Lapsellasi on todettu ruoka-allergia, mitä nyt?

28.11.2024

Tuliko ruoka-allergia teidän perheeseenne yllättäen, kuin salama kirkkaalta taivaalta? Vai onko lähipiirissä tai jopa suvussa ollut allergioita ja nyt pelätty uhka on sitten realisoitunut? Ei hätää! Nyt on syytä pysähtyä ja vetää hetki happea keuhkoihin. Te selviätte kyllä.  

Rinnallanne kulkee jo näkymätön joukko, joka on kuitenkin valmiina tarjoamaan apua, tukea ja vinkkejä, jos koette niitä tarvitsevanne. Tämä vielä ehkä näkymätön joukko koostuu vertaisista, muista samassa tilanteessa olevista perheistä, läheisistä ja eri alojen ammattilaisista.  

Elämä ruoka-allergisen lapsen vanhempana voi sisältää paljon uuden opettelua ja nyt voi tuntua siltä, että teidät on tahtomattanne pakotettu katsomaan maailmaa ihan uusin silmin, ruoka-allergiasilmälasien läpi. Älä anna sen lannistaa. Ruoka-allergiadiagnoosi ei automaattisesti tarkoita sitä, että maailmasta tulisi tontontonta ja lapsi jäisi automaattisesti vaille jotain loppuelämän kannalta olennaista.

Ette ole yksin! 

Lasten ruoka-allergiat ovat yleisiä. Allergiatutkimuksin todettuja ruoka-allergioita todetaan 3–9 % lapsista, ruoka-allergiaepäilyjä on taas kuusi kertaa enemmän kuin itse todettuja allergioita. 

Tämä tarkoittaa sitä, että muissakin lapsiperheissä painitaan ruokaan liittyvien haasteiden kanssa, osassa perheistä kyse on allergiasta, osassa ruoka aiheuttaa jonkin muun terveyshaasteen (keliakia, intoleranssit jne.) tai taustalla on jokin muu sairaus, joka vaatii myös ruokavaliohoitoa.

Ja tässä ei edes ole sitä joukkoa, jotka saavat mahdollisesti siitepölyallergiaan liittyviä ristiallergiaoireita tai joiden kohdalla ihon lehahteluiden tai vatsavaivojen syyksi epäillään ruokaa, mutta oireet häviävätkin kasvun tai suoliston kehittymisen myötä. Ette siis ole yksin, samassa tilanteessa olevia perheitä on paljon ja myös vertaistukea on tarjolla eri muodoissa.  

Ruokavaliohoito on yksilöllistä 

Olethan saanut ruokavaliohoito-ohjeet hoitavalta lääkäriltä, hoitajalta tai ravitsemusterapeutilta? On monesta eri syystä tärkeää, että lapsen ruokavaliota tarkastellaan kokonaisuutena. Allergian vuoksi on tärkeää välttää vain sellaisia ruoka-aineita, joita on oireiden tai vaikka vakavan allergisen reaktion riskin vuoksi pakko jättää pois ruokavaliosta, varmuuden vuoksi ei vältellä enää mitään.  

Pitkäänhän ruoka-allergisille jaettiin hyvää tarkoittaen erilaisia listoja, joita korkean allergiariskin perheiden suositeltiin välttävän, ihan vain varmuuden vuoksi. Aiemmin kehotettiin välttämään myös sellaisia ruoka-aineita, jotka aiheuttavat vain lieviä oireita. Tästä on kuitenkin luovuttu ja syynä on se, että varmuuden vuoksi välttely ei estä allergiaa ja toisaalta lieviä oireita aiheuttavien ruokien totaalinen välttäminen taas usein itse asiassa vaan pahentaa oireita.

Kannattaa siis löytää juuri sinun lapsellesi sopivan laaja ruokavalio, joka ei aiheuta liikaa oireita, mutta ei myöskään ole varmuuden vuoksi välttelyä. Sietokyky ja sen kasvattaminen on tämän päivän juttu ja tämä uusi ajattelu helpottaa loppupeleissä monen ruoka-allergisen lapsen perhettä. 

Jos allergian aiheuttaja kuuluu ravitsemuksellisesti merkittäviin ruoka-aineisiin, niin olettehan päässeet ravitsemusterapeutin juttusille? Lapsen kasvun ja kehityksen kannalta olisi tärkeää saada hyvät ohjeet siihen, miten korvataan allergiaa aiheuttava ruoka-aine ruokavaliosta niin, että ruokavalio säilyisi silti monipuolisena ja terveellisenä. Asiantuntijan kanssa on hyvä käydä läpi huolellisesti, missä kaikkialla allergian aiheuttajaa mahdollisesti voi olla ja mitkä ovat tyypillisiä vaaranpaikkoja.  

