Sairastamisen kustannukset rasittavat pitkäaikaissairasta yhä enemmän

21.5.2024

Sairastaminen on yhä kalliimpaa. Joka toinen kokee sairastamisen kustannukset vähintään melko suurena rasitteena suhteessa kokonaistaloudelliseen tilanteeseen. Allergia-, iho- ja astmaliitto teki yhdessä kolmen muun järjestön kanssa kyselyn sairastamisen kustannuksista. Vastauksia saatiin yhteensä 5 039.  

Käynnit terveydenhuollossa, lääkkeet ja hoidot aiheuttavat ylimääräisiä kustannuksia pitkäaikaissairaalle. Asiakasmaksuja nostetaan vuosi toisensa jälkeen. Lisäksi lääkkeiden omavastuiden ja terveydenhuollon asiakasmaksujen maksukattojen taso nousi jälleen vuodenvaihteessa. 

Neljän järjestön yhteinen kysely toisti vuonna 2018 tehdyn kyselyn. Tulosten vertailu osoittaa, että sairastamisen kustannukset koetaan yhä suurempana haasteena. 47 prosenttia vastaajista kokee sairastamisen kustannukset suhteessa kokonaistaloudelliseen tilanteeseen vähintään melko suurena rasitteena, kun kuusi vuotta aiemmin vastaava prosenttiosuus oli 34.  

Allergiat, ihosairaudet ja astma rasittavat taloudellisesti eniten

Kokemus kustannusten rasittavuudesta vaihtelee sairausryhmittäin. Allergia-, iho- ja astmaliiton kohderyhmien (n = 1 571) kohdalla kustannukset koetaan suurempana rasitteena kuin kolmen muun järjestön kohderyhmissä, reuma- ja suolistosairauksissa sekä psoriasiksessa. Jopa 62 prosenttia allergioita, ihosairauksia ja astmaa sairastavista kokee sairastamisen kustannukset vähintään melko suurena rasitteena. 

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut ovat monelle iso menoerä. Kolmannes kyselyn vastaajista on joutunut kompensoimaan asiakasmaksuja turvautumalla esimerkiksi lainaan. Myös sosiaali- ja terveydenhuoltoon menemistä on lykätty. Allergia-, iho- ja astmaliiton kohderyhmistä jopa 43 prosenttia oli turvautunut johonkin kompensaatioon. On muun muassa jätetty ostamatta muita välttämättömiä hankintoja, kuten ruokaa, ja saatu rahaa perheenjäseniltä tai läheisiltä. 

Asiakasmaksuja voidaan kohtuullistaa tai jättää kokonaan perimättä. Laki velvoittaa tekemään näin sosiaalihuollon maksujen ja tulosidonnaisten terveydenhuollon maksujen kohdalla. Hyvinvointialue voi päättää, voidaanko myös tasasuuruisiin maksuihin hakea kohtuullistamista. Valtaosa hyvinvointialueista on päättänyt, että tasasuuruisiin maksuihin ei voi saada kohtuullistamista.

Järjestöjen yhteistyö vaikuttamistyössä

Järjestöt tekevät yhdessä työtä löytääkseen ratkaisuehdotuksia kustannustaakan pienentämiseksi. Myös sosiaali- ja terveysjärjestöjen kattojärjestö SOSTE on selvittänyt vuosien mittaan sairastamisen aiheuttamia taloudellisia haasteita. SOSTE on muun muassa tuonut esiin, että viime vuonna lähes 440 000 sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä varhaiskasvatuksen asiakasmaksua oli ulosotossa. Vaikuttaminen siihen, että pitkäaikasairaus ei aiheuttaisi kestämättömiä tilanteita yksilöille tai perheille, on kaikkien järjestöjen yhteinen asia. 

Risto Heikkinen
erityisasiantuntija

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 22.5.2024