Atooppisen ihottuman oireet
Atooppisessa ihottumassa iho punoittaa, siinä on näppylöitä ja akuuttivaiheessa myös vetistystä. Kutinan aiheuttaman raapimisen seurauksena iholla näkyy raapimisjälkiä ja ihorikkoumia. Pitkäaikaisessa atooppisessa ihottumassa ihottuma-alueen iho on paksuuntunut eli jäkälöitynyt.
Atooppinen ihottuma on aina kutiseva. Siihen liittyy usein myös ihon kipua, varsinkin pahenemisvaiheiden yhteydessä. Hallitsematon kutina voi johtaa unihäiriöihin ja krooniseen väsymykseen.
Atooppinen ihottuma puhkeaa tavallisesti jo alle kaksivuotiaana. Varhain alkanut ihottuma paranee usein muutamassa vuodessa. Oireilu voi kuitenkin jatkuu pidempään, joko nuoruusikään tai aikuiseksi asti.
Osa lapsuudessa oireettomaksi tulleista alkaa oireilla uudelleen nuorena aikuisena. Atooppinen ihottuma voi myös puhjeta ensimmäistä kertaa vasta aikuisiällä.
Atooppinen ihottuma ilmenee eri ikäisillä eri ihoalueilla. Imeväisikäisellä ihottuma voi olla lähes koko ihon kattavaa. Leikki- ja kouluikäisillä ihottuma alkaa paikantua tyypillisesti taipeisiin, nilkkoihin ja niskaan.
Aikuisiällä tyypillisiä atooppisen ihottuman alueita ovat kyynär- ja polvitaipeiden lisäksi kasvot, kaula ja ylävartalo. Ihottumaa on usein myös silmäluomissa. Aikuisilla atooppinen ihottuma oireilee lisäksi herkästi käsi-ihottumana.
Atooppinen ihottuma voi myös hankaloitua tai puhjeta vasta yli 60-vuotiaana. Tällöin ihottumaa on enemmän kasvoissa, niskassa, käsissä ja ylävartalossa, kun taas taivealueet voivat olla terveet.
Atooppisen ihottuman aiheuttajat
Atooppinen ihottuma on osittain perinnöllistä. Sen tärkein tunnistettu riskitekijä on atooppisen ihottuman esiintyminen lähisuvussa.
Osalla alle vuoden ikäisistä, vaikeaa atooppista ihottumaa sairastavista voi olla ihottuman taustalla ruoka-allergia perusruoka-aineille. Yli yksivuotiailla ei yleensä ole ruoka-allergiaa atooppisen ihottuman taustalla.
Kuiva atooppinen iho, jossa läpäisyeste on heikko, ärtyy herkästi kosketuksesta saippuoihin, kemikaaleihin, ruoka-aineisiin, likaan ja pölyyn. Myös mekaaninen rasitus tai hautova kosteus voivat pahentaa ihottumaa.
Vaikeasti ennustettavat pahenemisvaiheet ovat atooppiselle ihottumalle tyypillisiä. Ihottuma saattaa äkillisesti hankaloitua esimerkiksi psyykkisten haasteiden ja vaatimusten, infektioiden tai ulkoisten ärsykkeiden vaikutuksesta.
Aikuisista noin 25–30 prosenttia ja lapsista 10–20 prosenttia on jossakin elämän vaiheessa sairastanut atooppista ihottumaa. Tämä tarkoittaa Suomessa reilusti yli miljoonaa ihmistä.
Atooppisen ihottuman hoito
Atooppisen ihottuman hoidon tavoite on pitkäjänteinen oireiden hallinta. Siihen kuuluvat päivittäisten oireiden minimointi sekä pahenemisvaiheiden määrän väheneminen ja vaikeusasteen lieveneminen. Suurimmalle osalle atooppista ihottumaa sairastavista riittää paikallishoito.
