moni jo asepalveluksen suorittanut tietää, että varuskunnissa hengitystieinfektiot, pölyisyys, runsas liikunta ja monella tavoin vaihtelevat (sää)olosuhteet voivat vaikuttaa astmaan, allergioihin tai atooppiseen ihottumaan ja vaikeuttaa niiden hoitoa palveluksen aikana. 

Allergiat, atooppinen ihottuma ja astma ovat kuitenkin hyvin tavallisia nuorilla, ja todennäköisesti samaan aikaan asepalveluksen aloittavissa on monia samoja sairauksia sairastavia. Armeijan henkilökunta on siis tottunut siihen, että nämä sairaudet voivat aiheuttaa haasteita useammalle nuorelle, ja siksi sairauteen liittyvät pahenemisvaiheet tai haasteet eivät yleensä tule yllätyksenä. 

Suurimmalla osalla sairauden oireet ovat yleensä lieviä, eivätkä useinkaan aiheuta ongelmia asepalveluksen aikana. Vaikka sairaudet oireet eivät olisi ihan lievemmästä päästä, niin hyvällä suunnittelulla varusmiesaika sujuu yleensä isommitta ongelmitta. Yleensä vain vaikea-asteinen astma, vakava ruoka-allergia tai vaikea atooppinen ihottuma voivat olla este asevelvollisuuden suorittamiselle asepalveluksena. 

Tilastojen mukaan armeija-aika sujuu pääsääntöisesti hyvin 

Tilastojen valossa näyttää siltä, että asepalveluksen aloittavista suurin osa pärjää mainiosti. Vuonna 2017 kutsuntatarkastuksissa 5 prosentilla nuorista oli astmaa, 11 prosentilla allergista nuhaa ja 3 prosentilla atooppista ihottumaa. Kuitenkin vuosittain palveluksen keskeyttää esimerkiksi astman takia vain noin 100–150 asepalveluksen aloittanutta asevelvollista. Lisäksi vain noin 200 joutuu muuttamaan palveluskelpoisuusluokkaa palveluksen aikana [1].

Kutsunnat tulossa, mitä kannattaa huomioida?

Kutsuntakirje on ehkä tullut jo kotiosoitteeseen ja aika kutsuntatarkastukseen on kenties jo varattu. Mitä kannattaa siis huomioida jo ennen kutsuntatarkastuksia? 

  • Ota astma, allergiat tai atooppinen ihottuma reilusti puheeksi. Monesti hyvällä suunnittelulla, esimerkiksi lääkitystä tehostamalla asepalveluksen ajaksi, astman tai atooppisen ihottuman kanssa pärjää myös armeija-ajan. Ennakoiminen on aina helpompaa kuin pahentuneiden oireiden hoito!
  • Selvitä etukäteen, minkälaisia palvelustehtäviä ja -paikkoja on tarjolla varusmiespalveluksen ajaksi. Tiettyihin erikoisjoukkoihin on erityisiä terveysvaatimuksia. Ole tarvittaessa yhteydessä aluetoimistoihin, jos on epäselvää, onko astma, atooppinen ihottuma tai allergiat este kyseiseen erikoisjoukkoon hakeutumiselle. Lisätietoa ja aluetoimistojen yhteystiedot löydät osoitteesta intti.fi/kutsunnat
  • Mieti jo ennen kutsuntoja, miten sairautesi yleensä oireilee. On hyvä jo ennakolta pohtia, miten pärjäät astmaatikkona pakkaskeleissä leiriolosuhteissa. Tai atooppista ihottumaa sairastavana armeijan raskas rinkka selässä pitkiäkin aikoja, jos iho oireilee. Tai miten toimitaan maasto-olosuhteissa, jos on ruoka-allergioita, tai siitepölyallergia aiheuttaa ristiallergiaoireita siitepölyaikaan. Näistä kannattaa keskustella sekä terveydenhoitajan kutsuntatarkastuksen että lääkärintarkastuksen yhteydessä. Muista pyytää lääkäriltä lausunto sairaudestasi ja sen lääkityksestäsi ja ota se mukaan kutsuntoihin. 
  • Muista myös muut vaihtoehdot asepalvelukselle. Jos pärjääminen sairauksien kanssa asepalveluksessa mietityttää, niin siviilipalvelus on erittäin hyvä vaihtoehto.