Jos lapsesi on saanut vakavan allergisen reaktion, jopa anafylaksian, jostain ruoka-aineesta niin silloin kuulutte siihen pieneen porukkaan, jotka joutuvat huomioimaan allergian hyvinkin kokonaisvaltaisesti. Anafylaksia on traumaattinen kokemus koko perheelle ja nyt tulevaisuus voi tuntua pelottavalta. Muistathan pyytää apua kokemuksen läpikäymiseen sekä lapselle mutta myös teille vanhemmille. 

Jos kontaminaatio ei ole aiemmin kuulunut sanavarastoosi niin vakavan allergian kanssa elävissä perheissä se kyllä tulee tutuksi. Maailma voi näyttäytyä ihan uudessa valossa, kun yrittää bongailla mahdollisia paikkoja, joissa voisi olla jäämiä allergian aiheuttajasta tai tilanteita, joissa epähuomiossa voi siirtyä allergian aiheuttajaa muuten allergeenittomaan ruokaan. Älä huoli, tästäkin bongailusta tulee kyllä rutiinia! 

Rakenna arkesi tukemaan perheen hyvinvointia 

Ruoka-allergiat voivat kuormittaa. Se näkyi esimerkiksi Ruoka-allergiaperheille tehdyssä kyselyssä vuonna 2021. Kyselyyn vastanneista 70 % koki lapsen ruoka-allergian kuormittavan arkea. Allergian oireet voivat vaikuttaa lapsen yöuniin tai lapsi voi olla ärtynyt, kipeä tai huonovointinen.

Pidä siis huolta voimavaroistasi ja tee asioita, jotka ylläpitävät omaa jaksamistasi. Tehkää arjestanne sellainen, että se tukee kaikkien perheenjäsenten jaksamista, ei lisää pelkoa ja huolta yhtään enempää kuin on pakko ja jossa kaikilla on hyvä olla.  

Jos voimavarat ovat vähissä niin oikaise sieltä missä se on mahdollista, tee ruokahuollosta mahdollisimman yksinkertaista, pyydä apua läheisiltä tai tuo huoli jaksamisen haasteista neuvolassa esille. Uskalla ottaa ammattilaisten tarjoama apu vastaan ja hyödynnä vertaistukea, sitä on tarjolla monessa eri muodossa. Hyödynnä oman paikallisen allergia- ja astmayhdistyksen tapahtumia ja hyödynnä Allergia-, iho- ja astmaliiton palveluita. 

Tarvittaessa laske rimaa aina vaan alemmas ja ota käyttöön kaikki ne konstit mistä voisi olla apua arjen sujumisen helpottamiseksi. Suun avaaminen arjen haasteista ja omasta jaksamisesta usein jo itsessään helpottaa, mutta auttaa myös muita hahmottamaan, minkälaisten haasteiden kanssa teidän arjessanne painitaan. Älä siis vähättele kokemuksiasi! 

Allergia-arki ei ole aina ikuista 

Allergia-arki ei jatku kaikkien kohdalla ikuisesti. Tilastot tukevat tietoa, että ruoka-allergiat monesti helpottavat kouluikään mennessä. Tämä tieto voi auttaa hankalimpien aikojen yli. Ja mitä pitempään elätte ruoka-allergia-arkea, sitä helpommaksi monet arkiset, nyt kuormittavat asiat usein muuttuvat.  

Aluksi uusi arki vaatii paljon sopeutumista ja uuden opettelua kaikilta, niin allergiselta, lähipiiriltä, mutta myös muilta lapsen arjessa mukanaolevilta aikuisilta (harrastukset, päiväkotihenkilöstö, ystävät, isovanhemmat jne.), mutta jossain vaiheessa ehkä huomaat, että uusi arki ja uudet rutiinit ovat löytyneet ja kaikki se nyt uusi ei enää vie niin paljon kaistaa muulta.  

