Olen huomannut luonnon hyvinvointia lisäävän vaikutuksen lapseni astmaan. Mitä enemmän vietämme aikaa metsäretkillä, maatiloilla ja yleensäkin ulkona, sitä terveempi lapseni on. Astma ei ole luonnossa oleilun avulla täysin kadonnut, mutta lapseni sairastelee huomattavasti vähemmän. Mitä enemmän vietämme aikaa ulkona, sitä vähemmän häntä yskittää.
Green Care tarkoittaa luontoon ja maaseutuympäristöön ja esimerkiksi eläimiin liittyvää ammatillista toimintaa (Green Care Finland) eli toimintaa, joka sijoittuu luonnonympäristöön tai vaikkapa maatilalle. Tarkoitukseni olisi kokeilla toimintaa lapseni kanssa palvelua tarjoavalla alpakkatilalla. Alpakat ovat todella sympaattisia ja jo pelkästään eläinten ulkonäkö nostaa hymyn väkisin suupielille. Olen käynyt usein lapseni kanssa rapsuttelemassa alpakoita ja muitakin eläimiä eri eläintiloilla ja johtuneeko siitä, ettei lapseni astma heräile eläinten ja karvojen läsnäolosta?
Luonnossa liikkuminen ja ulkoilu ovat osa arkeamme ja koen sen helpottavan huomattavasti lapseni toisinaan hankalaa astman oireilua. Lapseni on juuri päättänyt päiväkotivuodet ja mielenkiinnolla odotan, kuinka astman kanssa eletään tulevan koululaisen kanssa? Tänä syksynä meidän perhe retkeilee lähimetsässä, keräilee keppejä ja bongailee lintuja. Vierailemme eläintiloilla, erityisesti alpakka- ja laamatilalla sekä käymme silittelemässä lampaita läheisellä maatilalla. Pohdimme myös osallistumista Suomen Ladun haastamaan Nuku Yö Ulkona -päivään 8.9.2018.
Meillä luonto näkyy myös ruokalautasella. Pyrimme syömään mahdollisimman luonnonmukaista ja puhdasta ruokaa eikä tuoreita kasviksia vältellä. Lapseni on vauhdikas ja pelaamisesta innostunut, joten suureksi haasteeksi tulevaisuudessa jää tasapainoilu pelikoneiden ja luonnon välillä, mutta ainakin toistaiseksi ulkoilu voittaa. Metsässä liikkuminen ja luontoavusteinen toiminta on tosin niin kivaa, etten usko sen olevan tabletin kilpailija.
Mirka Siro
Allergia-, iho- ja astmaliiton vapaaehtoinen somelähettiläs