Voiko armeija-aikaan valmistautua etukäteen? 

Kutsuntojen jälkeen on yleensä aikaa valmistautua tulevaan asepalvelukseen. Tämä aika kannattaa hyödyntää ja laittaa seuraavat asiat kuntoon.

  • Elämäntavat kuntoon. Erityisesti astmaa sairastavan kannattaa panostaa hyvään peruskuntoon ja säännölliseen liikuntaan. Liikunta nostaa rasituskynnystä ja toimii lääkkeettömänä lääkkeenä. Myös vastustuskyky voi parantua ja siten astmaa sairastava on paremmin suojassa varuskunnissa jyllääviltä pöpöiltä ja ylähengitystieinfektioilta.
  • Sairaus hyvään hoitotasapainoon. Kun sairaus on hyvässä hoitotasapainossa ja hyvä hoito jatkuu varusmiespalveluksen aikana, niin silloin hoitotasapaino pysyy todennäköisesti parempana myös palvelusaikana. 
  • Opettele sairauden hoitorutiinit. Inttiin mennään usein nuorena aikuisena, jolloin kaikilla ei ole ehtinyt muodostua selkeitä hoitorutiineja. Varsinkaan, jos vanhemmat ovat aiemmin huolehtineet lääke- ja hoitorutiineista. Kun panostat itsenäiseen omahoitoon jo ennen palvelukseen astumista, niin osaat tunnistaa sairautesi oireet paremmin. Havaitset myös aikaisemmin sairautesi oireiden pahentumisen ja osaat hakea ajoissa apua oireisiin.

Entä miten voit vanhempana varautua tulevaan ja kannustaa nuorta? 

Vanhempien ja läheisten rooli asepalvelukseen valmistautumisessa on tärkeä. Tuleva armeija-aika voi jännittää nuorta ja aiheuttaa myös huolta, jota voi olla vaikea pukea sanoiksi. Ota siis tuleva asepalvelus puheeksi nuoren kanssa.

  • Kannusta nuorta. Tilastojen valossa suurin osa astmaa, allergiaa tai atooppista ihottumaa sairastavista nuorista pärjää asepalveluksessa oikein mainiosti. Todennäköisempää on, että asiat menevät hyvin kuin huonosti. Luota, että elämä kantaa!
  • Keskustele nuoren kanssa. Kuulostele nuoren mielipidettä asepalveluksesta ja siihen liittyvistä huolista. Kuuntele, tue ja kannusta!
  • Siirrä hoitovastuu nuorelle. Auta nuorta ottamaan vastuu omista sairauksistaan. Käykää yhdessä läpi, miten ja miksi lääkehoitoa toteutetaan, jotta nuorelle on selvää jo ennen kutsuntoihin ja armeijaan menoa, miten omaa sairautta hoidetaan!
  • Ole apuna ja tukena, jos asepalvelus ei onnistukaan sairauksien vuoksi. Asepalveluksen keskeytyminen voi olla kova pala nuorelle, joten nuori voi tarvita näissä tilanteissa vanhemman tukea ja lohdutusta.

Katariina Ijäs 
Allergia-, iho- ja astma-asiantuntija, Allergia-, iho- ja astmaliitto  

Lähteet:

  1. Lindström, Mäkelä, Pelkonen, Häkkänen, Suojalehto, Pesonen. 2023. Astma, atooppinen ihottuma ja allergiat on huomioitava ammatinvalinnassa ja varusmiespalveluksessa, Suomen lääkärilehti , Vuosikerta. 78, Nro 9-10 , Sivut 362-365.

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 29.4.2024