Perusvoiteet
Perusvoiteet kuuluvat aina atooppisen ihottuman hoitoon. Niillä hoidetaan kuitenkin vain atooppisen ihon kuivuutta, ei ihottumaa. Yleensä 1–2 voitelukertaa päivässä riittää. Talvella tarvitaan yleensä rasvaisempaa perusvoidetta, kesällä riittävät kevyemmät.
Perusvoidetta ja lääkevoidetta ei levitetä samanaikaisesti samalle ihoalueelle.
Kortisonivoiteet
Kortisonivoiteet (paikalliskortikosteroidit) ovat atooppisen ihottuman ensisijaiset lääkkeet. Ne jaetaan neljään ryhmään: mietoihin, keskivahvoihin, vahvoihin ja erittäin vahvoihin.
Tavallisesti atooppisen ihottuman hoitoon riittävät miedot tai keskivahvat kortisonivoiteet. Jäkälöityneessä tai hankalasti oireilevassa ihottumassa aikuinen atoopikko voi tarvita vahvoja kortisonivoiteita.
Ohuita ihoalueita sekä alle kouluikäisten lasten ja yli 75-vuotiaiden ihoa hoidetaan miedommilla kortisonivoiteilla.
Paikalliset kalsineuriinin estäjät
Jos kortisonivoiteilla ei saavuteta riittävää pitkäaikaista hoitotulosta, käytetään takrolimuusivoidetta tai pimekrolimuusiemulsiovoidetta. Ohuiden ihoalueiden ja erityisesti silmäluomien atooppisen ihottuman hoidossa nämä ovat usein ensisijaisia lääkevoiteita, koska ne eivät ohenna ihoa pitkäaikaisessakaan hoidossa.
UV-hoidot
Atooppisen ihottuman oireet lievittyvät usein kesällä. Auringonvalon ultraviolettisäteet (UV) vaimentavat ihon immunologisia prosesseja. UV-hoitojen teho perustuu tähän immunosuppressiiviseen vaikutukseen. UV-hoitoa voidaan käyttää aikuisten atooppisen ihottuman hoidossa, mikäli paikallishoidolla ei saada riittävää vastetta.
Systeeminen pitkäaikainen lääkitys
Systeemisellä hoidolla tarkoitetaan lääkkeitä, jotka niellään tabletteina tai injektoidaan esimerkiksi ihon alle. Lääke kulkeutuu kohde-elimeen verenkierron välityksellä ja vaikuttaa kaikkialla elimistössä.
Systeemisen pitkäaikaisen lääkehoidon aloitusta harkitaan vaikeaa atooppista ihottumaa sairastavilla, joilla ei saada riittävää hoitovastetta hyvin toteutuneella paikallishoidolla ja mahdollisella UV-hoidolla.
Tukea ja neuvontaa
Onko sinulla kysymyksiä atooppisesta ihottumasta tai sen hoitamisesta? Allergia-, iho- ja astmaneuvontamme neuvoo atooppiseen ihoon liittyvissä kysymyksissä. Katso neuvontamme yhteystiedot ja aukioloajat.
Allergia-, iho- ja astmaliiton oppaat
Atooppinen ihottuma -opas (pdf-tiedosto)
Atopisk eksem -opas ruotsiksi (pdf-tiedosto)
Vertaistuki:
Suljetut vertaistukiryhmät Facebookissa
Atooppista ihottumaa sairastavien vertaistreffit
Vertaistarinoita atooppisesta ihottumasta
Verkkoluennot ja ohjevideot
Allergia-, iho- ja astmaliiton atooppinen ihottuma -verkkoluentojen tallenteet
Allergia-, iho- ja astmaliiton ihoaiheiset ohjevideot
Allergia-, iho- ja astmaliiton yhdistykset
Allergia-, iho- ja astmaliittoon kuuluu useita atopiayhdistyksiä eri puolilla Suomea.
Katso yhdistysten yhteystiedot.
Lisätietoja
Atooppinen ihottuma [Terveyskylä] (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Atooppinen ihottuma [Terveyskirjasto] (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Atooppinen ekseema [Käypä hoito] (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)