Vertaistreffit netissä – helppo tapa tavata uusia ihmisiä

11.6.2020

”Harvoin vertaistuki on ollut näin helppoa”, kertoo somelähettiläämme Raisa kokemuksiaan verkkovertaistreffeistä.

Yksi iso syy, miksi aloin kirjoittaa blogia, oli antaa vertaistukea ja edistää allergiaperheiden elämää. Ilokseni olen päässyt tänä keväänä mukaan Allergia-, Iho- ja Astmaliiton Alpertti-työryhmään. Alpertti-työryhmä on kehitetty, jotta liitto pystyisi paremmin ajamaan myös allergiaperheiden asioita.

Alpertti-työryhmä on nyt keväällä kokoontunut muutaman kerran ja hienoja ajatuksia on heitelty. Yhtenä teemana on vertaistuen lisääminen. Koronaepidemia on ajanut vertaistuen nettiin, ja liitto on järjestänyt etä-vertaistapaamisia.

Saman pöydän ääressä ympäri Suomea

Itse osallistuin huhtikuussa vierailijana allergiaperheiden etätapaamiseen. Tilanne on siinä mielessä hauska, että harvoin tämä vertaistuki on ollut näin helppoa. Keitin teetä, menin yläkertaan ja avasin tietokoneen.

Vertaistreffien ajat ovat valikoituneet lapsiperheitä ajatellen – klo 17 Pikkukakkosen aikaan tai klo 21 kun lapset ovat mahdollisesti jo nukkumassa. Kesto oli tässä tapaamisessa tunti.

Liittyminen palaveriin oli helppoa. Se onnistuu esimerkiksi kännykällä tai läppärillä, jossa on kamera. Sähköpostiin tuli suora linkki, jonka kautta pääsi astumaan tapaamiseen. Tällä kertaa tapaamisessa oli yhteensä kuusi henkilöä.

Mietin esittäytymiskierroksen aikana, että millä todennäköisyydellä olisin koskaan eksynyt näiden vanhempien kanssa samaan ”pöytään” ns. ”normaali elämässä”? Me kaikki olimme ympäri Suomea ja lapsien iät vaihtelivat vauvasta yläkouluikäisiin.

Jokainen pääse ääneen

Etätapaaminen antaa myös erilaisia mahdollisuuksia kommunikoida. Tässä tapaamisessa kaikilla oli kamerat ja mikit päällä. Kuitenkin on mahdollista kommunikoida pelkän äänen tai viestein tapaamisessa, jos arastelee suoraa kuvaa.

Tapaamisessa oli kaksi vetäjää, jotka vetivät tapaamista. Oli esittely kierros ja sitten muutamia valikoituja kysymyksiä, jotka kaikki liittyivät allergiaperheisiin. Vetäjät antoivat puheenvuoroja, mutta myös spontaania keskustelua syntyi.

Vuorovaikutus on erilaista tällaisessa etätapaamisessa niin hyvässä kuin huonossa. Vastavuoroista keskustelua ei ehkä niin herkästi synny, mutta toisaalta tässä tilanteessa jokainen saa vuorollaan paremmin kerrottua oman asiansa. Lisäksi vetäjien antamat puheenvuorot takaavat sen, että jokainen tulee kuulluksi.

Yhteenkuuluvuus syntyy myös verkossa

Illan anti oli se, että oli niin paljon samastuttavia tarinoita: ihmissuhteet, jaksaminen, vinkit ja ruoanlaitto. Näiden asioiden äärellä ei ole yksin, vaikka siellä keittiössä ollessa saattaakin tuntua olo suljetulta ja yksinäiseltä.

Meitä perheitä on paljon, ja meillä jokaisella on oma tarinamme, mutta tarinat ovat kuitenkin niin samaistuttavia tavalla tai toisella. Tapaamisen jälkeen fiilis oli kiva – ja mikä parasta, tapaamisesta pääsi suoraan siirtymään omaan sänkyyn.

Olen käynyt Leijonaemojen tapaamisissa pari vuotta ja vaikka tykkäänkin siitä, että voi nautinnollisesti laittaa oven kiinni ja jättää se kaaos lapsineen taakse, oli tämä myös kiva kokemus saada vertaistukea omalta kotisohvalta. Iso kiitos liitolle, että näitä järjestetään.

Nyt korona aikana vertaistuki on muutenkin isossa osassa monessa asiassa. Ihanaa, että allergiat ovat myös mukana etätapaamisissa.

Seuraavat allergiaperheiden verkkotreffit juhannuksen jälkeen

Seuraava etätapaaminen allergiaperheille on 23.6 klo 17.30. Suosittelen rohkeasti kokeilemaan. Ei siinä häviä mitään, jos kokeilee, millaista on kuunnella muiden hyvin samanlaisia tarinoita. Eikä tätä kovin paljoa tätä helpommaksi voi tehdä. Minulta siis tähän iso suositus!

Raisa
somelähettiläs
Lapsen tyhjä lautanen -blogin kirjoittaja

Lähetä kommentti

Sivua päivitetty: 11.6.2020