Ruoka-allergian aiheuttajat
Allerginen reaktio voi periaatteessa syntyä mistä vain ruoasta, jonka sisältämälle ainesosalle – useimmiten proteiinille eli valkuaisaineelle – henkilö herkistyy. Ruoka-allergia voi alkaa jo lapsuudessa tai ilmaantua vasta aikuisiällä. Onneksi suurin osa aikuisten ruoka-aineallergioista on lieviä.
Siitepölyallergia ja ristireaktio ruuasta
Yleisin ruokiin liittyvä reaktio johtuu itse asiassa siitepölyallergiasta, ei varsinaisesta ruoka-allergiasta. Tämä johtuu siitä, että monissa ruoissa on siitepölyä muistuttavaa ja niiden kanssa ristireagoivaa valkuaisainetta. Tällöin henkilö on todellisuudessa herkistynyt siitepölylle, ei kyseiselle ruoka-aineelle.
Ristireaktiosta johtuen ruoka kuitenkin aiheuttaa esimerkiksi suun limakalvolla kutinaa tai muita kohtalaisen lieviä oireita, koska elimistö luulee, että suussa on siitepölyä.
Esimerkiksi siitepölyallergiaan liittyvistä aiheuttajista tavallisimpia ovat omena, porkkana, kiivi, paprika, selleri ja tomaatti. Tilannetta monimutkaistaa hieman se, että jotkut ruoka-aineet (esimerkiksi pähkinät) voivat aiheuttaa oireita sekä ristireaktion että todellisen herkistymisen kautta.
Varsinainen ruoka-allergia
Noin 2-5 prosenttia suomalaisista aikuisista saa allergiaoireita ruoka-aineista, jotka eivät liity siitepölyallergiaan. Tyypillisiä, niin sanottuja varsinaisia ruoka-allergian aiheuttajia aikuisilla ovat pähkinät, kalat ja äyriäiset.
Vaikka monen lapsuudessa kokema kananmuna-, maito- ja vilja-allergia voi hävitä iän myötä, kouluiässä tai aikuisena alkanut ruoka-allergia ei yleensä katoa.
Lisäaineiden aiheuttamista allergioista keskustellaan mediassa ja niitä ajoittain epäillään, mutta ne ovat ruoka-aineallergioiden joukossa harvinaisia.
Ruokaintoleranssit
Ruokaintoleranssit sekoitetaan joskus allergiaan. Suolisto-oireita tai ihottumaa voi ilmaantua muustakin syystä kuin allergiasta.
Ruoka-allergian tutkiminen
Ruoat voivat aiheuttaa monenlaisia ja vaikeusasteeltaan vaihtelevia reaktioita. Olennaista on selvittää tarkemmin:
- onko oireiden taustalla ruoka-allergia vai muu sairaus
- onko kyseessä ristireaktio siitepölyjen kanssa vai varsinainen ruoka-allergia
- mikä on henkilön riski saada vaikea, yleistyvä allerginen reaktio (anafylaksia)
Lisäksi on tärkeää, että ruoalle allerginen saa yksilöllistä ohjausta, miten ja missä määrin tietty ruoka on vältettävä ja miten allergiset oireet on hoidettava.
Tukea ja neuvontaa
Ruoka-allergianeuvonta
Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen valtakunnallinen ruoka-allergianeuvonta vastaa ruoka-aiheisiin kysymyksiisi. Yhdistyksen verkkosivuilla (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) on myös paljon käytännön vinkkejä ja tietoa ruoka-allergiselle.
Kysymyksiä ja asiantuntijan vastauksia ruoka-allergiasta.
Allergia-, iho- ja astmaliiton oppaat
Aikuisten ruoka-allergia -opas (pdf-tiedosto)
Lasten ruoka-allergia -opas (pdf-tiedosto)
Verkkoluennot ja ohjevideot ruoka-allergiselle
Allergia-, iho- ja astmaliiton ruoka-allergia-verkkoluentojen tallenteet
Allergia-, iho- ja astmaliiton ohjevideot ruoka-allergiselle
Erimenu.fi
Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen Erimenu.fi -palvelusta (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) löydät ruoka-allergisille sopivat reseptit.
Allergiakortti helpottamaan kahvilassa ja ravintolassa käymistä
Onko sinulla ruoka-allergioita ja olet menossa kahvilaan tai ravintolaan? Ota mukaan Allergiakortti (pdf-tiedosto) helpottamaan allergioista kertomista ja varmistamaan tiedonkulkua!
Vertaistuki
Suljetut vertaistukiryhmät Facebookissa
Vertaistarinoita ruoka-allergiasta
Allergia-, iho- ja astmaliiton yhdistykset
Allergia-, iho- ja astmaliittoon kuuluu useita allergiayhdistyksiä eri puolilla Suomea.
Katso yhdistysten yhteystiedot.
Lisätietoja
Ruokayliherkkyys [Terveyskylä] (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)