Vaikuttamistyötä tehdään järjestöjen yhteistyönä

28.3.2025

Järjestöjen vaikuttamistyöllä edistetään omien kohderyhmien yhdenvertaista asemaa sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä yhteiskunnan eri osa-alueilla. Vaikuttamistyö on pitkäjänteistä työtä. Järjestöjen vaikuttamisen tavoitteet ovat osin päällekkäistä, minkä vuoksi järjestöt tekevät paljon yhteistyötä vaikuttamistyössä. 

Neljän järjestön yhteistyö perustuu selvitettyyn tietoon

Allergia-, iho- ja astmaliitto ajaa kohderyhmiensä asemaa muun muassa antamalla lausuntoja, tekemällä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa sekä osallistumalla erilaisiin verkostoihin. Tärkeä osa liiton vaikuttamistyötä on jo muutaman vuoden ajan ollut yhteistyö Psoriasialiiton, Reumaliiton ja IBD ja muut suolistosairaudet ry:n kanssa.

Vaikuttamistyössä keskeistä on saada tutkittua ja selvitettyä tietoa kohderyhmien asemasta. Neljän järjestön kesken on tehty kolme kyselyä. Vuoden 2018 alussa tehtiin kysely pitkäaikaissairastamisen kustannuksista. Kysely uudistettiin vuoden 2023 lopussa. Siihen tuli yli 5 000 vastausta. Lisäksi on tehty kysely pitkäaikaissairauksien vaikutuksista työelämään.

Kyselyjen tuloksia on tuotu esiin mediatiedotteilla ja muilla viestinnän välineillä. Tuoreimman sairastamisen kustannukset -kyselyn tulokset julkaistiin eduskunnan Kansalaisinfossa vuoden 2024 alussa yhteistyössä kunkin järjestö eduskuntaverkoston kanssa. Eduskunnan Allergia- ja astmaverkoston puheenjohtajana toimii kansanedustaja Tiina Elo (vihr.)

Järjestöt ovat jalkautuneet yhdessä hyvinvointialueille

Viime vuoden syksyllä aloitettiin yhteiset Missä mennään hyvinvointialueilla -tapahtumat, joita on järjestetty Oulussa, Turussa ja Tampereella. Viimeisin tapahtuma järjestettiin Etelä-Karjalan hyvinvointialueella Lappeenrannassa 17.3. Osallistujia oli yli 30.

Jokaisessa tapahtumassa on kuultu hyvinvointialueen nykytilasta ja tulevaisuuden näkymistä sekä osallisuuden toteutumisesta hyvinvointialueella. Hyvinvointialueen toimijoiden lisäksi paikalla on ollut itsesairastavista koostuva paneeli. Järjestöt ovat esitelleet kyselyiden tuloksia, yhteisiä vaaliteesejä kevään alue- ja kuntavaaleihin sekä sosiaali- ja terveydenhuollossa tapahtuvia muutoksia. 

Tapahtumien perusteella hyvinvointialueet luottavat tulevaisuuteen, vaikka edessä on monin paikoin suuriakin muutoksia ja uudistuksia. Sen sijaan osallisuuden vahvistamisen kohdalla on vielä tehtävää. Lakisääteiset vammais- ja vanhusneuvosto sekä nuorisovaltuusto toimivat, mutta onko niiden toiminnalla todellista vaikutusta hyvinvointialueen toimintoihin. 

Laki hyvinvointialueesta (611/2021) velvoittaa hyvinvointialueita osallistamaan asukkaita: ”Hyvinvointialueen asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on oikeus osallistua ja vaikuttaa hyvinvointialueen toimintaan. Aluevaltuuston on pidettävä huolta monipuolisista ja vaikuttavista osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksista ja menetelmistä.” Tapahtumien keskusteluissa korostettiin sitä, että osallistamisen paikkoja hyvinvointialueen asukkaille ja sosiaali- ja terveydenhuollon asiakkaille tulisi edelleen lisätä. 

Yhteistyö hyvinvointialueilla tulee jatkumaan

Yhdessä kolmen muun järjestön kanssa jatketaan tapahtumien järjestämistä hyvinvointialueilla. Lisäksi vahvistetaan yhteistyötä eduskunnan verkostojen kanssa. Tarkoitus on vielä tämän vuoden aikana järjestää yhteinen tapahtuma eduskunnan Kansalaisinfossa. Järjestöjen tekemän vaikuttamistoiminnan tulevaisuus perustuu yhä vahvemmin yhteistyöhön. Myös Allergia-, iho- ja astmaliitto on yhdessä kolmen muun järjestön kanssa käynyt keskustelua vaikuttamistoiminnan edelleen vahvistamisesta.

Risto Heikkinen
erityisasiantuntija
Allergia-, iho- ja astmaliitto ry

Lue lisää kuntien ja hyvinvointialueiden asukas- ja asiakasosallisuudesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta: Asukas- ja asiakasosallisuus - THL

Neljän järjestön yhteiset vaaliteesit kevään alue- ja kuntavaaleihin: Alue- ja kuntavaalit 2025 - Allergia.fi
 

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 28.3.2025