ENNAKOI. Ota ajoissa yhteyttä hoitopaikkaan ja sovi erityisiä järjestelyjä vaativat asiat etukäteen. Näin päiväkodissa ei tule yllätyksenä, että lapsi ei välttämättä pystykään ulkoilemaan keväisin pahimpaan siitepölyaikaan tai kovalla pakkasjaksolla. Meidän perhe sopi, että päiväkoti tarvittaessa porrastaa toimintojaan, että aina on jonkun ryhmän aikuinen sisällä lapsemme kanssa.
OPASTA. Itse kirjoitimme etukäteen selkeät ohjeet päiväkodin henkilökunnalle lapsemme kohdalla huomioon otettavista asioista. Hieman tuntui hölmöltä, ja myös väsytti, panna paperille itselle kovin arkisia asioita. Mutta eihän se olekaan muille itsestäänselvyys, että meidän perheessä siitepölyjen vuoksi kesälläkin käytetään eri sisä- ja ulkovaatteita, ulkoa tullessa pestään kasvot, virpomaoksat säilytetään pihalla, siivotessa tekstiilejä ei tuuleteta ulkona... Pyysimme lapsellemme eläimettömät naulakkokaverit, koska lapsi reagoi tosi herkästi eläinpölyyn. Onnistuimme myös saamaan uudet, eläinpölyttömät petivaatteet ja patjan lapselle päiväkotiin. Meidän ihanat hoitajat halusivat laittaa kuukausitiedotteeseen muille perheille viestin eläinallergikosta ja he pyysivät muita lapsia tulemaan päivähoitoon mahdollisimman puhtaissa, eläinpölyttömissä vaatteissa.
Toki jokaisen perheen omaan harkintaan jäi miten toimivat, mutta henkilökunta ainakin halusi itse tulla puhtaana ja tuoksuttomana. Näin lapsi pystyi kiipeämään hoitajan syliin pelkäämättä allergista reaktiota. Itse pidimme hoitopaikassa mahtavan varavaatekokoelman, joten lapsella oli erinäisiin tilanteisiin aina puhdasta, kuivaa ja pölytöntä päällepantavaa.
Lääkeopastusta annoimme ihan konkreettisesti ja kädestä pitäen etukäteen kaikille ryhmän työntekijöille. Yleisten ohjeiden lisäksi kirjoitimme tarkat kuvaukset, missä tilanteessa ja miten lapsemme lääkkeitä annetaan. Veimme myös Allergia-, iho- ja astmaliiton oppaat mukanamme. Henkilökunnan opastuksessa oli mukana sairaalan kuntoutusohjaaja, hän ohjasi henkilökuntaa mm. adrenaliini-injektorin käytössä. Lupasimme, että lapsen lääkkeistä ja miksi niitä käytetään, saa kertoa avoimesti lapsen hoitokavereille. Näin lääkkeet eivät herättäneet ihmetystä muissa lapsissa. (Nyt lapsen mentyä kouluun, hän on itse halunnut ottaa lääkkeet salassa vain opettajan kanssa ja tätä toivetta on toki kunnioitettu.)
LUOTA. Hyvin opastettu henkilökunta osaa kyllä (lääke)hoitaa lastasi. Päivähoidon aloituksesta selviää astma-/allergiaperhekin.
Ja MUISTA, lapsi astmoineen ja allergioineen on ennen kaikkea ihan tavallinen lapsi. Lapsi, jota hoidon aloitus jännittää; lapsi, joka ikävöi vanhempiaan… Lapsen hoidon aloitus ei saa hukkua lääke- yms. hässäkkään vaan tärkeintä on, että lapsi tulee hoidossakin kohdattua omana, ihana itsenään.
Tsemppiä – kyllä tekin selviätte!
Hanna – vapaaehtoinen somelähettiläs
#jännittiminuakin #yllättävänhyvinsujui