Ruoan tulisi olla elämässä ilon aihe ja nautinto. Vaikeasti ruoka-allergiselle näin ei monestikaan ole. Aina saa miettiä, mitä voi syödä ja mitä oireita syömisestä seuraa. Puhumattakaan tilanteesta, jossa pienikin murunen allergisoivaa ruoka-ainetta aiheuttaa hengenvaaran itselle tai lapselle.
Kahvilassa, ravintolassa, juhlissa ja kylässä voi joko jättää osittain tai kokonaan syömättä tai sitten täytyy selvittää todella tarkasti käytetyt raaka-aineet ja mahdollinen kontaminaatio. Kysyä, kysyä uudelleen ja tarkistaa vielä. Erityisruokavaliota noudattava joutuu tekemään itsestään numeron ja vaivaamaan emäntää tai yrityksen henkilökuntaa kysymyksillään. Toivottavasti kukaan ei kuvittele, että nämä ihmiset tekisivät sitä mielellään. Sen lisäksi, että he joutuvat päivästä toiseen miettimään tarkkaan, mitä voivat syödä, he joutuvat myös ottamaan vastaan ruokailupaikoissa muiden asiakkaiden ja henkilökunnan mahdollisen kärsimättömyyden ja vähättelyn.
Oma ruokavalio huomioiden voi tehdä herkullista ruokaa. Tässä auttaa maksuton verkkopalvelu Erimenu. Sinne voi rekisteröityen tallentaa oman ruokavalionsa. Tämän jälkeen ohjelmalla voi suodattaa näkyviin itselleen sopivia ruokaohjeita. Loistavia tietolähteitä ovat myös toiset ruoka-allergiset. Suosittelen tulemaan mukaan paikallisen allergia- ja astmayhdistyksen toimintaan. Eri puolilla Suomea ja facebookissa on vertaisryhmiä. Yhdistysten ja liiton neuvojat sekä valtakunnallinen ruoka-allergianeuvoja auttavat eteenpäin.
Erityisruokavaliota noudattavatkin matkustavat. He haluavat syödä joskus myös ulkona. EriMeno on yhteisöllinen verkkopalvelu, johon kuka tahansa voi tallentaa tietoja kahviloista, ravintoloista ja hotelleista, jotka huomioivat hyvin mm. erityisruokavalioita. Siinä on tarjolla areena vertaistiedon vaihtamiseen. Ja samalla yritykset, jotka hoitavat erityisruokavaliot loistavalla asenteella, saavat asiakkaita, menestyvät ja ovat ruoka-allergisten saatavilla myös jatkossa.
Sen sijaan, että miettisi, mitä kaikkea ei voi syödä, kannattaa kiinnittää huomio kaikkiin niihin ihaniin ruoka-aineisiin, joista voi loihtia herkkuannoksia. ”Minun ruokavalioni on minulle sopiva ja sen mukaan minun tulee pyytää palvelua myös muualta.” Joskus johonkin voi olla helpompi ottaa omat eväät, mutta etukäteen ruokavaliosta keskustelemalla, myös juhlien järjestäjän ja ravintolan onnistuu huomioida laajempiakin ruokarajoitteita.
Ruoka-allergia, ruokayliherkkyys ja keliakia eivät näy päällepäin. Toinen ei voi tietää oireiden vakavuutta. Ihminen itse tietää, mitä hän ei voi syödä. Ammattilaisten ja meidän vieressä seisovien tulee sitä kunnioittaa ja antaa sille tukemme. Huomioidaan toisemme!
Jonna Nurminen
Kirjoittaja on Erimenun ja EriMenon kehittämispäällikkö Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksessä.