”Siedätyshoidon aloittaminenhan on helppoa! Sen kun käyt lääkärissä ja pyydät reseptin!” No ei ihan. Eikä etenkään minun tilanteessani.
Minulla on todettu 2000-luvun alkupuolella verikokein ja ihotestein useita siitepölyallergioita. Iän myötä etenkin koivun siitepölyn aiheuttamat oireet ovat lisääntyneet ja vaikeutuneet. On silmä-, nenä- ja iho-oireita, keuhkoissakin tuntuu siitepölyaikaan pahalta ja lisäksi minulla on useita ristiallergioita. Kun kuulin koivun tablettimuotoisen siedätyshoidon olevan mahdollista, kiinnostuin välittömästi.
Puhuin siedätyshoidon mahdollisuudesta työterveyslääkärini kanssa ensimmäisen kerran lokakuussa 2020. Työterveyslääkäri kirjoitti minulle lähetteen verikokeisiin, jotta nähtäisiin ajankohtainen koivun iGe -vasta-ainetaso. Kävin verikokeessa, spirometriassa ja keskustelin siedätyshoidon aloittamisesta allergialääkärin kanssa. Siedätyshoidon aloittamiselle ei nähty esteitä.
Sitten tilanne muuttui täysin yllättäen. Sairastuin kyhmyruusuun ja sen aiheuttajaksi todettiin lukuisten tutkimusten jälkeen sarkoidoosi. Sarkoidoosi on autoimmuunisairaus, joka voi esiintyä yhdessä tai useissa elimissä, minulla sarkoidoosimuutoksia todettiin keuhkoissa. Alkuvuodesta 2021 aloitin sarkoidoosin hoitoon kortisonilääkityksen, mikä esti siedätyshoidon aloituksen. Allergiakeväät 2021 ja 2022 olivat ihanan helpot, kiitos käynnissä olleen kortisonilääkityksen!
Sarkoidoosiin liittyvä lääkitys saatiin vähitellen purettua kortisonihoidon kestäessä huhtikuun 2022 loppuun. Syksyllä 2022 otin siitepölyn siedätyshoidon uudestaan puheeksi työterveyslääkärin kanssa ja sain ohjeen olla yhteydessä allergialääkäriin. Allergialääkäri ei nähnyt varsinaisesti esteitä siedätyshoidon aloittamiselle, mutta halusi spirometriatutkimuksen uusittavaksi astman poissulkemiseksi, kun edellisestä oli se pari vuotta.
Spirometriassa todettiin yllättäen muutoksia, mutta astmaa ei sen perusteella voitu diagnosoida. Samaan aikaan minulla oli viimeiset laboratoriokokeet sarkoidoosiin liittyen ja näissä kokeissa todettiin muutoksia. Sarkoidoosin poissulkemisen vuoksi pääsin jälleen erilaisiin kokeisiin. Niiden lopputuloksena todettiin, että laboratoriokokeen arvo on jostain syystä koholla, mutta mitään sarkoidoosiin viittaavaa ei löydetty. Eli sarkoidoosi ei enää muodostanut estettä siedätyshoidolle. Sarkoidoosin liittyvien tutkimusten jälkeen tein vielä kahden viikon Pef-seurannan spirometrian muutosten vuoksi. Asiat eivät siis tälläkään kertaa sujuneet mitenkään suotuisasti siedätyshoidon aloittamista ajatellen.
Työterveydestä vastaava taho vaihtui vuodenvaihteessa 2022-2023. Tällä hetkellä tilanne on se, että tein vielä uuden viikon PEF-seurannan ja uusi työterveyslääkäri teki lähetteen keuhkolääkärille. Keuhkolääkäri ei nähnyt estettä siedätyshoidon aloituksella, mutta spirometria tullaan vielä tekemään. Kiitos työpaikan erinomaisen työterveyshuollon sopimuksen, monet tutkimukset ja lääkärikäynnit ovat olleet minulle maksuttomia.
Näillä näkymin pääsisin aloittamaan koivun tablettimuotoisen siedätyshoidon tämän siitepölykauden jälkeen. Odotan aloitusta todella paljon, koska tätä kirjoittaessa maaliskuun alussa 2023, kevään allergiaoireet ovat jo alkaneet. Tiedossa on pitkä kevät allergioiden kanssa. Mutta toivottavasti tämä olisi viimeinen kevät ennen siedätyshoitoa.
Somelähettiläs Taina
Tämä blogiteksti on syntynyt Allergiaviikon 2023 innoittamana, jolloin Allergia-, iho- ja astmaliitto nostaa esiin siitepölyallergian hoitoa ja siedätyshoitoa. Lue lisää www.allergiaviikko.fi.