Voi olla, että lapsesi kuuluu siihen porukkaan, joka voi kouluun mennessä todeta allergioiden olevan taaksejäänyttä elämään. Ja toisaalta jos näin ei kävisi niin siitäkin selvitään, Suomessa ei ole kuollut pitkiin aikoihin yhtään alle 16-vuotiasta vakavaan allergiseen reaktioon ja vakavastikin ruoka-allergiset teini-ikäiset pysyvät hengissä itsenäistymisestä ja omatoimisuuden lisääntymisestä huolimatta. 

Älä unohda elää pelon varjojen vuoksi   

Muista siis elää. Tämä hetki ja elämänne arki on lapsesi lapsuutta. Yritä olla realisti ja vältä ylenmääräisen pelon lietsontaa. Moni asia on mahdollista ruoka-allergiasta huolimatta ja lapsesi kasvaa, kehittyy ja elää joka päivä. Keskittykää siis mahdollisuuksiin ja älkää unohtako unelmoida. Jos joku unelma tuntuu liian hankalalta toteuttaa ruoka-allergian vuoksi, kääntykää vertaisten puoleen. Usein joku toinen on jo keksinyt tavan taklata haaste ja toteuttanut vastaavia haaveita.

Muista että samaan lopputulokseen voi päästä monin eri tavoin, anna siis muillekin mahdollisuus olla ja viettää aikaa ruoka-allergisen lapsen kanssa. Lapsellesi tärkeät ihmiset haluavat yleensä lapselle hyvää ja tarvittavalla opastuksella osaavat varmasti huomioida allergiat.   

Monenlaista tukea on saatavilla – tutustu rohkeasti ja tule mukaan! 

Mitä nyt, mistä saada tietoa, vinkkejä arkeen ja vertaistukea lasten ruoka-allergioihin? Aloita täältä: www.allergia.fi/allergia/ruoka-ja-juoma/lasten-ruoka-allergia/.  

Käytännönläheisiä vinkkejä kauppareissulle, keittiöön, päivähoitoon ja kouluun, ulkona syömiseen ja matkailuun löydät täältä: www.pirkanmaanallergia.fi/ruoka-allergiat-ja-anafylaksia/arkea-ruoka-allergioiden-kanssa/  

Verkossa vertaistukea on saatavilla lähestulkoon kellon ympäri. Katso vertaistukiryhmiä: www.allergia.fi/palvelut/vertaistuki/vertaistukea-verkossa/ 

Liity jäseneksi alueelliseen allergia- ja astmayhdistykseen. Näin saat tietoa lehdistä ja uutiskirjeistä sekä kuulet tapahtumista: www.allergia.fi/liity  

Hyödynnä valmiita ruoka- ja leivontareseptejä 

Tuoreen ruoka-allergiadiagnoosin kanssa voi aluksi ihmetyttää, mitä ruokaa lapselle nyt voi tarjota. Onneksi valmiita, monia eri ruoka-allergioita huomioivia reseptejä löytyy runsaasti. Kannattaa käydä seikkailemassa Erimenu.fi-reseptisivulla, jossa reseptejä voi suodattaa näkyviin omalla ruokavaliolla.

Arjen klassikkoruuat kuten makaronilaatikko, jauhelihakeitto, lihapullat, pinaattiletut ja tortillat onnistuvat myös ilman vehnää, maitoa ja kananmunaa. Erimenusta löydät myös toimivat reseptit pehmeisiin sämpylöihin ja helppoihin mokkapaloihin ilman vehnää, maitoa ja kananmunaa. 

Makaronilaatikko: www.erimenu.fi/resepti/liha-kasvis-makaronilaatikko 

Jauhelihakeitto: www.erimenu.fi/resepti/jauhelihakeitto  

Lihapullat: www.erimenu.fi/resepti/peruslihapullat 

Pinaattiletut: www.erimenu.fi/resepti/pinaattiletut  

Tortillat: www.erimenu.fi/resepti/tortillat-jauhoseoksesta  

Sämpylät: www.erimenu.fi/resepti/kaura-riisisampylat 

Mokkapalat: www.erimenu.fi/resepti/mokkapalat-teffjauholla  

Vauvalle tarjottaviin ruokiin löydät hyviä vinkkejä Marttojen sivuilta: www.martat.fi/ruoka/ravitsemus/lapsiperheen-ruoka/ruokaa-vauvalle/vauvanruokaohjeita/ 

Teksti: Katariina Ijäs, Allergia-, iho- ja astma-asiantuntija, Allergia-, iho- ja astmaliitto    

Reseptivinkit: Ilona Mähönen, ruoka-allergianeuvoja, Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistys 

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 28.11.2024