Paranna ilmanlaatua. Tupakka pois.

Juha Jantunen

1.12.2014

Siinä se taas sanotaan – tupakointi on vaarallista. Etsiessäni tietoa luonnossa liikkumisen vaaroista (siis turvallisuudesta) löysin Tiede-lehden artikkelit ”Autot tappavat, sudet eivät” ja ”Suomen vaarallisin eläin on...” Iltapäivälehtien otsikoissa metsässä liikkumisessa on vaikka mitä riskejä, mutta tilastot ja maalaisjärki kertovat toista. Pahimpien petojen karhun ja suden kynsiin on sadan vuoden aikana kuollut yhteensä yksi ihminen ja pahamaineisen kyyn puremaan ihminen kuoli viimeksi yli 15 vuotta sitten. Liikenteessä sen sijaan kuolee vuosittain vajaa 300 ihmistä, mutta sekään ei pärjää lähimainkaan tupakan tappovoimalle. Vuodessa tupakkaan arvioidaan kuolevan 4000–6000 ihmistä, siis pienen kunnan verran.

Eikö tämän perusteella pitäisi tehdä vaaratiedotteita tupakkaporukoista kuin taajamien lähettyviltä havaituista karhuista. Varsinkin, kun passiiviseen tupakointiin arvioidaan kuolevan 300 ihmistä vuodessa. Erityisen haitallista tupakointi on hengityselinsairaille. Astmaatikoilla tupakointi lisää oireilua ja tekee sairaudesta vakavamman, sillä savu vaikeuttaa entisestään keuhkojen toimintaa. Lisäksi tupakointi heikentää astmalääkityksen tehoa. Savun jatkuvasti ärsyttäessä inhaloitavat astmalääkkeet eivät pysty rauhoittamaan limakalvon tulehdusta.

Passiivinen tupakointi aiheuttaa suomalaisilla lapsilla jopa 16 000 astman pahenemisjaksoa vuodessa. Tupakoitsijoiden perheissä astma on myös tavallista vaikeampaa. Odottavan äidin tupakointi lisää syntyvän lapsen allergiariskin noin kaksinkertaiseksi ja imettävän äidin tupakointi lisää lapsen astmariskin samoin noin kaksinkertaiseksi. Tupakointi on riskitekijä myös monessa muussa vakavassa sairaudessa. Joka viides sydän- ja verenkiertoelinten sairaus aiheutuu tupakoinnista.

Tupakasta on vaikea keksiä mitään hyvää kerrottavaa. Sähkötupakassakin on paljon myrkyllisiä ja syöpää aiheuttavia yhdisteitä. Pitoisuudet ovat ilmeisesti vähän pienemmät kuin tavallisessa tupakassa, mutta höyrystettävien nesteiden koostumus vaihtee. Ainoa positiivinen asia on tupakoivien määrä väheneminen. Silti työikäisistä miehistä 19 % ja naisista 13 % tupakoi päivittäin.

Ja jos jäitte miettimään mikä Suomen vaarallisin eläin on, niin se siis ei ole karhu, susi tai kyy. 2000-luvun kuolinsyytilastoissa toiseksi vaarallisimmat olivat koira ja nauta, jotka aiheuttivat vajaan yhden kuolemantapauksen vuodessa. Selvästi vaarallisin eläin oli hirvi keskimäärin 7,6 kuolemantapauksella. Toisaalta hirvikään ei ole vaarallinen ennen kuin siihen törmää autolla kovalla vauhdilla. Luonnossa liikkuminen on huomattavasti turvallisempaa kuin kaupassa käynti. Menkää metsään, siellä ilman laatukin on parempi kuin kaupungeissa.

Juha Jantunen

Tutkija, Allergia- ja astmaliiton Etelä-Karjalan Allergia- ja Ympäristöinstituutti
 FT, biologi

PS. Tuoreen japanilaisen tutkimuksen mukaan sähkösavukkeet voivat sisältää tavallisiin savukkeisiin verrattuna jopa kymmenkertaisesti myrkkyjä, kuten formaldehydiä ja asetaldehydiä. Näin uutisoi Helsingin Sanomat 28.11. jutussa Kuumentuminen lisää sähkösavukkeen myrkkyjä.

Tuomme esille blogissamme Allergiaohjelman pääviestejä.
Juha Jantusen teksti pääviestistä: Paranna ilmanlaatua. Tupakka pois.

 

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 20.3.2015