Turvallisempia tuoksuja

Sirpa Pietikäinen

23.10.2015

Pitkälle on edetty tuoksuyliherkkyyden ja allergioiden ymmärtämisessä. Äitini on aina ollut tuoksuyliherkkä ihminen - hän saa päänsäryn kielontuoksusta. Muistan kun olin pieni, etteivät monet ottaneet tätä herkkyyttä todesta.

EU-lainsäädännöllä voidaan vaikuttaa allergikkojen elämään. 

Vuonna 1999 EU-tasolla määriteltiin 26 kosmetiikkatuotteissa käytettävää tuoksumolekyyliä, joiden käyttö tulee ilmoittaa pakkauksessa. Näiden molekyylien oli todettu aiheuttavan allergiaa 1-3 prosentille eurooppalaisista.

Kemikaalien yksittäis- ja kerrannaisvaikutuksiin liittyvä tutkimus edistyy koko ajan. Vuonna 2011 Euroopan komission alainen kuluttajansuojan tieteellinen komitea tekikin ehdotuksen siitä, että muutamat korkeariskisimmät hajustekemikaalit tulisi kokonaan kieltää ja joidenkin käyttöä rajoittaa.

Tähän tieteelliseen arvioon pohjautuen komissio aloitti lainsäädäntöprosessin, jossa kiellettäisiin esimerkiksi puuaineksesta saatava Chanel 5 -tuoksussa käytettävä molekyyli sekä synteettisen kielon tuoksun tuova molekyyli (HICC). Komissio ehdotti lisäksi nykyistä laajempaa listaa molekyyleistä, jotka tulee merkitä hajusteiden tuotesisältöön.

Komissio on vedonnut sisäisiin organisaatiomuutoksiin syinä lakiehdotuksen hitaalle etenemiselle. Oman ripauksen prosessiin tuo myös hajuvesiteollisuus, jonka ehdotetut uudistukset ajaisivat etsimään korvaavia molekyylejä ja uudistamaan pakkausmerkintöjään.

Tuoksumolekyylien terveydelliset haittavaikutukset on otettava vakavasti. Tiivistyvät asuin- ja elinympäristöt tulisi jatkossakin olla sellaisia, joiden ilmaa voi hengittää turvallisesti ilman pelkoa allergiakohtauksista tai karsinogeenisistä tai hormonitoimintaa häiritsevistä vaikutuksista. Tähän tarvitaan ripeästi tiukempaa eurooppalaista lainsäädäntöä.

Sirpa Pietikäinen

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen kirjoittaa Brysselistä tuulee -kolumnia Allergia & Astma -lehteen. Julkaisemme kolumnin poikkeuksellisesti myös blogissa.

 

Lähetä kommentti

Kommentit

  • maarit auvinen 9 vuotta sitten

    Olen vanhustentalossa töissä ja hoitajat käyttää voimakkaita deodorantteja.. mummot aivastelee ja hoitaja vaan et "Noh mikäs se nyt niin aivastuttaa"... on se kumma et hoitohenkilökkunta ei voi käyttää hajusteettomia.. osa toki käyttää... mut mulle sano yks sairaanhoitaja .. että sitä ei voi vaatia ... se on jokaisen oma asia... EI se saa olla niin.

  • E. Niskanen 9 vuotta sitten

    Jaa mitäkö mietin? JOS MÄ OON SAIRAS MUUT TAIPUKAA. Eli mulla on astma, hyperventilaatiosyndrooma, kaikki hemmetin allergiat, migreeni, reuma ja mitä niitä nyt on? Eli jos tulen ravintolaan, hotelliin, kylpylään, baariin, saunaan, hierojalle, kahvilaan kouluun, yliopsitoon jne, niin MUUT TAIPUKAA. Koska mulla on Se, niin tehkää mulle ruokalistat , huoneet, lattiamatot, baarit, ravintolat ja mitä niitä nyt on? Olen tavannut tätä paskaa matkani varrella ja paljon. Ihmiset jos Teillä on sairauksia, niin syökää kotona tai soittakaa ravintolaan jos vaikka joku annos sattuisi löytymään ja tilatkaa ennakkoon.
    Olkaa siitä tyytyväisiä. Yhteiskunta EI pyöri tautienne ympärillä.
    Ravintola = ravintola. Ei sairaala!!
    Yleensä ko. ihmiset tulevat tehoilemaan ja kiusaamaan henkilökuntaa, Kerrotakoon, että minulla on lähes kaikki mahdollinen ko. sairauksien kirjo + vakavat sairaudet. En ole koskaan kysellyt tarjoilijalta mitään, vaan tilannut takuu tuotteet ja hengissä ollaan. Tänään asiakas kysyi kohteessamme jos voisimme sammuttaa WIFI:n kun hän on sille allerginen. Paras IKINÄ.

    Sirpa nyt olet alueella jossa kaada ensin IFRAN:n standardit. Asiasi on aivan järjetön.

  • marja-leena huoviala 9 vuotta sitten

    Toki edistystä olen havainnut mutta juhliin kaadetaan edelleen "hajuvesipullo" päälle. Olen kuullut myös, että aina tuoksuja käyttäneet eivät tunnista haitta meille. Lisää vaan tutkimusta !

  • marja-leena huoviala 9 vuotta sitten

    jäipä sanomatta ,että olen allergianen astmaatikko . Väistöliikkeet ovat käytössä.

Sivua päivitetty: 24.8.2016